26 C
Willemstad
• zondag 2 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Amigoe | Betere dienstverlening bij Toelatingsorganisatie essentieel

navarro-09092013WILLEMSTAD — Diverse parlementariërs zijn van mening dat er genoeg ruimte is voor verbetering van de dienstverlening bij de Toelatingsorganisatie. Ze eisen garantie van de minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), dat als zij vóór de introductie van de tarieven voor de diverse documenten stemmen, de regering op haar beurt voor een optimale dienstverlening zal zorgen.

Er is maar één Toelatingsorganisatie, dus kunnen boze klanten nergens anders heen met hun verzoeken. Daarom is het essentieel om de dienstverlening bij deze organisatie te verbeteren, menen de parlementariërs.

Zeker als de tarieven die de klanten, oftewel de personen die hun verzoeken bij de Toelatingsorganisatie hebben ingediend, verhoogd worden, zeggen de Statenleden. De parlementariërs krijgen tot op heden diverse meldingen binnen van de (zeer) slechte dienstverlening bij de Toelatingsorganisatie.

De klanten worden slecht geïnformeerd over in te dienen documenten en vervolgens slecht behandeld omdat zij die documenten niet hebben ingediend.
Verzoeken en bezwaren op beschikkingen worden niet op tijd afgehandeld, toegekende verzoeken worden heel laat aan de klant overhandigd en verzoeken voor minderjarigen en hun ouders worden afzonderlijk behandeld, met alle negatieve gevolgen van dien.

De slechte dienstverlening is echter niet alleen voor de vreemdelingen een probleem, maar ook voor de lokale bevolking. Het kost de regering namelijk een hoop geld. Zo kunnen vreemdelingen een rechtszaak aanspannen tegen de regering als zij meer dan de toegestane periode van vier maanden moeten wachten voor een antwoord van de Toelatingsorganisatie op hun ingediende verzoeken. In verband hiermee willen diverse Statenleden weten hoeveel rechtszaken er inmiddels tegen de regering zijn aangespannen en hoeveel geld deze zaken de regering hebben gekost.

Daarnaast willen de Statenleden een duidelijk plan van de regering gepresenteerd krijgen hoe de dienstverlening verbeterd zal worden, nu er plannen zijn om de tarieven voor de diverse documenten te verhogen.

Bovendien wil parlementariër Zita Jesus-Leito (PAR) weten hoeveel verzoeken in het jaar 2012 zijn ingediend, hoeveel hiervan behandeld en afgehandeld zijn en hoeveel nog afgehandeld moeten worden.

Daarnaast wil ze ook van de Justitie-minister weten of de informatie die de minister van Economische Ontwikkeling, José Jardim (onafhankelijk lid Sulvaran) heeft verschaft, klopt met de cijfers van de Toelatingsorganisatie.
Jesus- Leito bedoelt hiermee het bericht dat er in het jaar 2012 6500 verzoeken voor werkvergunning zijn ingediend, waarvan 3500 nieuwe verzoeken en de overige voor verlenging van de werkvergunning.

De parlementariër voor de PAR wil verder ook weten hoeveel is terugbetaald aan leges nadat een afwijzingsbeschikking is afgegeven en hoeveel toegekende vergunningen in 2012 niet zijn afgehaald bij de Toelatingsorganisatie.

Net als Jesus-Leito, wil parlementariër Gerrit Schotte (MFK) weten hoeveel vergunningen te laat zijn toegekend, oftewel nadat de verzoeker al terug naar het land van herkomst is afgereisd. Schotte benadrukt dat de geintroduceerde tarieven equivalent moet zijn aan een optimale dienstverlening. Daarom wil hij een duidelijk plan zien van de manier waarop de regering dit wil bereiken. Verder wil hij ook uitleg over de bezwaarprocedure.

Zijn de juristen wel bezig met deze bezwaren?”

Parlementariër Marilyn Moses (Pais) wil van minister Navarro weten wat de procedure is voor het terugbetalen van borg aan de verzoekers.

Ze wil weten wat het bedrag is dat de verzoekers aan borg moeten betalen en of zij dit bedrag inderdaad terugbetaald krijgen bij een afwijzing. Ze haalde hierbij een bekend geval aan van een vreemdelinge die opgesloten zat in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou in afwachting van haar uitzetting en die weigerde het vliegtuig in te stappen voordat zij haar geld (borg) terugkreeg.

bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -