27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AVC | De British Coup van loterijkoning Dos Santos

HomeMediaAVC | De British Coup van loterijkoning Dos Santos

Met volledige reactie OM op Bientu

gerrit schotte robbie dos santos-jorge jamaloodin
Voormalig MFK-premier Gerrit Schotte (l), Robbie Dos Santos en George Jamaloodin | Foto: Ramsay Soemanta

WILLEMSTAD – Op 1 september 2010 pleegde loterijkoning Robbie dos Santos een Britse Coup op Curaçao. Daarvoor had hij Helmin Wiels en Charles Cooper nodig. En een partij. Die werd datzelfde jaar nog opgericht: de MFK.

Gerrit Schotte was de vooruitgeschoven pion, aangestuurd door halfbroer, boodschappenjongen en tussenpersoon George Jamaloodin op de belangrijkste post: Financiën.

Er is niet veel fantasie nodig voor dit scenario. Wat opvalt is dat dezelfde poppetjes in het Maximus en in het Bientu-onderzoek van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) een opvallende rol spelen. Scharnier tussen de machtige loterijwereld en de politiek is loopjongen George Jamaloodin. Hij is -net als Robbie Dos Santos – verdachte in de zaak Maximus en wordt door het OM gezien als (één van de) opdrachtgever(s) van de moord op Helmin Wiels. Hij komt ook naar voren als een (sleutel)figuur in de schimmige Bientu-zaak, waarin Robbie Dos Santos en drie van zijn bedrijven verdacht worden van het witwassen en wegsluisen van grote geldbedragen en nog wat zaakjes.

Andere pionnen in het spel zijn Gerrit Schotte, Nassir El Hakim, Carlos Trinidad, Elmer ‘Kadé’ Wilsoe en nog een paar mindere goden, waaronder Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Chester Peterson. De laatste twee zijn advocaat en waren de souffleurs van Wilsoe tijdens zijn ministersperiode op Justitie. Alledrie dikke vrienden binnen Kòrsou Fuerte i Otonomo (KFO), de club die zo luidkeels brak met Helmin Wiels, toen hij de verkiezingen in 2012 won en een gematigde koers wilde varen.

De reactie van het Openbaar Ministerie op de preliminaire verweren in de strafzaak ‘Bientu’ is veelzeggend en onthutsend. De verwevenheid tussen loterijwereld en politiek is met gevoel voor eufemisme door de officier van Justitie neergezet: ‘Er was niet altijd sprake van optimale medewerking vanuit (semi-) overheidsorganen.’

Minister George Jamaloodin

Voormalig MFK-minister van Financiën George Jamaloodin | Foto: ANP
Voormalig MFK-minister van Financiën George Jamaloodin | Foto: Persbureau Curacao

Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer de toenmalige minister van Financiën, George Jamaloodin, zijn halfbroer, Robbie dos Santos, gaat faciliteren. Die laatste heeft sinds 2010 last van een onderzoek naar ongebruikelijke transacties, naar aanleiding van een groot aantal MOT-meldingen. Hij wil weten welke meldingen dat zijn en welke meldingen nog binnen komen en draagt zijn halfbroer op om het hoofd van het Meldpunt, Kenneth Dambruck onder druk te zetten. Die moet verzoeken van het Openbaar Ministerie melden als het gaat om ongebruikelijke transactie van familieleden (!) van de minister.

Als het kabinet Schotte een riante inkeerregeling bedenkt voor stoute belastingplichtigen, komt die net iets te laat voor Dos Santos. Maar geen probleem, minister Jamaloodin antidateert zijn verzoek tot inkeer, zodat hij alsnog kan profiteren. Dos Santos mag nu zelfs inkeren op verzwegen winstbelasting op grond van ‘kritische geluiden uit de praktijk’ met als klap op de vuurpijl de terugwerkende kracht voor de loterijkoning.

Dat er kennelijk zwart geld in het spel zit, wordt duidelijk in juli 2011. Het onderzoeksteam onderschept een telefoongesprek tussen Jamaloodin en zijn halfbroer, waarin Dos Santos zegt dat het ‘zijn geld is’ dat bij vennootschap Tula staat. Waarop Jamaloodin zegt dat hij dat dan moet verplaatsen; kennelijk om beslaglegging door Justitie te voorkomen.

Jamaloodin en Justitieminister Wilsoe gaan vervolgens in een één-tweetje de regels met betrekking tot rechtsbescherming tegen strafvervolging bij bijzondere inkeer aanpassen. Dat wordt daarna gecorrigeerd, maar via een interne instructie weer ten voordele van Dos Santos doorkruist. Premier Gerrit Schotte vervangt hier zijn minister van Financiën, maar ziet geen enkel probleem.

Minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe

Pueblo Soberano - Elmer Kade Wilsoe
Voormalig PS-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe

Wilsoe zal niet veel later, in 2012, ingefluisterd door advocaten Peppie Sulvaran en Chester Peterson (beiden zijn officieel adviseur van Wilsoe en advocaat van Robbie Dos Santos), proberen 27 miljoen bevroren dollars los te peuteren in Amerika via een brief aan Hillary Clinton.

De brief werd buiten medeweten van procureur-generaal Dick Piar verstuurd onder het mom van onrechtmatig beslaglegging. Terwijl het Gerecht dat beslag bij uitspraak juist intact had gelaten. De toenmalige minister van Bestuur, Planning & Dienstverlening, Carlos Trinidad doet mee met het spelletje door in juni 2012 ook een brief aan de Verenigde Staten van Amerika te sturen, waarin hij meldt dat het Openbaar Ministerie van Curaçao niet bevoegd is in fiscale strafzaken.

Daarvoor had Wilsoe al eenzijdig het strafrechtelijk handhavingsbeleid zonder overleg met het Openbaar Ministerie en in tegenspraak met eerder door diezelfde Wilsoe voor akkoord getekend beleid. Daarin waren voornemens opgenomen tot het strafrechtelijk handhaven van de richtlijnen bij bijzonder inkeer. En ook dat was tegen het zere been van Robbie Dos Santos. De combinatie van raadsmannen van Dos Santos en adviseurs van Wilsoe begon zich uit te betalen.

Helemaal als Wilsoe – wederom op influisteren van zijn KFO-maatjes een aanwijzing geeft aan Dick Piar om te stoppen met het onderzoek Bientu (!).

Voorzitter Marius Römer

Voormalig FNWK-voorzitter Marius Römer | foto: CBA
Voormalig FNWK-voorzitter Marius Römer | foto: CBA

Helmin Wiels kwam daags voor zijn dood al met ongeregeldheden bij Fundashon Wega di Number (FNWK) op de proppen. In het verweer van de officier van Justitie wordt pijnlijk zichtbaar dat er iets verborgen moest worden. Hoofdrolspeler hier is advocaat Marius Römer, die destijds voorzitter van bestuur was.

Het RST is dan al aan het graven bij de loterijstichting, maar Römer weigert medewerking te verlenen aan het verzoek om stukken te leveren. Daardoor is het OM genoodzaakt om een huiszoeking te doen bij FWNK.

Ook legde Römer een spreekverbod op aan de toenmalige directeur van de FWNK toen het RST hem wilde horen als getuige. Trouwens, iedereen bij FNWK kon opsodemieteren als-ie z’n mond open deed tegen de RST.

British Coup

De Britse coup die Robbie dos Santos pleegde in 2010 werd wreed verstoord door de val van het kabinet Schotte. Zo wreed, dat de poppetjes aanvankelijk hun plaatsje niet willen vergeven. Maar Dos Santos likt snel zijn wonden. Hij weet dat er elke vier jaar een Britse Coup kan worden gepleegd. De prijs?

Loterijen
Fundasho Gerrit Schotte Loterijen

Bron: DeAchterkantVanCuracao

Lees hier de reactie van het Openbaar Ministerie op de preliminaire verweren in de strafzaak ‘Bientu’

Naschrift KKC

De OM reactie in Scribd

2015 10 29 – Reactie OM in Bientu-Robbie Dos Santos_volledig

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Dit zijn grotendeels landverraders. Zij hebben hun eiland verkocht voor eigen gewin. En telkens weer, al twintig jaar lang, dezelfde dikkop ertussen. Charles Cooper. De grootste dief van Curacao.

 2. het lijkt of de beerput langzaam open gaat.
  hopelijk worden ze veroordeeld met gevangenis straf en financieel kaal geplukt.
  ondanks alles blijf ik optimist.

 3. Er zal binnenkort wel weer iemand van dit gezelschap in een zwaar gesponsorde (raad u maar door wie) tv show verschijnen met een blaar en tranen trekkend verhaal.

 4. Daar staat me zooitje criminelen bij elkaar op deze foto.

  Bij het 5 jarig bestaan van de mafiapartij MFK zaten ze allemaal schijnheilig voor in de kerk.

  Om van te kotsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties