31 C
Willemstad
• dinsdag 16 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AVC | ‘Het geld van de quarantaine gaat via een omweg zo de zakken in van de familie van de minister’

HomeMediaAVC | 'Het geld van de quarantaine gaat via een omweg zo...

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Uitzicht vanuit het Quarantainehuis uit 1874

De Secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Sharlon Melfor weet het zeker: de verplichte quarantaine voor mensen die nu naar Curaçao komen heeft een wettelijke grondslag in de Quarantaineverordening en de Landverordening Besmettelijke Ziekten. Nou, daar valt wel wat op af te dingen.

Zeker als het gaat om onze landskinderen, de Yu’i Kòrsou. Zelfs als ze niet ingeschreven staan in het bevolkingsregister bij Kranshi.

Op grond van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU), is een Curaçaoënaar iemand die op het eiland is geboren of een kind is van iemand die hier geboren is. De LTU is voor deze twee groepen niet van toepassing, waardoor de toegang tot hun geboorteplaats niet geweigerd kan en mag worden.

In het grondrechtenhoofdstuk van onze Staatsregeling staat in artikel 4 eerste lid dat, bij landsverordening, de toelating en de uitzetting van vreemdelingen geregeld wordt. A contrario geredeneerd, betekent dit dat de toelating van Landskinderen niet geregeld kan worden.

Ook staat in artikel 17 eerste lid dat, buiten de gevallen bij of krachtens landsverordening bepaald, niemand zijn vrijheid mag worden ontnomen. Dus de vraag is: in welke landsverordening staat de bevoegdheid om Yu’i Kòrsou de vrijheid te ontnemen bij binnenkomst van Curaçao door ze in verplichte quarantaine te plaatsen? En zelfs dat ze die quarantaine uit eigen zak moeten betalen? Een gevangene in de SDKK-gevangenis hoeft niet eens zijn eigen verblijf te betalen.

Zoden aan de dijk

De man die de schoonzoon van zijn minister een lucratief baantje heeft gegeven om de quarantaine voor inkomende reizigers logistiek te begeleiden, Sharlon Melfor, stelt dat de wettelijke grondslag voor die quarantaine te vinden is in de Quarantaineverordening uit 1931 (!) en in de Landsverordening Besmettelijke Ziekten, uit 1921 (!).

Toegegeven moet worden dat de regering al vroeg (16 maart) via twee Landsbesluiten, houdende algemene maatregelen Covid-19 heeft geplaatst onder beide voornoemde landsverordeningen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Beide landsverordeningen maken de verplichte opsluiting van Curaçaoënaars in hotels en op eigen kosten niet mogelijk, tenzij die mensen daadwerkelijk ziek zijn. Dan nog kun je je afvragen of opsluiting in een hotel gekenmerkt kan worden als inrichting zoals genoemd in de landsverordeningen, en al helemaal niet op eigen kosten.

Preventief opsluiten is niet mogelijk en de landsverordeningen geven daar ook geen bevoegdheid toe. Secretartisgeneraal Sharlon Melfor weet dat ook, want er liggen twee aparte adviezen van de Raad van Advies, waarin keihard wordt gesteld:

De Raad constateert dat de Quarantaineverordening (c.q. de Landsverordening besmettelijke ziekten) dusdanig verouderd is dat deze, naar huidige maatstaven van wetstechniek, van rechtmatigheid en van beleidsanalyse, in grote mate niet meer aan de bescherming van de volksgezondheid voldoet.

Familie van de minister

Wat vooral klemt, is dat Curaçaoënaars zelf moeten betalen voor een niet gevraagde quarantaine in een hotel. Ik sprak gisteren – telefonisch – een boze Curaçaoënaar die met zijn vrouw 3950 gulden heeft betaald, terwijl hij een quarantainekamer kreeg in een 45 dollar boetiekhotel met uitzicht op zijn eigen huis. “En het geld van de quarantaine gaat via een omweg zo de zakken in van de familie van de minister. Wat is de volgende quarantaine plek? Een paar tentjes onder het viaduct bij Scharloo?”

Bron: Achterkant Van Curacao

Naschrift KKC

Kvk T experience van Thakaidzwa ‘Thakai’ Doran, oprichting 2019

23 reacties

 1. The Chinese did this Good! They are smart! Now, with all the attention and fighting and lockdown, they will grow their economy!

  Wanneer zullen wij wakker wordeeeeeeen?!
  Schuld= China! Hoe definieren wij schuld? Hadden zij van hun eigen groep expertes gehoord, dan zou dit geen pandemie worden!

  Dus, als men al zegt, ik denk dat dit een soort van financieel oorlog is. Dus nu kunnen wij aan de deur van China kloppen voor een lening en wie wordt rijker? Dit allemaal kan gewoon een strategie zijn van China. Waarom steken zij geen hand uit in onze richting met hulp?

 2. Wat een gel.l. Wil je dat iedereen Covid-19 krijgt?, gooi open die grenzen. ‘ts toch maar een griepje…. ‘ts altijd dat groepje dat geen oudere familie op het eiland heeft dat loopt te krijsen. Gooi open die grenzen!

 3. sorry, pero mi no ta Joep Meloen, Dus waarom ben ik niet gepubliceerd?

  @Joep: er wordt niets van niemand gepubliceerd als je de eerste paar keer iets wilt posten dan nadat dit door mij is bekeken. Dit is om spammers en bots buiten de deur te houden. Als het goed is kun je nu gewoon rechtstreeks posten.

  Commentpolis

 4. “Inderdaad de jonge gestudeerde landskinderen. Ken je er een paar? Zo ja, vraag hen eens naar hun ervaringen.”

  Meer dan genoeg getalenteerde Yu di Korsow coming from black, white, asian, jewish, arab, latino and mixed backgrounds who made it internationally.

  Handgreep :

  -CEO in Texas.
  -Airilne Captains of dreamliners in Europe, Dubai, Asia.
  -Top ICT in the silicone valley & Europe.

  And that’s just the tip of the iceberg.

 5. hombu!! hopi triest no? Te verdad, unda Korsou ta keda (population) unda Korsou ta bai?? mi kurazon hulandes ta yora !!!

 6. @Armin: Oké, wellicht wat naïef van ons, maar wij hebben niet gekozen voor corruptie en de corruptie was altijd al zichtbaar en voelbaar. Je hoopt alleen dat…..

  Ja het wordt gepikt omdat in een kleine samenleving iedereen met elkaar is verbonden. Er zijn krachten die er voor zorgen dat je het wel uit je hoofd laat om kritisch te zijn. Alleen mensen die niet economisch afhankelijk zijn kunnen zich wat kritischer uitlaten. Angst? Ja, is het goed? Nee.

  Inderdaad de jonge gestudeerde landskinderen. Ken je er een paar? Zo ja, vraag hen eens naar hun ervaringen.

 7. Geen wonder dat de regering voorstander is van het toerisme slopen met een onrealistische quarantaine van 2 wekenlang voor toersisten. Het gaat absoluut niet om de economie, het gaat absoluut niet om de volksgezondeid, het gaat enkel en alleen om hun persoonlijke zelfverrijking.

  Daarom ook geen wonder dat zij zich zo fel verzetten tegen de voorwaarden die Nederland zet tegeonover hun voor financiele steun. Hun corruptie kan immers alleen maar plaats vinden waneer er geen toezicht is. En dat allemaal onder het mom van “autonimia”.

 8. Tja Curacaoenaars die in Nederland “studeerden”wilden met alle geweld naar Curaçao toch? Hebben zelfs een brief geschreven aan Lucille. Niemand dwingt hun om naar Curaçao te gaan en 2 weken op kosten in een hotel te zitten. Blijf weg van het eiland. Enne vooral op PAR/MAN en PIN blijven stemmen mensen. Dankzij hun is het de MAFIA niet gelukt om op Curacao neer te strijken. Stel je voor zeg dan was de corruptie niet te overzien.

 9. een goede mafia-staat maakt zijn naam waar…misbruik maken tijdens een crisis van de nood die onder de mensen heerst… de mensen uitbuiten, verkeerd informeren en vervolgens bewust
  Bon trabou dushi!
  Hende nan, we got you by the balls…
  Alleen sinterklaas gelooft nog in een betere toekomst, maar die is net afgeschaft.
  Misschien dat meneer Bilnaad en meneer Gerstennat hier even over moeten nadenken…zou het niet slimmer zijn om de quarantaine anders te organiseren voor de “locals” en daarbij een beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen…of heb je geen vertrouwen meer in je “own people”… Ghandi zei het al eerder. Als je iets in de toekomst wil veranderen moet je daar nu mee beginnen. Zelfsturing en zelf-verantwoordelijkheid, daadkracht en doorzettingsvermogen..Nos mes por…toch?

 10. Nogal heftig. Als het zo is. Hoe dan ook; de 14 dagen quarantaine is geen goede “oplossing”. Zeker niet voor ons van toerisme afhankelijk eilandje. Waarin wij veel in de buitenlucht zijn en waar de luchtvochtigheid hoog is; maximaal anti-Covid. Bovendien is totnutoe iedereen die hier het virus heeft gekregen genezen; ie-der-een. En met een cubatietijd van gemiddeld 5 dagen is zowiezo 14 dagen overdreven. Bij 10 dagen ondervang je 95+ %. Bovendien; doen we dit ook met een virus als de griep? Nee, terwijl ook daar mensen aan overlijden (ook m.n. 80+ met onderliggende aandoeningen; ik begreep 50 a 80/jaar). Voor lokalen en hier woonachtigen kun je werken met e-enkelbanden die men thuis of waar men ook wenst kan gebruiken. Eenvoudig aan te brengen, echt prima te controleren en vele malen goedkoper dan mensen verplicht opsluiten in een te dure glazen kooi.

 11. Fijn artikel weer. Wat doen die wetgevingsjuristen hier toch? Landsverordeningen uit 1921 en 1931 bepalen ons beleid. Het enige wat enigszins voor nuance kan zorgen is het feit dat de gehele wereld werd verrast door Covid. Maar als je belangrijkste adviseur je daarop wijst, dan is het handig om te luisteren.

  De Landsverordening Financieel Beheer is gelukkig uit 2016 en zoals eerder aangehaald is vooral artikel 10 lid 5 interessant als het gaat om de gunning van het werk.

  In de MvT staat: “Tot slot voorziet het vijfde lid erin dat als er zwaarwegende belangen zijn om af te zien van het in het openbaar aanbesteden van een opdracht dan wel het opvragen van minimaal drie vergelijkbare offertes daartoe vooraf bij beschikking van de Minister van Financiën kan worden besloten. In die beschikking moeten de zwaarwegende redenen helder uiteen worden gezet. Het moge duidelijk zijn dat van deze uitzonderingsmogelijkheid zo min mogelijk gebruik moet worden gemaakt”.

 12. Hij was kind aan huis bij Forti 2017 – 20**.

  Nu hij uitgemaakt werd voor allochtoon gaat ie zijn tanden laten zien.

  Bon Bini Dicky D.

 13. Ongelooflijk!! Zelfs in crisistijd, waar mensen van de honger lijden en velen hun werk verloren hebben, kan deze Minister niet nalaten om zichzelf nog verder te verrijken over de ellende van talloze van haar eigen medegenoten Curacaoenaars. Er is geen hoop meer in onze eigen mensen die het land besturen…..er is gewoon totaal geen hoop meer voor Curacao….

 14. Top, geen wettelijke basis en je sommige van je landgenoten 4k Gulden afhandig maken voor een beneden ieder peil accommodatie die ze helemaal niet willen.
  Niet alleen werkgelegenheid slopen maar ook het geld afpakken. En waarom? Een volledig overtrokken reactie op een probleem dat zeker niet te negeren is maar tot nu toe minder doden heeft geëist dan het verkeer in een vergelijkbare periode. Misschien kan je beter alle auto’s verbieden.

  Ga zo door regering. Bewijs maar keer op keer dat jullie incompetent zijn. Dat zal de bevolking je vroeg of laat in dank afnemen.

 15. Het geld besteed aan de voedsel kaartjes en andere subsidies vloeit ook terug naar de regering. Staatskas.
  Omdat ze de ob opstrijken. En ob invoerrechten op spullen die mensen kopen
  En dan vervolgens de afdrachten van personeel dat in die winkels kan blijven werken.
  Dus van 100 naf hulp gaat er al direct 20% en meer weer terug naar de staatskas.
  De import en ob is wat het eilandje financiert

 16. Een uitspraak is dat de bevolking krijgt waarvoor ze gekozen hebben.
  Ik begrijp de verbazing niet over de inhoud van dit artikel. Corruptie en (in)directe verrijking is al zo oud, nu is het zichtbaar en voelbaar.
  Wanneer staat de bevolking van de CAS-landen eens op en maken zij een eind aan deze vorm van uitbuiting van HAAR EIGEN BEVOLKING.
  Inwoners van CAS-landen, laten jullie dit ook niet zomaar gebeuren? Pikken jullie het maar steeds?
  Mijn advies aan jullie is om, of je aan te sluiten bij Nederland, of om jonge, gestudeerde Landskinderen die geen familie hebben in de huidige politiek, te stimuleren en te kiezen om onze mooie eilanden te gaan besturen.

 17. Ze is een schoft, een grote schoft.
  Ethisch Onderontwikkeld
  Manipuleert wetten en regels naar haar voordeel.
  En de rest van de ruifvreters in de regering en parlement ook.

  Knops, doe je werk!
  Zet de boel onder curatele met dit soort tirannen en uitbuiters.

 18. Helemaal eens met Roberto en de schrijver van het artikel.
  Voor 250 gulden per dag kan je een week op een cruiseboot verblijven (Monarch).
  Dan heb je behalve je bed, onbeperkt eten en drinken plus alle vertier, en je ziet ook nog wat van de wereld.
  Dus heel snel stoppen met die quarantaine hotels. Want het is diefstal!

 19. Nou breekt mijn klomp, want dit verhaal is o n v o o r s t e l b a a r. Wat een ellendige hufter die minister. Na unda Corsow ta bai rumannan? Ik weet niet eens wat ik hierop moet zeggen of schrijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties