27 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 07:13

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | De graaicultuur van Pueblo Soberano

Door Dick Drayer

Het graf van Helmin Wiels | Foto’s: Persbureau Curacao

Helmin Wiels nam met zijn dood op 5 mei 2013 ook de strijd tegen corruptie mee zijn graf in. Pueblo Soberano is daarna het vehicle voor graaien geworden op Curaçao.

Waarschijnlijk wordt de ultieme prijs daarvoor betaald op 28 april, bij de volgende verkiezingen. Al hebben de Soberano’s niet het patent op graaien.

Een bedenkelijke rol van Pueblo Soberano in deze graaicultuur werd gisteren blootgelegd door George Lichtveld. Hij was gedaagd in kort geding door één van de graaiers uit de PS-stal, FCW Legal. In een opiniebijdrage in Amigoe en AD had Lichtveld het kantoor van oud-PS-formateur Glenn Camelia ‘louche en onguur’ genoemd. Wegens gebrek aan olifantenhuid spande die vervolgens een kort geding aan om zijn naam te zuiveren. Maar tijdens de zitting werd Camelia overstelpt met rotte appels en stinkende vis.

Glenn Camelia | Persbureau Curacao
- Advertentie -

PS-signatuur
De oud-formateur heeft zich met zijn kantoor na de formatie van 2012 een goede rol toebedeeld door bij vrijwel alle ministeries met PS-signatuur de huisadvocaat te worden. Dat doe je middels retainer-contracten, waarin je afspreekt voor een maandelijkse fee alle juridische belangen te behartigen.

Lichtveld toonde in de rechtszaal aan dat FCW ondanks deze retainers toch gewoon is doorgegaan met uurtje-factuurtje. Kassa dus, en erger: alle PS-ministers waren niet bevoegd, maar tekenden zonder problemen mee.

Kwader trouw
De bedenkelijke rol van PS-ministers werd door de Algemene Rekenkamer vorig jaar blootgelegd. In weerwil van comptabiliteitswetgeving tekende de huidige formateur Ruthmilda Larmonie-Cecilia voor miljoenen aan bonnetjes. Wellicht vaak vaak ter goeder trouw – een ministerie heeft zo zijn uitgaven – maar waarschijnlijk ook ter kwader trouw.

Bijvoorbeeld in de zaak van Mi Fishi, een leertraject van Sociale Zaken dat in handen werd gelegd van Saab BV. Dat is het timmerbedrijf van Sydney Isidora, de man van de nummer 9 op de lijst van Pueblo Soberano, Chimene Isidora-Colina.

Ruthmilda Larmonie-Cecilia | Persbureau Curacao
- Advertisement -

Staatsteun
Larmonie tekende eigenhandig voor tonnen aan subsidie, terwijl ze wist dat SAAB BV. een gewoon bedrijf is. Daar mag de overheid helemaal geen subsidiegeld aan geven; subsidies zijn voorbehouden aan stichtingen met een doelstelling zonder winstoogmerk.

In plaats daarvan werd ‘staatsteun’ gegeven aan bedrijf van een Soberano-kameraad die bijna failliet was. Van de oorspronkelijke subsidie van 80.000 gulden verhoogde de PS-minister voor haar partijgenoot de subsidie naar 303.405 gulden. Geld dat grotendeels gebruikt werd om het bedrijf weer op te zetten in plaats van een grote groep jongeren een vak te leren.

Om ongestoord haar gang te gaan, hield minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia het dossier nadrukkelijk buiten het zicht van de ambtenaren van de sector arbeid van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die normaliter leertrajecten initiëren.

MDPT
Ook het kindje van de PS, de MDPT van broer Werner Wiels, speelt mee in de graaicultuur. De club wordt volgestouwd met vrienden van, die ter wille van hun expertise plaatsnemen in het projectteam. Voor vergoedingen uiteenlopend van 5.000 tot 7.500 gulden per maand mogen zij het schip op koers houden.

Werner Wiels | Foto Extra

Wie vervolgens een kijkje neemt in de uitgaven van het project team ziet dat de echte expertise gewoon wordt ingekocht. In een tijdsbestek van 6 maanden declareren Adviesbureau’s voor bijna 1 miljoen gulden aan rekeningen. Ernst en Young declareert ANG. 118.506 en KPMG zelfs 283.700 piek

En ook advocatenkantoren worden – ondanks de aanwezigheid van huisadvocaat mr. Altagracia Bernadina – rijkelijk bedeeld in de miljoenen die PS via RdK aan haar vriendjes mag uitdelen. In total wordt er in die 6 maanden 393.167 gulden aan legal advice gedeclareerd.

Retainer
HBN law weet in die periode 55.742 gulden uit de MDPT te krijgen en, hee, daar is-ie weer: FCW legal. Goed voor 127.041 piek. Dat bedrag wordt structureel na die 6 maanden, want dan sluit FCW een retainer af, die door broer Wiels op 22 september wordt ondertekend.

Voor 30 duizend gulden per maand is MDPT gedekt tegen alle juridische kosten tot 31 januari 2018. Daar zullen ongetwijfeld geen zware onderhandelingstrajecten met Guangdong Zhenrong Energy bijzitten, maar wel zaken die gewoon door de huisadvocaat kunnen worden uitgevoerd.

Duchten
Wie het kleine niet eert is het grote niet weert, moet Camelia gedacht hebben, als hij een declaratie indient, gedateerd op januari 2013. Daarin voert de oud-formateur, volgens Lichtveld, een businessclass-tripje op voor de Multidisciplinaire groep, terwijl die club pas aan het eind van dat jaar, in november (!) opgericht wordt.

Dat laatste is wellicht een simpele vorm van graaien. Maar vergeet niet dat Helmin Wiels in mei 2011 minister Lia Willems-Martina wegstuurt. Reden: zij had haar man op dienstreis meegenomen, op kosten van haar ministerie.

Het is 2017. Van Helmin Wiels heeft niemand meer wat te duchten.

0-0-0-0

Ps.,
Een deel van de documenten die basis vormen voor dit artikel kan ik nog niet vrijgeven. Zoals bijvoorbeeld de bankafschriften van de MDPT, de retainercontracten van FCW en het SAAB bv. dossier. Zodra ik groen licht heb, zal ik die in dit artikel meelinken.

Bron; Achterkant van Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

24 reacties

 1. Beste reageerders,

  We waarderen jullie comments en opmerkingen, lachen ook graag mee en discrimineren echt niet op religie. We waren hier gewoon net even te laat bij, er waren veel reacties vandaag. En veel nieuws, dan glipt er wel eens iets tussendoor.

  Slechts alles wat naar bedreigingen en haatzaaien ruikt halen censureren we (deels) dat zijn de regels, hoe ruimdenkend we ook zijn en hoe crea er soms ook ook mee wordt omgesprongen. LaStiwz deed dat in onze ogen niet echt maar er was een interpretatie mogelijkheid en bij twijfel grijpen we dan toch even preventief in.

  Niets persoonlijks, niets met religiediscriminatie te maken en zeker niets te kort willend doen aan LaStiwz, die ter redactie een gewaardeerd reageerder is.

  Met vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. Wie een ander slaat hij ook God, dus hij heeft zichzelf geslagen omdat God is dichterbij het afstand tussen zijn arm en lichaam.

 3. Wie een ander slaat hij ook God, dus hij heeft zichzelf geslagen omdat God is dichterbij het afstand tussen zijn arm en lichaam.

 4. La Stiwz, een klap aan god geven is zwaarder dan het afschieten van criminelen.

  Zoals je vrouw slaan erger is dan het slaan van je hond.

 5. Nederland mag van ons hard ingrijpen-allemaal die graaiers de bak in en al hun bezittingen afpakken-het zijn dieven van ons alle belastinggeld-vieze vuile dieven en daarom zijn er zoveel in de Politiek-vaak zonder opleiding maar met slimme en grootgraaiende advokaten achter zich -*****************************- maar BHPak in de bak zou ook voor 20 jaar van mij mogen.

 6. @Abraham. Dat is precies wat ik bedoel. Er is een Gerrit de Raaf, maar hoe zit het met die andere “beschaafde” groep dan? Hebben ze zoveel boter op hun kop? Zij zijn mede schuldig, omdat ze er niets aan gedaan hebben en er ook niets aan gaan doen. Aqualectra, UTS, RdK, Curoil, CPA, enz. worden al jaren verkeerd gemanaged, maar niemand doet iets. Stichtingen, commissies en projecten als FDRS, MTDP en HNO worden maar in het leven geroepen of al te graag door andere regeringen overgenomen. In plaats van de efficiënte te verbeteren door de rotte appels naar huis te sturen gebruiken ze deze zwakke schakels om miljoenen te verkwanselt aan vrienden, kennissen en belangen.

 7. @marlon. Ja het is deprimerend, maar struisvogelpolitiek heeft ook geen zin. Ik ben het ook beu dat de politiek zo verziekt is op dit mooie eiland. Deze verdorvenheid beïnvloed alles en iedereen. Aan de ene kant heb je de “wetsovertreders” en aan de andere kant de “fatsoenlijke”. Nou me hoela. Het zijn allemaal profiteurs die er eigen agenda’s en belangen erop na houden. Dat een boef een boef is, is duidelijk. Maar dat de zogenaamde integere politici ook van alles achter de schermen regelen en uitdelen of met medeweten toelaten, maakt hen medeplichtig aan deze deplorabele situatie waarin we beland zijn. Ik ben nog steeds een aanhanger van de zogenaamde “fatsoenlijke” groep, maar voelt me bedrogen door al deze witte boorden criminaliteit.

 8. NB
  Ik had niet met H. Wiels, maar het wordt steeds duidelijker waarom hij het veld moest ruimen.
  Daar hoef je geen complottheorie op na te houden.
  Helaas is het zo verdraaid moeilijk zonder bewijzen iets te beginnen.

 9. Dit alles was toch al jaren bekend. En er is geen hond die er wat aan doet. Daarom gaat Gerrit de Raaf & co ook gewoon zijn gangetje, hij denk en weet, er is toch niemand die hem wat maak. Hij denk en weet dat zij zelf allemaal boter, veel boterhamen geheten, kijk naar hun vette pensen!. Je hoeer van die tijger uit Den Haag die daar voor miljoenen de boel heeft leeg lopen stelen, Jaaa die bedoel ik, Fraudelyne Wiels.

 10. Marc schrijft: wat ben ik blij dat er een Dick Drayer is die dit soort louche zaken bekendheid geeft.

  En jamano: prachtig dat dit allemaal boven water komt.

  Ik schrijf: neen het is niet prachtig dat het boven water komt. Laat dit soort berichten maar rusten.
  Want het maakt me deprimerend. Want er gebeurt helemaal niets.
  Geen OM die in aktie komt. Triest

 11. Doodzonde wat deze graaiers teweeg brengen de armen worden steeds
  armer en de rijken stinkend rijk.
  De bovenwereld voert oorlog tegen de onderwereld,beiden zijn op het zelfde uit namelijk zich verrijken ten koste v/d armen.

 12. Gouverneur moet denk ik deze interim cabinet niet goedkeuren daar ze nu al aangeven verkiezingen te willen stoppen en gewoon willen blijven zitten en dat was niet de taak van dit interim cabinet.

 13. Top. Wat is er met de screening van Ruthmilda Larmonie-Cecilia misgegaan voor de rol van formateur? Lijkt me dat dat eens even moet worden herzien.
  Overigens voldoet ze duidelijk niet aan haar opdracht om mensen voor te dragen die als regering er zorg voor moeten dragen dat de verkiezingen op 28 april doorgang vinden.

 14. Zo maar hoe is het mogelijk dat deze mevrouw Ruthmilda Larmonie-Cecilia die screeningsproces mag uitvoeren? Hahahahaaaaaaaaaaaaaaa.

  Het is alsof de bakker zijn enigenbrood keurde hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 15. Prachtig dat dit allemaal boven water komt. Trek die beerput maar lekker open. Vergeet niet, dit gebeurde onder de ‘shouru-proof’ periode, waar Marv. Wiels ook in Nederland de vrije hand had. PAIS, PNP en Sulvaran (later ook PAR) stonden erbij en keken ernaar, want het was ‘politiek niet opportuun’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Ambtenaren Aruba leggen werk neer

Oranjestad - Dertien vakbonden voeren vandaag actie tegen de 12,6 procent salariskorting. Ambtenaren bij diverse overheidsdiensten en stichtingen leggen verspreid over de dag het werk korte tijd...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -