31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Bevolking moét bezwaar kunnen maken

HomeNieuwsBevolking moét bezwaar kunnen maken

Amigu di Tera en Defensa Ambiental:

WILLEMSTAD — De natuurorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental zien niets in de zogenaamde ‘zienswijze’-procedure omtrent de voorgenomen bestemmingswijziging voor de gronden van Oostpunt. Volgens de organisaties is het tevens onwettig. “De bevolking heeft conform de wet recht op een bezwaarprocedure.”

Nu is het zo dat mensen hun zienswijze kunnen geven over de ontwerp-Landsverordening tot herziening van de bestemming van de gronden te Oostpunt in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP).
Die zienswijze zal dan meegenomen worden door het ministerie van Infrastructuur.
De milieuorganisaties willen echter bezwaar kunnen indienen tegen de gepresenteerde plannen van de overheid, een Eastpoint Planning Study en een Economic Impact Study, om een bestemmingswijziging aan de hand van deze plannen tegen te gaan.

“Conform de wet is er wel degelijk een bezwaarprocedure mogelijk. Een procedure waarbij men een ‘zienswijze’ hanteert is als zodanig onwettig op Curaçao. Deze mogelijkheid wordt in Nederland slechts gehanteerd tussen gemeentes als beleidscorrectiemiddel”

, aldus Lloyd Narain van Defensa Ambiental.
De inspraak van burgers wordt ingeperkt door de overheid, waarbij de belangen van grote investeerders blijken te prevaleren, zegt Narain.
De organisaties hebben via een advocaat een brief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur.
Narain verwijst naar andere voorbeelden, zoals recente ontwikkelingen bij het publieke Parasasa-strand en de aankondiging van het ontwikkelingsproject ‘Sambil’.

“In beide gevallen heeft de overheid, zonder inspraak van burgers, ontwikkelingen doorgedrukt zonder dat daaraan de vereiste vergunningen ten grondslag lagen.”

De pier bij Parasasa, in zee, is aanzienlijk verbreed zonder dat men over de juiste vergunningen van de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) beschikte.
Dit is uit navraag van de organisaties gebleken.
Ook de impact op de onderwaternatuur is niet meegenomen, net zoals dat ook niet in de plannen voor Oostpunt is gebeurd, aldus Narrain.

De organisaties trekken ook de deskundigheid van de consultants, verantwoordelijk voor de opmaak van het planmatig onderzoek naar de ontwikkelingsmogelijkheden van het terrein te Oostpunt, ‘zwaar in twijfel’.
Zeker na de uitspraak dat het rif van Oostpunt zich niet van de overige riffen op de Zuidkust zou onderscheiden.
Verschillende deskundigen/ onderzoeken hebben juist aangetoond dat het rif van bijzondere waarde is en Curaçao zelfs op de wereldkaart plaatst.
Ontwikkeling van Oostpunt zal zeker aantasting van dit rif als gevolg hebben.

Narain:

“Tijdens de informatieavond werd letterlijk gezegd dat de eigenaren hebben aangegeven waar ze wilden ontwikkelen. Wij menen dat een zichzelf respecterend consultancy-bureau eerst een evaluatie had moeten doen van de aanwezige natuur en de mogelijk nadelige effecten van ontwikkeling daarop. Uit informele sfeer heb ik begrepen dat verschillende gerenommeerde consultancy’s deze vooraf uitgestippelde opdracht hebben geweigerd. Dit is een ernstige zaak, aangezien de overheid voor deze studie heeft betaald.”

Carmabi
Ook Carmabi heeft beraad zich over beklag tegen de voorgenomen plannen.
Ze heeft inmiddels honderden bezorgde reacties gekregen van burgers met betrekking tot de plannen omtrent Oostpunt.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties