28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 07:18

Laatste reacties

- Advertentie -

Balans Orco groeit 15%

Lagere rentemarge drukt winstgevendheid

orco-bankWillemstad – Orco Bank heeft in 2013 haar balanstotaal met 15 procent zien groeien; van 745,1 miljoen naar 855,4 miljoen gulden.

 

Advertentie

- Advertentie -

Dat maken de bankdirecteuren Kenny Canword, Milli Sprock en Margie Boskaljon-Römer vandaag bekend in verband met de verplichte publicatie van de financiële resultaten over het voorgaande jaar.
Orco is na MCB de tweede bank die haar cijfers presenteert.
RBC Bank publiceerde enige tijd terug de resultaten over het gebroken boekjaar tot en met oktober 2013.
Voor een deel is de toename van de balans het gevolg van de overname door Orco van de portefeuille van MeesPierson Curaçao, die vorig jaar werd afgestoten door de Nederlandse ABN Amro Bank.
De leningenportefeuille van Orco Bank – met vestigingen op Curaçao (hoofdkantoor), Bonaire en Sint Maarten – steeg met 135,2 miljoen; dat komt overeen met een groei van maar liefst 28 procent en bedroeg per 31 december 2013 ruim 612,3 miljoen gulden.
De MeesPierson-portefeuille, die integraal overging, bedroeg zo’n 80 miljoen.
De toename van het totaal aan verstrekte leningen en kredieten schrijft de Orco-directie dan ook verder toe aan ‘het toegewijde personeel dat gefocust blijft op het geven van de beste service aan cliënten, ondanks de uitdagingen in een competitieve markt’.

Uitdagingen waren er voldoende, zo licht het management toe.
Zo wordt verwezen naar de verder verhoogde verplichte reserves (17 procent per ultimo 2013 tegen 14,25 procent eind 2012) en herhaalde verlenging van de kredietrestricties; beide opgelegd door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (om de betalingsbalans en deviezenvoorraad op orde te brengen en houden, red.), maar ook de internationale en lokale economische terugval speelden een rol.
Voorts heeft de bank forse investeringen gepleegd in zaken als compliance, corporate governance en risk management.
Daar komt bij dat op Curaçao door maatregelen van de regering de lastendruk is gestegen, met hogere sociale premies en omzetbelasting, en dit heeft geleid tot minder koopkracht en daardoor verlaagde omzetten in de klein- en groothandel.
Ook het rentepercentage en daarmee de rente-inkomsten – de primaire inkomstenbron van de bank – stonden in 2013 onder druk.
Weliswaar steeg de verdiende rente met 4 procent van 35,6 miljoen naar 37,1 miljoen; maar de uitbetaalde rente van Orco aan spaarders en depositohouders steeg relatief sterker, namelijk met 8 procent van 12,5 miljoen naar 13,5 miljoen.
Per saldo bedroegen de netto rente-inkomsten 23,5 miljoen; een half miljoen gulden (2 procent) meer in vergelijking met een jaar eerder.
Dit is het gevolg van de toenemende neerwaartse druk op de rentemarge en de door de CBCS opgelegde restricties voor wat betreft het verstrekken van kredieten en leningen, aldus de directie in een toelichting.
De met een miljoen gestegen rente-uitkering zal ook wel te maken hebben met een flink hogere post aan spaargelden en termijndeposito’s; deze nam toe van 629,4 miljoen naar 738,5 miljoen (16 procent).
Volgens de leiding ‘wederom een teken van vertrouwen in ons conservatieve en behoedzame bankieren’.

- Advertisement -

Operationeel resultaat gelijk
Al met al, de gelijk gebleven inkomsten aan fees en commissies van 3,1 miljoen meegerekend, bleef in 2013 het operationele resultaat vrijwel gelijk aan dat van 2012, namelijk 27,9 miljoen.
Doordat de kosten met 5 procent toenamen – vooral als gevolg van hogere loonkosten in verband met investeringen in hoog gekwalificeerd personeel – van bijna 17,1 miljoen naar 18 miljoen, is de winst voor belastingen bijna een miljoen lager.
Deze winst voor belastingen kwam uit op 9,9 miljoen.
Na belastingen bedraagt de nettowinst 7,5 miljoen.
Aldus de vandaag gepubliceerde geconsolideerde ‘Financial Highlights’ over het voorbije jaar.
Orco Bank kreeg eind februari een goedkeurende verklaring van accountant Cees Rokx van PwC Curaçao.
Voor het lopende jaar, 2014, verwachten de Orco-directieleden dat de rentemarge verder onder druk zal staan.
Dit noopt de bank om zelf meer aan de kostenkant te doen, namelijk door efficiënter te werken en bewuster om te gaan met de uitgaven.
Tegelijk zal Orco Bank er alles aan doen om ‘de natuurlijke keuze’ te zijn en blijven van de doelgroep aan klanten waar de bank zich op richt.
Orco werd in 1986 opgericht, voornamelijk als een offshore bank, maar door de jaren heen is de bank uitgegroeid tot een retail- en commerciële bank.
De bank is statutair gevestigd op Curaçao.
In 2007 werd een vestiging geopend op Sint Maarten, in 2008 gevolgd door een filiaal op Bonaire.
Op Aruba maakt de Aruba Bank, marktleider op dat eiland, deel uit van de Orco Groep. Voor meer informatie zie ook de website: orcobank.com

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -