28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Betaling restant spaargeld aan UTScao’ers deze week

WILLEMSTAD — De ongeveer 500 medewerkers van United Telecommunication Services (UTS), inclusief de gepensioneerden, krijgen uiterlijk deze week het restant van hun spaargelden uit het zogenoemde Bèshi- fonds. Dit bevestigde de vicevoorzitter van de UTS-vakbond Sitkom, Elvin Gerard vanochtend. Alleen de UTS-medewerkers met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao’ers) waarin het Bèshi-fonds werd opgesteld, krijgen dit geld. De iao’ers, oftewel de medewerkers met een individuele arbeidsovereenkomst, niet.

De cao’ers hebben afgelopen juli al een gedeelte van hun spaargelden ontvangen, maar eisten onlangs tijdens een vergadering onder werktijd dat ook het restant uitgekeerd wordt.
Het gaat hier om miljoenen guldens aan betaalde rente op die spaargelden, waarover ook nog belasting moet worden betaald.
UTS heeft echter al circa 900.000 gulden aan belastingen voorgeschoten, wat nog verrekend moet worden met wat de leden betaald moeten krijgen.

- Advertentie -

De cao’ers zijn niet tevreden dat ze belasting moeten betalen over het gespaarde geld.
Dit werd hen eerder nooit meegedeeld, maar UTS moet zich in ieder geval toch aan de wet houden, aldus Gerard.
Dat was ook een van de verzwarende redenen om de fonds op te heffen.
De hoogte van het bedrag dat de honderden cao’ers nog betaald moeten krijgen hangt af van de belastingtarieven en die variëren tussen 6 en 49 procent, aldus Gerard.

Naast de cao’ers krijgen ook alle gepensioneerden die hun geld niet hadden gekregen voordat zij met pensioen zijn gegaan, uiterlijk deze week hun geld.
Gerard is niet te spreken over de manier waarop de ministers in het verleden alles hadden geregeld.
Maar hij is wel tevreden dat de leden – dankzij de inspanningen van de waarnemend directeur Glen Carthy en de commissie van werknemers – hun geld uiterlijk vrijdag op hun bankrekeningen zullen hebben.

De onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst 2011-2014 zijn nog steeds in volle gang.
Volgens Gerard zal er echter geen nieuwe spaarregeling in deze cao worden opgenomen.
Het is volgens hem niet de moeite waard om weer zo’n fonds op te richten.
De reden waarom het Bèshi-fonds in een vergadering van de vakbond en de directie van UTS werd opgeheven, heeft te maken met de forse daling in het rentepercentage van banken wereldwijd, aldus Gerard.
Hier op het eiland daalde het percentage fors, dus gingen de leden er ook mee akkoord om het Bèshi-fonds op te heffen.

“Eerst was het 7 procent en dat zullen we nooit meer meemaken. Daarna werd het 4 procent en nu is het slechts 1 procent.”

Ontevreden cao’ers hielden vorige week dinsdag een vergadering onder werktijd op het UTS-hoofdkantoor bij Regetesselaan om het restant van hun spaargeld uit het Bèshi-fonds te eisen.
Dit fonds werd in 1993 opgericht door het bedrijf en er werd afgesproken dat UTS 2 procent van het brutosalaris van de werknemers in het fonds zou storten en dat het personeel vrij zou zijn om een eigen percentage (vanaf 1 procent) in het fond te storten.
De 2 procent die UTS in het fonds stortte, wordt al sinds juni in het vaste salaris van de cao’ers geïncorporeerd, aldus de vicevoorzitter van Sitkom.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -