AVC | Ophef om houdbaarheidsdatum is ook politiek

Door Dick Drayer

Demonstratie tegen Joel Gois | Persbureau Curacao

Curaçao is in de ban van uiterste houdbaarheidsdatum op versproducten. De Inspectie van Economische Zaken heeft het in de laatste week van het demissionaire interim-kabinet Pisas op de heupen gekregen en valt de ene na de andere supermarkt binnen om vlees- en versproduct onder de loep te houden.

Zelf zeggen ze dat ze reageren op de klachten van de consument die massaal naar de nieuwe tiplijn belt

Luister naar een NOS radioreportage over de houdbaarheid en het protest
(klik hier om te luisteren)

Het vuurtje wordt door Joel Gois, eigenaar van een van de grootste supers op het eiland, onhandig opgestookt door tijdens de controle in zijn winkel de pers weg te jagen en te ageren tegen de controleurs. Die zouden hun macht misbruiken.

Helemaal onhandig wordt het wanneer Gois zegt dat zijn honden thuis hetzelfde vlees eten. “En zij rennen, springen, blaffen en kwispelen iedere dag met hun staart. Dus wat is eigenlijk het probleem?”

Een deel van het Curaçaose publiek is door de opmerkingen van Joel Gois als door een wesp gestoken en marcheert woensdagmiddag naar de grootgrutter bij Biesheuvel. “Hoe durft hij ons te vergelijken met een hond?”

‘Fakenews’ zegt organisator en journalist Julius Koko, nu, vlak na de demonstratie. “Hij heeft dat helemaal niet gezegd.”

Protestborden

Maar het kwaad is al geschied. Wie zijn oor te luister legt onder de demonstranten hoort vooral dat de hondenopmerking kwaad bloed heeft gezet. Een valse melding met verstrekkende gevolgen, althans gisteren bij de demonstratie.

Bekende protestbordenstijl door de jaren heen | Persbureau Curacao

Maar waar komt die melding dan vandaan en welke agenda zit daarachter? Een kleine aanwijzing vormt de harde kern van de demonstratie. Daar ontdek je de notoire demonstranten die in vroegere tijden meededen aan de demonstraties van Helmin Wiels en later – na diens dood – met protestborden in dezelfde stijl achter Schotte, Robbie dos Santos en binnenkort waarschijnlijk ook achter Korsou di Nos Tur aanlopen. De tweekoppige fractie en verschillende volgers van hun kieslijst waren er gister in ieder geval bij.

Sorry

Julius Koko vind dit allemaal bijzaak. Volgens hem gaat het niet om Goisco, maar om de persoon Joel Gois, die voorzitter is van Suveko. De belangenvereniging van supermarkten op Curaçao. Hij vraagt om een persoonlijke verontschuldiging van de grootgrutter en krijgt die ook.

Niet omdat Joel dat wil, maar omdat-ie moet. De situatie tijdens de demonstratie is gespannen en een sorry helpt om de gemoederen te bedaren. Waarom hij ‘sorry’ zegt is niet duidelijk. Beloven om nooit meer verlopen producten te verkopen, doet-ie niet.

Joel Goisco zegt sorry | Persbureau Curacao

Achilleshiel

En daar zit wel de achilleshiel van Curaçao. Want wat je ook vindt van de ophef en de organisatie van een demonstratie die meer volk op de been brengt dan een willekeurig actie tegen de 18 doden veroorzakende Isla raffinaderij, feit blijft dat er gesjoemeld is, op grote schaal met de gezondheid van het volk. Dat uiteraard zelf moet opletten en alert moet zijn bij de aankoop van zijn eten. Maar die er ook op mag vertrouwen dat ondernemers eerlijk zaken doen.

Het uitblijven van die belofte – gistermiddag – maakt dat vertrouwen niet groter. De roep van één van de demonstranten is daarom actueler dan ooit en toepasbaar op veel meer terreinen dan voedselveiligheid alleen: “Controleren, controleren en controleren. Elke week moet er controle zijn.”

Bron: AchterkantVanCuracao

20 Reacties op “AVC | Ophef om houdbaarheidsdatum is ook politiek

 1. Abraham Mossel

  P.P zit ze eigen post op te geilen, p w d cy☺♥

 2. Abraham Mossel

  IK heb net een idee gekregen, ik ga een protestborden fabriek beginnen, hoofd kantoor Curcrim en over heel zuid amerika uitdeel depo’s. elke tekst word door ons gemaakt, maakt niet uit wat erop op moet worden gekalkt, als het maar direct zwart en contant word af geschoven. Wie doet ermee, weinig inverstering veel winst, en veel toekomstige klanten, vanuit lokaal als onze buren Venezuela!!.

 3. @Jomano

  Helaas praat u met uw verstandige woorden tegen dovemansoren hier .. gezien de reacties.

 4. Abraham Mossel

  @Brain S, wat te denken van die 2,50 en dat mini flesje San plablo van 1,75 die deze vazalen en losers voor elk optreden van Gerrit de Raaf de Dief en P&K krijgen

 5. @Pandemon, Als je op curacao woont dan weet je wel beter en ja dit is een politiek spel van de KFO-MFK-PS en Dos Santos groep.
  Zoals Dick al heeft gezegd. Dezelfde borden en dezelfde groep mensen… maar bij andere manifestaties zie je ze nooit!

 6. @Jomano, de blinde volgelingen zijn de mfk-kfo volgers. Die horen iets en gaan er meteen op af zonder er bij na te denken. Feit is dat grupo 12 dit probeert om er politiek gewin mee te krijgen. zelfde hadden we met de isla staking! Als je zo om gezondheid bekommert ga dan ook bij de isla protesteren en de Chinese tokos!

 7. Abraham Mossel

  Ik kijk er niet van op, als wij straks in de kranten lezen dat er op het moment toen deze Cois hijsa bezig was en PIK in china aan het feest vieren was, de staatkas werd leeg geroofd door de MFK/KFO/KdNT voor velen miljoenen, foutje ff niet opgepast, PAR/MAN/PIN.

 8. Abraham Mossel

  @ u bent zeker op vacantie hier, en dan wel voor het eesrt zo aan uw ingezonde stukje te zien, of je bent een vazal en grote LOser van Gerrit de Raaf de Dief 1e klasse lxe11

 9. jij begrijpt ons, of in elk geval mij verkeerd. Gerrit en grupo 12 zijn een stel smerige schoften. Dat ten eerste. Als zij zich tegen iemand, zoals in dit geval Gois, keren, maakt dat die persoon in mijn ogen niet opeens ‘goed’. Maar dat geldt ook voor de gore 12. Als zij zich opeens inzetten voor iets goeds, maakt dat hen ook niet opeens goed. Het blijft een stel klootzakken. En dan al helemaal als ze iets ‘goeds’ doen met smerige bijbedoelingen om een ander daarmee te pakken.

 10. Pandemonium of the mind

  Het volk komt samen om te eisen dat de levensmiddelen die zij consumeren voldoen aan de wettelijke gezondheidseisen, het is natuurlijk een politiek complot. Ik heb geen twijfel dat politici de gelegenheid uitbuiten om van de extra publiciteit te profiteren, maar een complot kom op zeg, zeker geloven jullie ook in aliens en illuminatie en lizard people en zo. Dick je moet echt stoppen met het verzinnen van complotten die niet bestaan.

 11. Politiek is mede het exploiteren van momentum. Gois is een politiek financier en moet weten dat hij doelwit is. Zijn arrogante gedrag in deze heeft hem geen windeieren gelegd. Feit is dat er regels zijn en deze nageleefd moeten worden. Dat van een muis een olifant is gemaakt komt zeker door de politieke tegenstanders, maar ook door Gois zelf. Het probleem is, ook op dit forum, dat de aanhangers van deze kopstukken het een zwart-witte uitstraling geven door zich steeds pro of contra uit te spreken. Ik ben geen aanhanger van Grupo12, maar niet alles wat zij zeggen of doen is onwaar of slecht. Hetzelfde geld voor de zogenaamde integere partijen, ook zij zijn geen heilige boontjes. Wees a.u.b. geen blinde volgeling.

 12. onderstaande reactie had ik op topic manifestatie voor ondersteuning MEO geplaatst. Conclusie het was dus toch geen redu.

  ikke | 16 mei 2017 om 01:10 | Beantwoorden
  Ok het is niet goed dat supermarkten de wetgeving aan de laars lappen. Maar hoor net dat controle acties en de oproep voor demonstratie (redu???) uit de hoek van de drie bandieten en consorten komt dit om Coisco de das om te doen. Ook schijnt hij zijn pionnen bij aqualectra opdracht te hebben gegeven voor sabotage (redu???) daarom nu grootte stroom uitval Bandariba.

 13. Daar stonden ze toch niet met KFO bordjes te protesteren? Alleen bij gois.

 14. Weer een vuile streek van GS en dos S.

 15. Trots op Curaçao

  Jammer voor Gois dat ie op deze manier is gepakt.

 16. dikke deur

  En al die anderen dan? Leuk meegenomen? Lijkt me niet te verdedigen.

 17. Controle is altijd het probleem geweest. De regels zijn er wel. Had de DROV ook maar goede inspecteurs gehad dan was Curacao nu niet voor de helft illegaal volgebouwd en nu is het te laat om er wat aan te doen!

 18. Yep gerrit is boos op zijn ex-vriend gois en dit was natuurlijk DE kans om hem te pakken.

 19. Curaçao Independiente

  Nou nou het valt wel op dat inpecteurs van economische zaken hun werk niet deed in het verleden, want anders is het niet uit teleggen hoe bij zoveel supermarkets overdatum voedsel te koop waren en deze nog gewoon operationeel zijn. De levensmiddelen zijn al duur, dus het is meer dan logisch dat kwaliteit tegenover moet staan. Wel beter laat dan nooit, kwestie nu om regelmatig controle te voeren, om de gezondheid van de consument te wwarborgen! En ook van de consument om opletender te zijn bij hun aankoop.

 20. Daan Banaan

  Dat de demonstratie “politiek” was al wel duidelijk. Nou ja, politiek? Een wraakactie van één politicus wel te verstaan. Feit is wel dat deze persoon meer mensen op de been brengt dan demonstraties tegen de grootste bedreiging van de volksgezondheid op het eiland. Zo zie je dat de “politiek” toch wel iets voor elkaar zou kunnen krijgen (als die dat wil).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *