26 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 09:26

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | Oud-formateur Camelia in opspraak

- Advertentie -

Door Dick Drayer

Tijdens de zaak Glenn Camelia vs George Lichtveld werd al duidelijk dat FCW Legal onnoemlijk veel dure advocatenuren factureerde terwijl er bij verschillende ministeries en ook het MDPT een retainercontract lag | Foto FCW legal

Glenn Camelia is in opspraak. De architect van twee kabinetten met PS-signatuur zou goed verdiend hebben aan zijn rol als formateur van het kabinet Hodge en het kabinet Asjes. Dat deed hij door politiek lastige broeders buiten de deur te houden en bevriende maatjes naar voren te schuiven.

Via hen wist hij vervolgens lucratieve retainer-contracten met zijn advocatenkantoor FCW Legal af te sluiten.

Burgerbeweging Fundashon Action Sivil (FAS) is die mening toegedaan en vraagt het Openbaar Ministerie deze aantijgingen te onderzoeken, middels een door hen ingediende aangifte. Eerder wist die organisatie met succes een Civiele Enqûete naar de dubieuze handel en wandel van overheidsnv’s af te dwingen.

- Advertentie -

Bakzeil
De handel en wandel van Camelia en FCW legal is al eens beschreven door George Lichtveld, de man van SONA en de man van PAR. Dat gebeurde in maart vorig jaar. Het lokte de advocaten van dit kantoor zowaar uit de tent en er volgde een kort geding om rectificatie. FCW verloor op alle fronten. Lichtveld had voldoende feitelijke basis voor zijn beschuldigingen en FCW legal moest bakzeil halen.

Deze week wist Lichtveld Camelia opnieuw op de kast te krijgen. Collega Rick Hart van radio Hoyer en CBS-televisie had als enige journalist de aangifte van FAS in handen gekregen en de voorman van die club, Ruben Suriel, voor de microfoon gehaald.

Als door een wesp gestoken, kwam Camelia direct met een reactie. Breed verspreid naar alle mediakanalen die hij kent. Kort gezegd ontkent de oud-formateur de aantijgingen. Er is geen sprake van lucratieve retainers en de beschuldigingen zijn gedaan zonder feitelijke basis. Dat de rechter anders oordeelde wordt wijselijk niet genoemd.

Lichtveld (r) met advocaten Sandra in ‘t Veld en Roel Bijkerk | Persbureau Curacao

Dubbele declaraties
Interessanter is het verweer van Camelia dat er ook geen sprake was van dubbel declareren. Zoals tijdens de zaak duidelijk werd, factureerde FCW Legal onnoemlijk veel dure advocatenuren terwijl er bij verschillende ministeries en ook het MDPT, terwijl er een retainer lag: een afgesproken totaalvergoeding voor juridische dienstverlening in een gegeven periode.

Camelia schrijft:

Zaken van ambtenaren vallen niet onder de retainer. Die worden apart gefactureerd. Dat doen andere kantoren ook;
De regering vergeet vaak dat de retainer afloopt en blijft om de dienstverlening vragen. Dan zeg je geen nee en factureer je apart. Dat doen alle kantoren.

Een simpele uitleg, volgens Camelia.

Hoewel ik er bijna zeker van ben dat Camelia niet van de Eiffeltoren springt, hoewel er voor hem wel juristen zijn geweest die die doodsprong gemaakt hebben, is het verweer feitelijk onjuist.

Alle rechtsgebieden
Dat staat te lezen in bijvoorbeeld het machtigingsverzoek van het ministerie van Onderwijs, dat nadrukkelijk benoemd dat FCW Legal is ingehuurd voor:

 • het uitbrengen van juridische adviezen op rechtsgebieden,
 • het adviseren en bijstaan van lopende en nieuwe geschillen op alle rechtsgebieden,
 • het voeren van gerechtelijke procedures op alle rechtsgebieden,
 • het adviseren en bijstaan van het Land bij de onder het ministerie OWCS ressorterende overheidsvennootschappen en overheidsstichtingen.

Bij bestudering van de (dubbele) declaraties van FCW-legal blijkt ook al snel dat die helemaal niet allemaal gaan over ambtenarenzaken. ‘Ondersteuning minister i.v.m. ministerie SOAW aangelegenheden, zoals telefoonbesprekingen, conceptbrieven, nota’s en vergaderingen’ is een graag gebruikte factuurregel.

Goede naam
Net als tijdens het kort geding vindt Camelia ook nu dat de aangifte tegen hem en zijn kantoor bedoeld is om de naam van FCW Legal te beschadigen.

En die kans is groot. Camelia vermijdt angstvallig het andere onderwerp dat prominent naar voren komt in de aangifte van FAS: zijn rol bij de kabinetsformatie van de regering Hodge en de regering Asjes.

Als het Openbaar Ministerie die aangifte serieus neemt, hangt een tweede Civiele Enqûete in de lucht. De gevolgen dáárvan zouden wel eens veel schadelijker kunnen zijn voor de naam Camelia en zijn FCW Legal.

Bron: AchterkantVanCuracao

- Advertentie -

Artikel delen

6 reacties

 1. 101010 was fataal voor Curacao. Instituties werden uitgehold. Niet bekwame mensen werden geplaatst en corruptie werd normaal.

 2. Burgerbeweging Fundashon Action Sivil (FAS) is een dekmantel voor PAR zij knapen het vuile werk voor PAR op. Het zou mooi zijn als ze het OM zouden vragen om David Dick ook te onderzoeken.

 3. Veel triester dan de grote graaier Carmelia / FCW Legal is dat niemand bij de overheid het overfactureren gezien heeft en er een einde aan heeft gemaakt.

  Je vraagt je af hoeveel miljoenen er over de balk gegooid worden door een gebrek aan controle.

  En ratvocaten als Carmelia maken daar dankbaar gebruik van.

 4. Zou men zich hier bezig gehouden hebben met zichzelf en vriendjes te bevoordelen? Dat gebeurt op Curaçao immers nooit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -