34 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Begina en Brouwer als voorzitters evaluatiegroep

HomeMediaAD | Begina en Brouwer als voorzitters evaluatiegroep
Begina is partner bij KPMG en geldt als een autoriteit op het gebied van procesmanagement en strategie. Brouwer was ooit de hoogste ambtenaar bij Justitie.

Raymond Begina en Harm Brouwer zijn door de Rijksministerraad goed bevonden om als voorzitters op te treden van de commissie die de justitiële consensusrijkswetten moet evalueren. Begina is partner bij KPMG en geldt als een autoriteit op het gebied van procesmanagement en strategie. Brouwer was ooit de hoogste ambtenaar bij Justitie.

De Curaçaose voorzitter was niet betrokken bij de totstandkoming van de consensusrijkswetten. Hij speelde een belangrijke rol in de commissie die de Ronde Tafel Conferentie over de staatkundige toekomst van de voormalige Antillen voorbereidde.

De commissie evalueert de vier consensusrijkswetten te weten de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie, de Rijkswet Openbare Ministeries, de Rijkswet politie en de Rijkswet Raad voor de Rechtshandhaving.

De groep bestaat uit vertegenwoordigers van de vier landen in het Koninkrijk. Suzy Römer zit namens Curaçao in de commissie, Fred Wiel is waarnemend lid daarbij. Voor Sint Maarten neemt Bob Wit zitting met Julien Larmonie als waarnemend lid. Namens Aruba neemt Milliard zitting in de commissie, Nederland wordt door Stan Dessens vertegenwoordigd.

Bij de staatkundige hervormingen van 2010 is er afgesproken dat de rijkswetten na een periode van 5 jaar geëvalueerd zouden worden. In oktober 2015 moet het eindrapport van de commissie zijn afgerond. De commissie streeft ernaar om alle betrokken partijen, dat wil zeggen voor- en tegenstanders en deskundigen zonder een uitgesproken mening te raadplegen.

De bedoeling is om een zo getrouw mogelijk beeld te krijgen van de diversiteit aan meningen van de diverse groeperingen in de samenleving over het onderwerp. Het werk van de commissie is niet gericht op de vraag of de wetten wel of niet gehandhaafd moeten worden. Wel zal de commissie op grond van de inventarisatie aanbevelingen doen.

De commissie gaat binnenkort aan het werk. De eerste deadline is al op 1 december van dit jaar. Voor die tijd moet er een onderzoeksopzet voor de evaluatie naar de ministers worden verzonden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties