27 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 18:37

Laatste reacties

- Advertentie -

Begroting is uitstel van executie’

- Advertentie -

WILLEMSTAD — Het kabinet-Hodge kiest ervoor om de belastingen te verhogen en de aanpassing van het pensioenstelsel en de hervormingen in de gezondheidszorg op de lange baan te schuiven. Dit verklaarde MFK-fractievoorzitter in de Staten Gerrit Schotte vanochtend bij de aanvang van de behandeling van de conceptbegroting in de Staten.

Boze Gerrit SchotteSchotte had forse kritiek op het besluit van de regering om per 1 maart de omzetbelasting (ob) op bepaalde producten en diensten naar 9 procent te verhogen.
Deze maatregel zal het toerisme op Curaçao het hardst treffen, aldus de MFK-leider.
Schotte was vanochtend zeer kritisch over de begroting en de plannen die door het kabinet- Hodge zijn aangekondigd.
Het meest kritisch was hij over de intentie van de regering om per 1 maart de ob voor luxe goederen en producten die slecht zijn voor het milieu en de volksgezondheid te verhogen van 6 naar 9 procent.
De MFK-leider begon lovend aan zijn betoog over Hodge, die als directeur van de PSB Bank een ommekeer teweeg heeft weten te brengen, maar aan de andere kant had hij ook kritiek op het feit dat de premier het had aangedurfd om geen economische analyse naar de Staten te sturen met betrekking tot de aangekondigde ob-differentiatie.
Ook hekelde hij het feit dat de Sociaal Economische Raad (SER) zich nog niet over het voorstel had uitgesproken.
De MFK-leider noemde vanochtend alle producten, die volgens het concept onder het nieuwe verhoogde ob-tarief zullen vallen.

 • Alcohol,
 • cosmetica,
 • bijouterie,
 • boten/schepen,
 • auto’s,
 • computers,
 • frisdranken,
 • make-up,
 • mobiele telefoons,
 • parfum
 • en recreatieve en toeristische bestedingen.

Schotte had geen goed woord over voor het feit dat de regering computers, laptops en tablets, alle zeer belangrijk voor het onderwijs, extra wil gaan belasten.
Ook hekelde hij de klap die het toerisme zal krijgen.
Verder was Schotte ook niet te spreken over het feit dat de voorstellen voor aanpassing van het pensioenstelsel en de introductie van de basisverzekering nog steeds niet bij de Staten zijn aangekomen.

“Het kabinet Wiels/Hodge gaat de belastingen verhogen, terwijl de structurele maatregelen op de lange termijn worden geschoven.
Uitstel van executie dus.”

PAR-Statenlid Zita Jesus- Leito stelde zich ook zorgen te maken over het uitblijven van de aangekondigde hervormingen.
Dit kost de Curaçaose gemeenschap 1 miljoen gulden per dag, rekende zij haar luisteraars voor. Volgens Jesus-Leito kan dit bedrag beter aangewend worden voor investeringen in het onderwijs, het openbaar vervoer en en andere projecten die nu de aandacht verdienen.

“Wij willen dan ook van de regering weten of dit een realistische begroting is en of en hoe die aan de ontwikkeling van het eiland zal bijdragen.”

- Advertentie -

Jesus- Leito had het ook over de grote bezorgdheid die er bij velen op Curaçao bestaat ten aanzien van de begroting die vanochtend in behandeling werd genomen.

“Veel mensen zijn bang. Het gaat om ouderen, gepensioneerden, onderstandtrekkers en de zwakkeren in de samenleving.
Zij maken zich zorgen over hoe het nu verder moet.
Het is aan de regering om duidelijkheid te verschaffen.”

Jesus-Leito verzocht de regering ook om een lijst van alle maatregelen die zij voornemens is te introduceren.

KADER

 Siman di tumba

MFK’er Gerrit Schotte was niet te spreken over het feit dat voor de begrotingsbehandeling de vergaderweek van de Staten een week naar voren is geschoven.
Conform het originele rooster zou er deze week niet worden vergaderd, maar toch is de vergadering over de begroting voor deze week opgeroepen.
Schotte vroeg zich af of het vooruitschuiven iets te maken had met het Tumba-festival, dat volgende week zal plaatsvinden.
Schotte omschreef vanochtend de coalitie steevast als ‘het kabinet Wiels/ Hodge dat gesteund wordt door de partijen PS, Pais, PNP en diegene die de zetel van de PAR heeft meegenomen’.

 

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -