WILLEMSTAD – Het Nederlandse bouwconcern Ballast Nedam is als beste uit de bus gekomen voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Dat maakte Stichting Sona gisteren in een persconferentie bekend. Het ontwerp van het bouwconcern past het best bij de traditie en de cultuur van Curaçao. Bovendien deed het bedrijf de economisch meest voordelige aanbieding, had het een uitstekend projectmanagementplan en een prima onderhoudsplan.
Trekker van het nieuwbouwproject, Sona, start binnenkort de onderhandelingen met Ballast Nedam om binnen twee maanden tot een contract te komen voor de bouw van het nieuwe algemeen ziekenhuis van Curaçao. Directeur Reginaldo Doran van Usona benadrukte dat zolang de financiering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis niet rond is, er geen contract zal worden getekend met het Nederlandse bouwbedrijf.
Financiering
De financiering van het nieuwe ziekenhuis staat sinds de aanwijzing van Nederland op losse schroeven.
Curaçao mag geen nieuwe leningen aangaan zolang de begroting van het land niet op orde is.
De overheid streefde ernaar om een obligatielening uit te schrijven. De bouw van het nieuwe ziekenhuis is geraamd op 108 miljoen dollar. Dat is de plafondprijs. Dit bedrag is slechts bedoeld voor het casco van het hospitaal. Ook voor de medische apparatuur moet er een aanbesteding komen. De benodigde apparatuur wordt samen met het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) en de overige satellietlocaties, waaronder de Taamskliniek en het Adventziekenhuis in kaart gebracht.Filmpje
Een impressie van het ontwerp van Ballast Nedam is in een filmpje te zien, dat op de website van Usona staat.
De sfeervolle film geeft de ambiance van het hospitaal weer. Het ziekenhuis is aangepast aan het milieu van Scadta-eiland (de locatie van het ziekenhuis) en het klimaat. Het drieverdieping tellende ziekenhuis is gebouwd als een dorp rondom een plein, de centrale patio.
In de patio bevinden zich ontmoetingsplekken.
De patio verbindt de vier verpleeggebouwen (kammenstructuur) en het deel waar de operaties plaatsvinden en de specialisten kantoor houden. Een van de lokale elementen die in het ontwerp terug te vinden is, zijn de Ivy planten.
Deze planten hangen aan de rand van de loopbruggen. Volgens lokaal gebruik worden deze planten gebruikt in zogenaamde ‘healing gardens’. Ook wordt de tuin deels geïntegreerd in de patio. Dit vormt een natuurlijke overgang van buiten naar binnen. Ook is er gedacht aan het klimaat en zelfs de geur van het ziekenhuis. De patio is gebouwd op de windstroom. Dat maakt de ‘wachtruimte’ aangenaam. Ook wordt de nare ziekenhuislucht door de wind en in combinatie met de healing gardens verdreven. Verder is de Curaçaose cultuur ook verwerkt in de wand. De vlechtstructuur van de blokken refereren aan de traditie van het filigrein van goud door lokale meester-goudsmeden. Dit ambacht komt ook terug in het kleurgebruik van de blokken, namelijk wit voor de achterste blokken en helder geel voor de voorste blokken. Bovendien is het mozaïkpatroon afgekeken van oude keukens. Vroeger werd deze mozaïkstructuur gebruikt om muggen te desoriënteren. Het definitief ontwerp van het ziekenhuis wordt eind december verwacht.
In de tussentijd wordt het contract voorbereid en het terrein bouwrijp gemaakt.Onder water
De locatie van het nieuwe ziekenhuis op het voormalig Amstelterrein op Nieuwe Haven is niet zonder controverse. Het gebied loopt bij heftige regenval geregeld onder water. Volgens Luc Steenhorst van Sona kunnen ze niet bouwen tegen de zondvloed, maar wel tegen de risico’s.
In nauwe samenwerking met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning wordt het terrein onder handen genomen. Er zijn verschillende technische studies gemaakt om de overstromingsproblematiek te verhelpen.
Zo moeten de duikers worden verbreed en wordt het terrein verhoogd. Onder het ziekenhuis zelf komen heipalen, en een kruipruimte.
Zorgaanbod
Het nieuwe ziekenhuis wordt een algemeen basisziekenhuis met enkele topklinische functies. Alle 22 medische specialismen die binnen het huidige Sehos werken, zullen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast vindt er een uitbreiding van het zorgaanbod plaats. Er komt een Moeder-Kind centrum: een clustering van de zorg rondom moeder en kind. Tevens wordt de Neonatale Intensive Care Unit (NICU), voor de zorg voor te vroeg geboren kinderen, uitgebreid. Ook wordt het aantal High Care bedden voor kinderen uitgebreid. Wat vasculaire diagnostiek en behandeling betreft, komt er een hartkatheterisatiekamer.
Hier kunnen onderzoeken naar het functioneren van het hart plaatsvinden en behandelingen zoals dotterprocedures. Er komen veertig dialysestations met een mogelijkheid tot uitbreiding naar vijftig plaatsen in 2020.
Er komt een huisartsenpost welke is geïntegreerd in het nieuwe ziekenhuis.
De ambulancedienst wordt eveneens geïntegreerd.
Het nieuwe ziekenhuis zal 300 bedden tellen en zal voldoen aan de eisen en omstandigheden die specifiek zijn voor Curaçao. 2015 af
Het ziekenhuis moet er volgens plan in 2015 staan. Met het bekendmaken van het winnende bouwconsortium heeft Sona een belangrijke mijlpaal in het project conform planning behaald. In september 2011 is het aanbestedingstraject begonnen met een marktconsultatie waarbij ongeveer 120 geïnteresseerden aanwezig waren.
Vervolgens schreven veertien kandidaten zich in. Daaruit zijn vijf partijen geselecteerd. In februari van dit jaar bleven drie partijen over: Bouygues (uit de Verenigde Staten), Pessina (uit Italië) en Ballast Nedam (uit Nederland). Alle partijen werkten samen met lokale partners. Dialoogrondes Vanaf februari heeft Sona de dialoog gevoerd met alle drie de kandidaten. Aan het einde van de dialoogrondes moesten alle drie de partijen een Best And Final Offer indienen voor een ontwerp, een onderhoudsplan en een projectmanagementplan. Dezelfde partij die het ziekenhuis bouwt blijft voor vijftien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Het Best And Final Offer moest bovendien passen binnen de plafondprijs van 108 miljoen dollar. De selectiecommissie van Sona heeft de voorstellen in de afgelopen maand beoordeeld. De beoordeling vond plaats volgens de honderd vooraf opgestelde criteria. De kwaliteit was het leidende principe en telde voor 80 procent mee. De prijs telde voor 20 procent mee.