26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Bevries ook indexering voor Staten

HomeMediaAlgemeen nieuwsBevries ook indexering voor Staten

Van der Horst: Statenleden moeten voorbeeld ministers volgen

Etienne van der HorstWillemstad – Volgende week zal de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Etienne van der Horst, een brief sturen aan de Statenvoorzitter met het verzoek de Statenleden het voorbeeld te laten volgen van de ministers in het bevriezen van de indexering.

Advertentie

Het verzoek gaat ook om het halveren van het vakantiegeld vanaf 1 januari dit jaar tot en met 2016.
Ook wordt door Van der Horst (PAIS) met spoed een vergadering aangevraagd met het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) om het totale pakket van ‘zeer noodzakelijke maatregelen’ te bespreken.
Daar ligt inmiddels het hele maatregelenpakket op tafel.
De plannen dateren al van 2012 en het kabinet Betrian.

Van der Horst wil er werk van maken: ,,Tussen nu en 2016 moet er in totaal 50 miljoen gulden structureel bezuinigd worden in het ambtenarenapparaat. Aan mij de taak de bonden van de noodzaak te overtuigen. Ik ben nog steeds voorstander van de dialoog, maar mochten we er niet uitkomen dan staat wetgeving nog tot mijn beschikking om eenzijdig van overheidswege de maatregelen op te leggen. Deze wetgeving is erg omslachtig en kent een hele procedure van hoor en wederhoor, het oprichten van een adviescommissie, het horen van staatsorganen als de Raad van Advies of de Algemene Rekenkamer Curaçao, het maken van wetgeving en het hele traject dat dan doorlopen moet worden. Dat kan maanden in beslag nemen, maar ik zal er wel gebruik van maken als we er niet uitkomen”, zo klinkt standvastig.

Hoewel het bevriezen van de indexering een structurele maatregel is, zal het dit jaar geen verschil maken want er wordt vanwege de lage economische groei, sowieso niet geïndexeerd.
Het halveren van het vakantiegeld is eenmalig bedoeld voor twee jaar.
Het pakket bevat echter nog andere te nemen hobbels met de ambtenaren, zoals het meedoen in de basisverzekering ziektekosten (bvz), maar ook pensioenmaatregelen, het afschaffen van de mogelijkheid tot vervroegde uittreding (VUT) en het halveren van de loontrede.

Van der Horst legt hierover uit: ,,Met het halveren van de loontrede wordt bedoeld dat als iemand 300 gulden meer zou verdienen met het verhogen van een loontrede, dit nu 150 gulden is. Een ambtenaar doet er dus ook twee keer zo lang over om op de maximale schaal uit te komen.”

In het CGOA zijn vier vakbonden vertegenwoordigd in het zogenoemde Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV), te weten de politiebonden SAP en NAPB, ambtenarenvakbond Abvo en de vakbond voor douanepersoneel STrAF.
Het zijn deze vakbonden die voor de minister als officiële gesprekspartner gelden.

BRON: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties