26 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

PB | Trustkantoren verenigen zich en doen dringende oproep aan Silvania en Gaming Control Board

WILLEMSTAD (23 maart 2023) - Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag hebben trustkantoren die actief zijn in de online gaming sector het voornemen uitgesproken om zich te verenigen....

HOF | Frederieke Damme brengt beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte

WILLEMSTAD - Op 21 maart jl. bracht mw. mr. Frederieke Damme een beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte. Mevrouw Damme werd vergezeld door de mevrouw mr. Monique...

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Plannen voor watervliegtuig steeds concreter

Sanne van den Boomen De plannen voor een watervliegtuig op Curaçao worden steeds concreter. Het watervliegtuig heeft woensdag voor het eerst een landing op het water gemaakt. Eigenaar...

Nu.cw | Integraal waterbeleid van Curaçao gepresenteerd voor Waterconferentie

Op de Waterconferentie van de Verenigde Naties laat Curacao zien wat er tot nu toe is bereikt op het gebied van waterbeleid. In een persbericht deelt het...

PBC | Curaçao neemt deel aan VN-conferentie over waterproblematiek

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao neemt deel aan de Wereld Water Conferentie van de Verenigde Naties. Deze worden van 22 tot en met 24 maart 2023 gehouden...
- Advertentie -

AVC | Transitie nieuwe ziekenhuis kan nog even duren en kost veel geld

Met documenten | Dick Drayer – Achterkant van Curacao

De cijfers zijn geheim, maar na een persconferentie in oktober 2018 gaf toezichthouder Stanley Betrian al toe dat de begroting in de orde van grootte van 134.000 gulden lag | Persbureau Curacao

Het kantoor van de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT) voor het nieuwe ziekenhuis kost maandelijks 142,752.00 gulden. Hoewel CMC al in november is opgeleverd, is de transitie nog niet ten einde. Uitzicht daarop wordt nog niet gegeven in een harde datum en de vraag rijst waarom dat allemaal zo lang duurt.  

De cijfers zijn geheim, maar na een persconferentie in oktober 2018 gaf toezichthouder Stanley Betrian al toe dat de begroting in de orde van grootte van 134.000 gulden lag. Directeur HNO, Gilbert Martina ontkende overigens vlak daarvoor, tijdens de persconferentie, nog dat het om zulke bedragen ging.

Feit is dat sinds de instelling van de MRT in 2017, het land Curaçao vijf miljoen gulden heeft betaald om toe te zien op de bouw en de overgang van Sehos naar CMC. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Facturen
De MRT werd tijdens de opstartfase betaald door het ministerie van Suzy Römer. Zij is ook de bedenker van de constructie waarin zij geen plaats meer zag voor een volledige rol voor Sona/Beerenschot. 114.000 gulden per maand reserveert de minister in de opstartfase voor de MRT.

Vervolgens wordt de rekening van RegHNO – het bedrijf van Betrian en De Windt – in 2019 in lijn met het Landsbesluit gelegd bij HNO Transitie en Exploitatie BV, waar Gilbert Martina de scepter zwaait. De rekening is dan inmiddels opgelopen tot ruim 140.000 gulden en dat bedrag wordt tot op de dag van vandaag betaald.

De consultancy fee, die Betrian en De Windt opstrijken is volgens de consultant zelf niet hoog. Aanvankelijk zou er per uur gedeclareerd worden, maar dat dreigde onbetaalbaar te worden. Daarna is afgesproken om de maandelijkse fee vast te stellen op 30.000 gulden voor Betrian. “En als men dat te hoog vindt, moet men dat aanpassen en een ander zoeken”, aldus Betrian.

Desgevraagd stelt hij dat als het land in tijden van Covid om offers vraagt, hij bereid is om opnieuw om de tafel te gaan zitten om over de fee te praten.” Maar minister Römer heeft daartoe nog geen aanstalten gemaakt.

HNO-entiteiten

Opvallend is dat in mei van dit jaar de betalingen niet meer via HNO Transitie van Gilbert Martina lopen, maar via HNO Vastgoed van Dito Garmes. Volgens ingewijden zou dat te maken hebben met het feit dat het ziekenhuis iedere maand aan de Zorgautoriteit gedetailleerd informatie moet verstrekken, over het vastgoedbedrijf hoeft dat niet.

Maar Betrian bestrijdt dit: ‘het klopt dat HNO Exploitatie de eerste rekeningen betaald heeft, maar wij hebben er op gewezen dat HNO Vastgoed het geld voor MRT heeft gereserveerd op haar begroting. Onze kosten horen niet bij de HNO Exploitatie.”

De vraag is of de Raad van Commissarissen hiervan op de hoogte is. Dat moet haast wel, want Ivan de Windt zit in die RvC, en is ook partner van Betrian in RegHNO. Die constructie wringt.

Vriendjes

Het is niet voor het eerst dat minister Suzy Römer in verband wordt gebracht met het inhuren van externe kennis en de kennelijk hoge fees die zij bereid is daarvoor te betalen. Vers in het geheugen ligt het salaris dat Franklin Sluis aangeboden kreeg, toen hij CEO van BTP&U werd.

De minister wekt daarmee de schijn haar vriendjes te belonen voor bewezen diensten. Een verklaring voor de salarissen die ver boven dat van hun voorgangers uitstaken, geeft ze niet. Sluis kreeg en krijgt nog steeds 60.000 gulden per maand, terwijl zijn voorganger het met 30.000 moest doen. ‘En ik hoefde er niet over te onderhandelen’, voegde de gewezen baas van de posterijen eraan toe.

De minister heeft nog wel meer ‘geregeld’. Betrokkenen hoeven zich niet al teveel zorgen maken over de toekomst, zo blijkt uit de tekst van het Landsbesluit. Zo is de positie van de regisseur en toezichthouder vrijwel onaantastbaar. Daar kun je Betrian niet direct op aanspreken, maar de minister van Volksgezondheid wel.

Het Landsbesluit is door Suzy Römer zo opgesteld dat de MRT niet aansprakelijk is voor de uitvoering van de verdere bouw, inrichting en transitie van HNO, noch voor de monitoring van of toezicht op genoemde processen, alsmede voor eventuele door derden geleden financiële en andere schade als gevolg van de uitvoering van genoemde processen.

Dat lijkt wellicht normaal in de relatie tussen consultant en overheid, maar Betrian heeft in veel van de zaken een beslissende stem en krijgt een ruime bevoegdheid, getuige het Landsbesluit. Het is nog maar de vraag of hier sprake is van een consultancy relatie.

Taakstelling

In de constructie van de MRT is er nog iets anders aan de hand. De taakstelling van het MRT is neergelegd in het Landsbesluit 17/1922 van 5 september 2017. Daarin staat dat de Ministeriële regisseur en toezichthouder namens de minister  van Volksgezondheid zorg draagt voor de coördinatie van het toezicht op en de regie over de verdere uitvoering van de bouw van het ziekenhuis.

Maar in artikel 2 van het Landsbesluit zijn de specifieke taken zo ruim opgeschreven dat er wellicht nooit een eind komt aan de werkzaamheden van de MRT.  Die taakstelling is anderhalve pagina lang met veel ruis aan interpretatie. Ingewijden zeggen dat het nog heel lang door kan gaan. En alleen minister Suzy Römer kan de MRT ontbinden.

In het Landsbesluit is immers neergelegd dat pas als de transitie van het ziekenhuis voltooid is, er een einde komt aan de werkzaamheden van de regisseur en toezichthouder. Zolang de juridische entiteit CMC nog niet bestaat, is er sprake van een transitie en kan er door het MRT maandelijks bijna 150.000 gulden gefactureerd worden.

De registratie van de entiteiten in het handelsregister doen vermoeden dat CMC een gewone handelsnaam zal blijven (CMC Exploitatie) en de vennootschap HNO Transitie en Exploitatie BV. het  exploitatie vehikel. HNO Vastgoed blijft eigenaar van het ziekenhuis maar krijgt in het handelsregister de toevoeging CMC Vastgoed. Het einde van de transitie lijkt daarmee organisatorisch op de lange baan geschoven.

Mindmap

De regisseur en toezichthouder, Stanley Betrian, is het daarmee niet eens. Hoewel hij ook geen einddatum noemt, is de toezichthouder ervan overtuigd dat het nog een paar maanden duurt en dit jaar nog wordt afgerond. Zijn consultancybedrijf RegHNO, die hij samen met Ivan de Windt beheert, hanteert een mindmap van werkzaamheden die gedaan zijn en nog afgerond moeten worden.

HNO mindmap CMC | Persbureau Curacao

“Vooral op het gebied van de zorg, de eerste tot derdelijnszorg moet er nog veel gebeuren”, aldus Betrian. En ook bronnen in het ziekenhuis zeggen dat, met betrekking tot bijvoorbeeld facturatie en ICT ,er nog echt stappen moeten worden gezet.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

Klik hier en hier voor beide documenten als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Begroting bureau MTR en adviseurskosten Stanley Betrian, Jacques Heide en Ivan de Windt 2019
Begroting bureau MTR en adviseurskosten Stanley Betrian, Jacques Heide en Ivan de Windt 2019
Verklaring adviseurskosten Stanley Betrian nafls 30.000 voor 2 dagen werken p/m

HNO Facturen MRT Stanley Betrian by Knipselkrant Curacao on Scribd

HNO Begroting MRT Stanley Betrian by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

20 reacties

 1. @Bram:
  “Hiep Hiep Hoera” voor Bram. HIJ heeft de huidige regering mee in het zadel helpen hijsen, et maintenant il pleure???????????????
  Wat een laffe, laffe daad……..

 2. Een stuk van Nardi begint met een vraag:
  “Aan gamingbelasting zou het ministerie van financiën per jaar nafls 784.000.000 tot 1.140.000.000 winstbelasting moeten ontvangen. Deze fraaie cijfers zijn exclusief gaming licentiefees van rond nafls 1.000.000.000 aan het ministerie van justitie. Waar is dat geld?”
  Waar zou dat gebleven zijn als dit duidelijk word.
  Dit stuk gaat over legale verdiensten deze legale verdiensten die onderling geregeld zijn door minister en waar weet van is door ministerraad, de staten, en hoge ambtenaren/toezichthouders en daar door uit het zicht kon blijven. Dit zelfde kan met de miljarden van de gaming sector. De exorbitante “legale” inkomsten kunnen dan als dekmantel dienen voor de “niet legale” inkomsten. De zelfde groep die het legale kan verdoezelen kan dat ook met de illegale.
  Niet vergeten dat ook bij de gaming mevr Römer de architect was.

 3. Verschrikkelijk! Dit was al enige tijd (2 jaar) duidelijk en beschreven. Iemand betaalt ergens aan het einde van de rit deze kosten…juist ja, de zorgnemer, ook wel ‘de burger’. Dit is een staaltje van je reinste slavernij-moderne-stijl…Waar is Tula?
  Schandalig dat het parlement dit toestaat, de ministers dit gedogen en de autonomie misbruikt (verkracht) wordt.
  Dat dhr. Knops dit niet benoemd in de 2de Kamer is mij een raadsel.

 4. En het 1e klas uitschot wat in de regering zit met aanhang zoals Betrain en consorten blijven ongestoord hun zakken vullen over de curacrimse bevolking. En het curacrim volk leert het nooit en blijft de verkeerde rat draaiers op de best betaalde stoelen zitten en het eiland naar de kloten helpen, omdat zij een flesje rum en een gevulde koek krijgen als zij hun stem cq x zetten op/van de gulle gever??.

 5. 6% OB over dit bedrag, geen wonder dat de staatskas leeg is. Ben benieuwd of geld van de 1ste, 2de en 3de tranche ook naar Betrian gaat.

  Op zich hoeft dat geen probleem te zijn want van Nederland mogen ze nog een jaar lang blijven feesten.

  Nederland en Knops maken zich hierdoor ongeloofwaardig en belachelijk.

 6. Nos bon gobernante nan!
  Sushi hende!
  En maar roepen dat Autonomie aangetast is door Nederlands ingrijpen.
  Het enige dat aangetast is, is het moraal van deze oude rotten in het vak.

 7. Blijkbaar gaat toch iets verkeerd want hoe kan het dat het OM in opdracht van Nederland Schotte achter tralies zet en Betrian en Camelia Römer mogen ongestoord hun gang gaan.

 8. We zijn al naar de kloten .
  Het eiland der struikelingen .
  Terecht , allemaal zakkenvullers
  Nos bon yunan di korsou .

 9. na bonaire fish farm slaan het duo Martina en De Windt opnieuw toe. Wordt het niet tijd dat wij op Curacao een zwarte lijst opstellen van personen die bij dit soort projecten absoluut niet betrokken moeten worden?!

 10. Dislect, maar zelfs de regering is niet gecontrleerd door de oppositie. Dat behoort wel zo te zijn, ze steken poen in d’r zak zonder er voor te werken. Nog erger, ze laten de boel in de fik steken, rotzooi schoppen en die omgekochte knapen worden opgepakt, en zij komen weer piekfijn te voorschijn,

 11. En weer, onze corrupte OM grijpt niet in, doet niets, en laat de gewone bevolking verrekken. Om maar niet te spreken over “onze” rechtertjes, die te corrupt zijn, om uit de ogen te kijken. Rust zacht Curacrim!

 12. Een nummertje “trekken” om geholpen te worden, en deze SCHOFTEN worden stinkend rijk over onze ruggen………..
  Wanneer wordt de “normale” ydk wakker??
  Ik ben bang nooit.
  Wat een onbeschaamde dieven…. het hele zooitje!! Nos mes por…..

 13. We hebben hier te maken met een fatsoenlijke bestuursorganisatie die alle regels van behoorlijk bestuur respecteert. Is er nog twijfel aan het nut van de onafhankelijk controlerende instantie voor Nederlands belasting geld?
  Of nog erger is er nog iemand die denkt dat dit democratisch systeem deugt?
  Je kan het niet helemaal op Suzy afschuiven, ze was niet de enige in deze regering. Maar zelfs de regering is niet gecontroleerd door de oppositie. Zoals normaal.
  Regering en de staten (alle staten leden) zijn exponenten van het zelfde systeem en hebben allemaal gefaald. Mag er dan eindelijk en openlijk gezocht worden dat de “root cause” het falende systeem is?

 14. En zo hebben we bij de belastingdienst Bearingpoint dat al jaren met een open end project bezig is dat nooit afkomt en waar onbeperkt gefactureerd mag worden.

  Jardim zorgt goed voor zijn vriendjes.

  En de Algemene Rekenkamer zwijgt in alle talen. Maar wat wil je, met lichtgewichten daar als Neetje van der Veen die er als commissaris bij Girobank al onbestraft een puinhoop van maakte.

 15. Ivan de Windt is een nog grotere oplichter van Girobank dan Stephen ‘Capone’ Capella.

  De eerste is RA, de tweede (nog) CPA. Schande dat deze Bonny & Clyde van de financiele sector hun titels nog niet afgenomen zijn, en Ivan de Windt met hulp van Sushi Suzy volop meegraait uit de overheidsruif.

  Ivan de Windt, in de tijd dat hij partner was bij het door hem vakkundig om zeep geholpen PWC geen strobreed in de weg gelegd door het hoofd vaktechniek Ralf BMWieriks daar.

  En het vermeende geweten van de PIN, de aalgladde Aal-vin D-aal, zwijgt weer in alle talen.

  Omdat hij zelf bij maar liefst VIJF overheden op de payroll staat.

  En het schoothondje van Sushi Suzy is.

 16. Shameful these people. May G.. have mercy on their rotten souls.
  Opvallend dat Suss overal voor getekend heeft.
  Suus-Betrian-Martina etc etc etc

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -