29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Bestuursleden FWNK vechten ontslag aan

wega di numberWILLEMSTAD — Oud-voorzitter en oud-penningmeester van de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), Marius Römer en E. Idler, vechten hun onlangs aangezegde ontslag aan. De Raad van Ministers ging in haar vergadering van 20 september akkoord met het besluit om de twee bestuursleden van FWNK te ontslaan.

- Advertentie -

De minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (Pais), bevestigt desgevraagd dat Römer en Idler zich tegen hun ontslag verweren en dat op 14 november een rechtszaak hierover dient.
De adviseur corporate governance SBTNO had in een advies van 31 augustus nog zwaarwegende bezwaren tegen het ontslag van de voorzitter en penningmeester.
Onder andere moesten ze de kans krijgen te reageren op het voorgenomen ontslag.
De oud-voorzitter had eind september al in de Amigoe aangekondigd dat als hem ontslag werd aangezegd, hij dit zou aanvechten.
Volgens fractiemedewerker van politieke partij Pais Alison Manuel zouden de bestuursleden zijn gehoord en hebben zij hun reactie gegeven op het voorgenomen ontslag.
Daarom is de overheid op 20 september overgegaan tot het aanzeggen van het ontslag.
Twee andere bestuursleden, Nelson Farah en Robbie dos Santos, zijn al in een eerder stadium ontslagen.
Omdat ze zelf ook vergunninghouder zijn voor het verkopen van loten bracht dit een belangenverstrengeling teweeg.
SBTNO had dan ook geen zwaarwegende bezwaren tegen hun ontslag.
Geraldine Gaari is inmiddels benoemd tot voorzitter.
Ook voormalig korpschef Carlos Casseres en mevrouw Delanooi zijn benoemd in het bestuur.
Samen met Tariq Abraham en Randall Brute vormen zij het nieuwe vijfkoppige bestuur.
Volgens Palm is een van de belangrijkste opdrachten van het bestuur om het automatiseringsproces bij FWNK te voltooien.
De minister hoopt dit proces uiterlijk medio volgend jaar af te ronden.
Fractiemedewerker Manuel had het erover dat er een grootschalig onderzoek naar het gevoerde beleid van de laatste jaren zal komen.
Mogelijke malversaties bij de stichting staan hierbij centraal.
Het bestuur onder leiding van Römer werd onder meer verweten dat ondanks het verzoek van de overheid, meer dan een jaar geleden, om de statuten van de stichting aan te passen conform de code good governance, dit niet is gedaan.
De oude statuten dateren van 1986 en leggen heel veel macht bij het bestuur.
Ook bestaan er twijfels over de beslissing van het bestuur om een consultant in dienst te nemen, aldus Manuel.
Hij zei dat de consultant werd betaald voor het opstellen van de jaarrekeningen 2009 en 2010, terwijl deze zijn opgemaakt door een medewerker van de stichting – Sandra Ilario – die door het bestuur is geschorst.

Römer verwijst de verwijten aan het adres van het bestuur naar het land der fabelen.
Een van deze verwijten was dat het bestuur al meer dan een jaar niets heeft gedaan om de statuten aan te passen conform de code corporate governance.

“Het besluit om de statuten aan te passen werd in 2010 genomen. Ik trad in 2011 aan.
Eind 2011 heeft voormalig premier Gerrit Schotte ons naar de stand van zaken gevraagd. Daarna is er ook nog overleg gevoerd hierover.”

Römer zegt open te staan voor statutaire veranderingen, maar dan moeten deze wel reëel zijn.
Hij vindt dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote stichtingen.
Ook zegt hij dat de wet moet worden veranderd, want daarin staat dat twee leden van het bestuur de vergunninghouders moeten vertegenwoordigen.
Tevens wijst Römer erop dat van de meer dan zeventig overheidsstichtingen er maar ongeveer vijftien hun statuten hebben aangepast.

“Waarom moet het bestuur van FWNK weg? En al die andere stichtingen dan?”

Wat hij ook niet vindt kloppen is dat de overheid het bestuur allerlei dingen verwijt, maar dat twee van de bestuursleden mogen blijven zitten.

“Ik krijg het gevoel dat het iets persoonlijks is tegen mij.”

Over het ontbreken van jaarrekeningen zegt de bestuursvoorzitter dat dit verwijt een leugen is.

“Toen ik aantrad heeft het bestuur de jaarrekeningen van 2004 tot en met 2012 laten opstellen. Om dit te doen moest de administratie opnieuw worden opgezet. Er was niets.”

Overheidsaccountant Soab geeft aan dat er een achterstand bestond in de jaarrekeningen, maar dat eerder dit jaar de jaarrekeningen van 2007 tot en met 2011 zijn opgesteld.

Lotto

Minister Palm hoopt dat er binnenkort een beslissing valt over het organiseren van een ‘Lotto pa deporte’. Hij zei dat het juridisch kader waarin de organisatie van een Lotto moet plaatsvinden nog wordt bestudeerd. Het kan onder de FWNK vallen maar bijvoorbeeld ook onder de nationale loterij. Palm zegt verder dat er in het verleden besloten is dat de Lotto naast de trekking van FWNK wordt geïntroduceerd. Maar de huidige regering is dit opnieuw aan het evalueren. In dit verband wordt gekeken naar de economische en sociale impact van het introduceren van een nieuw kansspel.

“Als overheid moet je ook kijken naar de consequenties, zoals gokverslaving, en de bestaande werkgelegenheid bij de verschillende vergunninghouders van de FWNK.”

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -