AVC | Veroordeling of vrijspraak Fonseca is graadmeter voor andere opdrachtgevers

Door Dick Drayer

Burney ‘Nini’ Fonseca in SDKK | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Morgen is een spannende dag voor iedereen die iets te maken heeft met de moord op Helmin Wiels. Burney ‘Nini’ Fonseca staat dan terecht (in Eerste Aanleg) voor zijn rol als schakel tussen financierders, misschien ook wel opdrachtgevers en uitvoerders van de moord.

Deze week precies vier jaar geleden op het strand van Marie Pampoen.

Als je alles op een rijtje zet, wijzen de pijlen naar de gedaagde, Burney ‘Nini’ Fonseca. De man uit Koraal Specht. Uit verschillende getuigenverklaringen, onder andere van hoofdschutter Elvis ‘Monster’ Kuwas zelf, blijkt volgens het Openbaar Ministerie Fonseca’s rol.

George Jamaloodin en Robbie Dos Santos worden ervan verdacht aan Fonseca de opdracht te hebben gegeven iemand te zoeken om Wiels te doden. Samen met Luigi ‘Pretu’ Florentina heeft hij Kuwas ingehuurd. Fonseca en Florentina fungeerden als het ware als ‘moordmakelaars’ en organiseerden de moord. Florentina hield contact met de uiteindelijke daders, Fonseca met de opdrachtgevers. Fonseca was de grote man achter de schermen met een cruciale rol.

“Kuwas is niet alleen de gevaarlijkste man van het Koninkrijk, maar ook een pathologische leugenaar”, aldus Vaders | Caribisch Netwerk

Kuwas
Maar of er voldoende bewijs is om hem veroordeeld te krijgen, is nog maar de vraag. De verdediging heeft ten aanzien van de getuigenverklaringen een sterk pleidooi. Mr. Marije Vaders stelt dat er in het dossier geen betrouwbare verklaring te vinden is, die voor het bewijs tegen haar cliënt kan worden gebruikt. Vaders betoogt dat op grond van het ‘oude dossier’, dat bekend was toen de rechter haar cliënt in vrijheid stelde, er alleen nog maar aanvullende verklaringen bij zijn gekomen, geen concreet bewijs.

De belangrijkste verklaringen in deze zaak, zo betoogt Vaders, zijn die van medeverdachte Elvis Kuwas, de persoon die Helmin Wiels heeft doodgeschoten, een huurmoordenaar die onherroepelijk veroordeeld is voor niet alleen die moord, maar ook twee andere moorden en een gewapende overval. Een man die volgens het OM nu wel een betrouwbare verklaring heeft afgelegd.

Niet consistent
En daar zijn de meningen over verdeeld. Tijdens de vorige zitting op 4 augustus verklaarde Kuwas immers ook, onder ede, dat hij de waarheid sprak. Een hele andere dan zijn verhaal nu. Bovendien gaf de rechter in augustus nog vrijspraak aan medeverdachten Dangelo Damascus en Carlos Pieter. Blijkbaar was de zittingsrechter niet echt onder de indruk van de verklaringen van Kuwas en gaf Fonseca zelfs de mogelijkheid om zijn berechting in vrijheid af te wachten, zo betoogt zijn advocaat..

Elvis ‘Monster’ Kuwas
Volgens Vaders is Kuwas niet alleen de gevaarlijkste man van ons koninkrijk, hij is bovendien een pathologische leugenaar. In de eerste verhoren van Kuwas ontkent hij stelselmatig iets met de moord op Wiels te maken te hebben, ook beroept hij zich verschillende malen op zijn zwijgrecht. Wie het dossier doorbladert komt nogal wat verklaringen tegen van Kuwas over waar, wanneer en door wie de opdracht om Wiels te vermoorden werd gegeven. Echt consistent zijn die verklaringen niet, zo blijkt uit het pleidooi van Vaders.

Bewijsminimum
En nergens blijkt dat Kuwas wist dat opdracht van Nini kwam. Alleen van horen zeggen. De enige die daar duidelijkheid over kan verschaffen is Luigi ‘Pretu’ Florentina. En hem kan het niet meer gevraagd worden. Het Openbaar Miniserie stelt verder dat de overige verklaring van onder andere zijn vrouw, Monaliesa Kuwas, Die zouden bewijzen dat de verklaringen van Kuwas over Nini als opdrachtgever juist zijn. Maar Vaders merkt op dat ook dat van horen zeggen is.

Er wordt volgens Vaders ook niet voldaan aan de wettelijke gestelde bewijsminimum. Alle verklaringen zijn verklaringen van horen zeggen en te herleiden naar Pretu, Bolle of een onbekende bron. In haar pleidooi stelt Vaders dat er slechts één belastende bron is tegen haar cliënt en dat is de medeverdachte Kuwas. Dat mag gebruikt worden, maar dan wel ondersteund door ander bewijsmateriaal.

Vaders maakt in haar pleidooi geen ruimte voor het overige bewijs dat door het Openbaar Ministerie is aangedragen. Over de relatie bijvoorbeeld tussen de ex-minister en haar cliënt. De 40 sms-jes tussen Fonseca en Jamaloodin laten die betrokkenheid wel degelijk zien. En ook het personeel van Speedy Security, het bedrijf van Jamaloodin is duidelijk: de twee kennen elkaar goed en doen zaken met elkaar.

Voormalig RST-chef Wim van Vemde | Persbureau Curacao

Lange adem
Moordzaken met opdrachtgevers vergen altijd een lange adem. Wim van Vemde, voormalig chef van de RST, die de moord op Wiels onderzocht, gaf ooit toe dat de aanhouding van Jamaloodin in juli 2014 bedoeld was om de ex-politicus ter zitting te brengen. De rechter-commissaris trok daar een streep doorheen. Het bewijs was niet voldoende.

Jamaloodin is vorige maand opnieuw aangehouden en wordt binnenkort overgedragen aan Justitie op Curaçao. Die denkt nu wel genoeg overtuigend bewijs te hebben. Maar uit de processtukken die nu bekend zijn, is het nog maar de vraag of het Openbaar Ministerie niet opnieuw aan het kortste eind trekt.

Een eventuele veroordeling van Burney ‘Nini’ Fonseca, morgen is een goede graadmeter voor het bewijs tegen de andere opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels.

De tragiek van Curaçao is dat alle pijlen weliswaar wijzen in die richting, maar voor een juridisch vonnis is meer nodig dan dat.

Bron: AchterkantVanCuracao

4 Reacties op “AVC | Veroordeling of vrijspraak Fonseca is graadmeter voor andere opdrachtgevers

  1. Abraham Mossel

    @ dat beweerd die mongool van een broervan Helmin, er zijn er maar twee van de familie die gigantis hun zakken hebben gevuld met de dood van hun broer, en wel te weten Werner RdK-Boo en Fraudelyne het viswijf als GvM tot keukens en tuingereedshap heeft ze verduiserd. Dan heb ik niet eens over onroerendgoed transactie’s ( miljoenen) verbouwingen, tuin aanleg etctra xxxxx☺{╬☻☻

  2. Die bewijzen staat als een huis, dader had bekend en er zijn meerdere getuigen die duidelijke had aangegeven hoe die betalingen plaats vond.

    De 40 sms-jes tussen Fonseca en Jamaloodin laten die betrokkenheid wel degelijk zien. En ook het personeel van Speedy Security, het bedrijf van Jamaloodin is duidelijk.

    Dus als Jamaloodin onschuldig is waarom gaat hij vluchten?

  3. Vergeet niet dat mw Vaders alles heeft geprobeerd om Pretu naar Barber te krijgen met alle gevolgen van dien.. en dan beweert men nu dat Nederland achter de moord zit..

  4. Als Fonseca in verband met zijn veiligheid in de gevangenis in Nederland zit omdat het op Curaçao dan klaarblijkelijk te gevaarlijk voor hem is, is vrijspraak dan wel zo goed voor hem? Als Curaçao gevaarlijk voor hem is dan is Nederland voor hem als vrij man , mocht hij vrijgesproken worden, toch even gevaarlijk? Een retourticket is voor kwaadwillenden zo geboekt. Lijkt me een typisch voorbeeld van een dilemma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *