32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Betere dienstverlening bij Toelatingsorganisatie essentieel

HomeMediaAmigoe | Betere dienstverlening bij Toelatingsorganisatie essentieel

navarro-09092013WILLEMSTAD — Diverse parlementariërs zijn van mening dat er genoeg ruimte is voor verbetering van de dienstverlening bij de Toelatingsorganisatie. Ze eisen garantie van de minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), dat als zij vóór de introductie van de tarieven voor de diverse documenten stemmen, de regering op haar beurt voor een optimale dienstverlening zal zorgen.

Er is maar één Toelatingsorganisatie, dus kunnen boze klanten nergens anders heen met hun verzoeken. Daarom is het essentieel om de dienstverlening bij deze organisatie te verbeteren, menen de parlementariërs.

Zeker als de tarieven die de klanten, oftewel de personen die hun verzoeken bij de Toelatingsorganisatie hebben ingediend, verhoogd worden, zeggen de Statenleden. De parlementariërs krijgen tot op heden diverse meldingen binnen van de (zeer) slechte dienstverlening bij de Toelatingsorganisatie.

De klanten worden slecht geïnformeerd over in te dienen documenten en vervolgens slecht behandeld omdat zij die documenten niet hebben ingediend.
Verzoeken en bezwaren op beschikkingen worden niet op tijd afgehandeld, toegekende verzoeken worden heel laat aan de klant overhandigd en verzoeken voor minderjarigen en hun ouders worden afzonderlijk behandeld, met alle negatieve gevolgen van dien.

De slechte dienstverlening is echter niet alleen voor de vreemdelingen een probleem, maar ook voor de lokale bevolking. Het kost de regering namelijk een hoop geld. Zo kunnen vreemdelingen een rechtszaak aanspannen tegen de regering als zij meer dan de toegestane periode van vier maanden moeten wachten voor een antwoord van de Toelatingsorganisatie op hun ingediende verzoeken. In verband hiermee willen diverse Statenleden weten hoeveel rechtszaken er inmiddels tegen de regering zijn aangespannen en hoeveel geld deze zaken de regering hebben gekost.

Daarnaast willen de Statenleden een duidelijk plan van de regering gepresenteerd krijgen hoe de dienstverlening verbeterd zal worden, nu er plannen zijn om de tarieven voor de diverse documenten te verhogen.

Bovendien wil parlementariër Zita Jesus-Leito (PAR) weten hoeveel verzoeken in het jaar 2012 zijn ingediend, hoeveel hiervan behandeld en afgehandeld zijn en hoeveel nog afgehandeld moeten worden.

Daarnaast wil ze ook van de Justitie-minister weten of de informatie die de minister van Economische Ontwikkeling, José Jardim (onafhankelijk lid Sulvaran) heeft verschaft, klopt met de cijfers van de Toelatingsorganisatie.
Jesus- Leito bedoelt hiermee het bericht dat er in het jaar 2012 6500 verzoeken voor werkvergunning zijn ingediend, waarvan 3500 nieuwe verzoeken en de overige voor verlenging van de werkvergunning.

De parlementariër voor de PAR wil verder ook weten hoeveel is terugbetaald aan leges nadat een afwijzingsbeschikking is afgegeven en hoeveel toegekende vergunningen in 2012 niet zijn afgehaald bij de Toelatingsorganisatie.

Net als Jesus-Leito, wil parlementariër Gerrit Schotte (MFK) weten hoeveel vergunningen te laat zijn toegekend, oftewel nadat de verzoeker al terug naar het land van herkomst is afgereisd. Schotte benadrukt dat de geintroduceerde tarieven equivalent moet zijn aan een optimale dienstverlening. Daarom wil hij een duidelijk plan zien van de manier waarop de regering dit wil bereiken. Verder wil hij ook uitleg over de bezwaarprocedure.

Zijn de juristen wel bezig met deze bezwaren?”

Parlementariër Marilyn Moses (Pais) wil van minister Navarro weten wat de procedure is voor het terugbetalen van borg aan de verzoekers.

Ze wil weten wat het bedrag is dat de verzoekers aan borg moeten betalen en of zij dit bedrag inderdaad terugbetaald krijgen bij een afwijzing. Ze haalde hierbij een bekend geval aan van een vreemdelinge die opgesloten zat in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou in afwachting van haar uitzetting en die weigerde het vliegtuig in te stappen voordat zij haar geld (borg) terugkreeg.

bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties