30 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Geitenhouders Bonaire vrezen voor ‘afslachting’ door honden

Nathaly Evertsz Op Bonaire zien verschillende geitenhouders (kunukero) dat hun dieren worden doodgebeten door loslopende honden.   Niet alleen de financiële schade is groot, ook emotioneel komt de klap...

CC | New auction scheduled for Bullenbaai tank amid payment delays

WILLEMSTAD - The oil stored in the tank at Bullenbaai is poised for another round of auctioning as the initial buyers failed to meet their payment obligations. ...

DH | Marvio Cooks calls out shameless campaigning

PHILIPSBURG--Party for Progress (PFP) candidate and deputy leader Marvio Cooks brings attention to the shameless campaigning being done using student athletes. Cooks, president of Soualiga Youth Basketball Association...

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...
- Advertisement -spot_img

AVC | De Curaçaose Apocalyps

HomeMediaAVC | De Curaçaose Apocalyps

Met beslagrekesten en voegingen

Glenn Camelia - Voorzitter Raad van Rechtshandhaving
Landsadvocaat Glenn Camelia kondigt Curacaose Aocalyps aan als beslagen Isla standhouden

WILLEMSTAD – Zelden heb ik met zoveel humor, maar vooral ook medelijden, een pleidooi van de huisadvocaat van de overheid gelezen dan vandaag in de zaak van de Isla tegen twee milieustichtingen en 25 bewoners onder de rook. De zaak van 75 miljoen.

Vandaag dienst het kort geding om de verschillende beslagen van tafel te krijgen, maar ik vermoed dat de zaak zal worden aangehouden. Al was het maar om iedereen, inclusief rechter Stolte, de tijd te geven zich voor te bereiden op de Apocalyps die volgens de overheid recht op Curaçao afstevent als de Isla 11 dagen omzet moet inleveren omdat ze zich niet aan de vergunningsnorm van diezelfde overheid heeft gehouden.

Zes jaar lang (!) kon die overheid zich voorbereiden op de Apocalyps en nu pas wordt-ie voorspeld. Regeren is echt vooruitzien….

Ik ga u laten genieten van de doorwrochte redeneringen van de huisadvocaat van Whiteman c.s. Citaten uit het verzoek staan schuin gemarkeerd.

Stopzetten productie

Het betoog van advocaat Camelia (hé, was die niet ook formateur van deze regering) laat in rap tempo zien dat Curaçao ten dode is opgeschreven als die zakkenvullers van het milieu en 25 egoïsten onder de rook (‘ze willen er een slaatje uit slaan, ten kosten van de Curaçaose gemeenschap’) hun zin krijgen.

Zo zal Venezuela de raffinage van de Isla tijdelijk of permanent stopzetten (punt 9 van het betoog). We hebben de spierballen van onze zuiderbuur immers al gezien toen generaal Carvajal op Aruba werd aangehouden. Vliegtuigen voor de kust en een militaire dreiging. Ook toen dreigde Venezuela de ruwe olieleveranties stop te zetten. Gelukkig zal tegen zoveel koloniaal machtsvertoon wel een sterk protest van onze regering te horen zijn (hoewel daar niets van in het betoog te vinden is).

Het stopzetten van de aardolieleverantie (13) en ook het niet kunnen beschikken over de nodige gelden voor zijn bedrijfsvoering houdt in dat de Isla zijn leveranties van benzine, gas, diesel, jetfuel en brandstof voor schepen per direct zal stopzetten, met alle gevolgen van dien.

Er is maar 1 dag voorraad gas op het eiland en 1 week voorraad benzine (14). Ziet u de rush voor u? De overheid wel.

De twee stichtingen en de bewoners hebben de stille hoop om ten koste van de gehele gemeenschap in een slag miljonair te worden (15), n1., bijna 3 miljoen per persoon.

Het openbaar vervoer, het particuliere transport, het vliegverkeer, de scheepvaart, de huishoudens, de ziekenhuizen worden allemaal in één keer lam gelegd (21). De water- en elektriciteit voorziening kan onder deze omstandigheden niet worden gegarandeerd. Kortom, de gevolgen zijn niet te overzien.

Openbare Orde

Demonstraties, acties en betogingen waaronder stakingen, zijn niet uitgesloten onder de gerezen situatie (23). Acties door de vakorganisaties zijn al aangekondigd. Zij zullen geen salaris meer krijgen.

Met de aangekondigde stakingen, het gevaar van geen water- en elektriciteit voorziening, transport lamgelegd, moet worden gesteld dat er bij handhaving van het beslag sprake zal zijn van totale ontwrichting van de maatschappij, met blijvende schade daarna (24).

Uitgelachen?

Dan heb ik nog iets voor u. De overheid heeft namelijk best wel echte humor. Carmelia beëindigd zijn verzoek zo:

Het vermoeden bestaat dat bij een groot aantal van de gedaagden, na het innen van dit bedrag er geen vuiltje meer aan (in) de lucht zal zijn (32).

en deze dan:

Als PdVSA vertrekt, is geen raffinaderij meer (33). Als er geen raffinaderij meer is, is er ook geen Isla-rook meer. Dit schijnt naast het zich verrijken, het streven van de stichtingen c.s. te zijn.

Robbie dos Santos

De Curaçaose Apocalyps nabij. Als het aan de overheid ligt, ja. Om die claim in perspectief te zetten, herinner ik u graag een zekere Robbie dos Santos. De loterijkoning van Curaçao en Sint Maarten heeft in de Verenigde Staten een beslag liggen op zijn vermogen van omgerekend 85 miljoen gulden.

U weet wel, waarover toenmalig minister van Justitie en loterij-stroman Elmer Wilsoe nog een mooie brief schreef naar Hillary Clinton. Da’s 10 miljoen meer dan de oliereus uit Venezuela vandaag van tafel wil hebben. Robbie verkoopt volgens mij nog steeds lootjes…..

Alles in perspectief, toch? Ook de Curaçaose Apocalyps.

Bron: AchterkantVanCuracao

Naschrift KKC:

2015 10 26 – zwartmaking beslag SMOC, Humanitaire Zorg en bewoners Wishi Marchena op raffinaderij ISLA PDVS… by Black Lion

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties