26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AVC | Centrale Bank krijgt brevet van onvermogen, maar wat gebeurt er met de vuile was?

HomeLandenArubaAVC | Centrale Bank krijgt brevet van onvermogen, maar wat gebeurt er...

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

De Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten (CBCS) komt mogelijk onder curatele van De Nederlandse Bank (DNB) | Persbureau curacao

Nederland grijpt onder de vlag van Corona ongekend stevig in op de eilanden. Het accent wordt gelegd – en door de media braaf gekopieerd – op de maatregelen om salarissen en arbeidsvoorwaarden van ambtsdragers af te toppen en te maximaliseren. Hoewel de stap hard nodig is en er ook de kern van corruptie in de publieke sector door wordt aangeraakt – en hopelijk ook eens aangepakt -, de economie gaan we er niet mee redden. Maar waarom is de ingreep door Nederland dan wel belangrijk, ook al levert Curaçao er een groot deel van zijn autonomie ervoor in? Het staat ook in de brief van Staatssecretaris Knops, maar behoeft meer duiding om de waarde ervan in te schatten: de aanpak van de Financiële Sector en de gokwereld. Gaat er dan eindelijk wat gebeuren?

 

Het is een opvallende ingreep, die tussen de regels schokkender zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Nederland heeft na de ingreep op Sint-Eustatius geleerd dat je kunt ingrijpen zonder dat zo te benoemen. Op Saba na, hebben alle eilanden te maken gekregen met een of andere manier van ingrijpen die niet was gebaseerd op de Waarborgfunctie van het Statuut.

Wat 10-10-’10 heeft veranderd en voortkomt uit de teleurstelling van Nederland over een schone lei die rap bevuild werd, is dat Den Haag voorwaarden is gaan stellen aan financiële steun. Voorwaarden die de autonomie van de landen sterk aantasten en die de discussie over koninkrijksverbanden gaat aanzwengelen, zo die door Corona en de afhankelijkheidspositie van de eilanden al niet zijn aangezwengeld.

Peanuts
Het is een mooi gebaar van gezagsdragers, voor volk en vaderland: iedereen moet het kruis in deze coronatijd dragen, ook zij die het kruis altijd op andermans schouder leggen. Het verkoopt in deze coronatijd en het is alleen daarom al niet te begrijpen dat politiek en bestuur er niet eerder mee kwamen. Toegegeven, ze kwamen er wel eerder mee, maar dat was voor de bühne, die zo mooi voor de onderste bureaulade staat.

Maar deze bühne-maatregelen zijn peanuts vergeleken bij de echte ingreep die voor het weekend plaatsvond en als paragraaf ‘verborgen’ lag de brief van Raymond Knops: de aanpak van de financiële wereld van Curaçao. Want die is op zijn zachts gezegd, opmerkelijk.

Financiële sector
Curaçao en de Centrale Bank van Curaçao en Sint -Maarten worden verplicht De Nederlandse Bank (DNB) inzicht te verschaffen in de situatie in de financiële sector in de breedste zin van het woord. Ook die onderdelen waar potentiële verliezen worden geleden en waar deze effect hebben.

Het betreft ten minste het inzicht in de huidige kapitaals- en liquiditeitspositie van de belangrijkste financiële instellingen (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) en de prognoses voor de komende zes maanden.

De Nederlandse Bank moet een analyse van de voornaamste risico’s voor deze instellingen op de korte en middellange termijn krijgen. Daarnaast krijgt DNB gedetailleerde (financiële) informatie over de voorgenomen oplossingen voor de aanpak van probleeminstellingen onder de veronderstelling dat de kosten die voortkomen uit de afwikkeling van deze problemen worden opgevangen binnen de meerjarige begrotingen van Curaçao zelf.

Het gaat hier om inzicht in de plannen voor Girobank, PSB Bank, Ennia en de gevolgen voor pensioenfonds APC en de overheidsfinanciën. Om de laatste reden wordt het College financieel toezicht hierbij betrokken.

Raad van Bestuur
Het bestuur van de Centrale Bank moet weer uit drie bestuurders bestaan, die aan de hoogste ‘fit & proper’-standaarden en standaarden van onafhankelijkheid zijn onderworpen. Benoeming geschiedt in afstemming met De Nederlandse Bank. Daarbij gaat het om op korte termijn een voorzitter te benoemen die voldoet aan eisen van geschiktheid en betrouwbaarheid. In opdracht van die voorzitter moet er een assessment van de voltallige raad van bestuur komen (individuele leden en als collectief) ten aanzien van hun geschiktheid en betrouwbaarheid.

Deze voorwaarden dienen vóór 1 juli dit jaar voldaan te zijn. De Nederlandse Bank zal de Rijksministerraad informeren over de wijze waarop Curaçao en CBCS hier invulling aan hebben gegeven.

Brevet van onvermogen
De Raad van Bestuur en dus zeker ook de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank krijgen in de brief van Raymond Knops impliciet een brevet van onvermogen in handen. Een ieder die de perikelen rond de Centrale Bank volgt, kan niet anders dan onderkennen dat het hoogste monetaire en economische instituut van het land Curaçao en Sint-Maarten zoveel jaren achter elkaar heeft zitten prutsen.

Overigens draagt ook Nederland daar schuld aan. Toen de Antillen werden opgeheven heeft Nederland Sint-Maarten en Curaçao de CBCS opgedrongen. Geen van de eilanden wilde eraan. Vervolgens is er geen schoon schip gemaakt door de oude directie te vervangen. Bankpresident Emsley Tromp mocht doorgaan en wie hem wilde aanpakken, heeft dat geweten. Sterker: de poppetjes om hem heen hielden zich stil en werden zo medeschuldig. Poppetjes die er nu nog zitten. De opvolging van Emsley Tromp en twee voormalige ministers van Financiën wisten overigens ook geen orde te scheppen binnen CBCS; er kwamen zelfs weer interne strubbelingen bij.

De poppetjes gaan zich de komende week beroepen op het Centrale Bank-statuut en -onder andere- op de Landsverordening toezicht Bank- en Kredietwezen. Daarin zijn onder meer de autonomie van de Centrale Bank en haar geheimhouding wordt geregeld. Tevergeefs naar ik vrees, want de geheimhouding is niet absoluut, zoals uit de Landsverordening duidelijk blijkt.

Curatele
Hoewel mij uit de brief van staatssecretaris Raymond Knops niet direct blijkt wat de moverende beweegredenen van Nederland zijn van het nieuwe toezicht, laat het zich wel raden. De Centrale Bank blinkt niet uit in doortastend optreden. Het zet verzekeraars en banken voor jaren (!) onder curatele en dan moet je nog maar afwachten of die niet omvallen. Schandaaltjes met RvB- en RvC-leden zijn niet van de lucht, tenminste als die raden gevuld zijn met mensen. Nota bene!

De disfunctionele monetaire unie is overigens nooit onderwerp van gesprek. Daar durft Nederland, als architect, kennelijk niet aan. Terwijl dat nu onontkoombaar lijkt. We zullen zien of dat nu ook actief wordt blootgelegd en opgelost.

Goksector en witwassen
De Centrale Bank heeft weliswaar een mandaat om de geldstromen op Curaçao vast te leggen, maar voert dat mandaat ten behoeve van de strijd tegen witwassen niet uit. De rol van politieman is nooit serieus opgepakt. De verantwoordelijke man bij de Centrale Bank vroeg nimmer bij de brievenbusfirma’s de geldstromen ten behoeve van macro-economische statistieken op, zodat de geldstromen van de goksector underground kan blijven. De nominale waardes van de trustsector is bij de Centrale Bank nog steeds niet in kaart gebracht. Het toezicht op die (zwarte?) geldstromen is altijd een papierentijger geweest.

Sterker nog: Op 8 mei – tijdens de Coronacrisis – blijkt uit de Landscourant dat op 23 december 2019 het toezicht van de offshore online goksector van het ministerie van Justitie naar het ministerie van Financiën is gemandateerd per Ministeriële Beschikking, zodat het parlement hierin niet is gekend en er geen ruchtbaarheid aan werd gegeven. Nu kan de Centrale Bank er in ieder geval niet meer bij.

En dat de Minister van Financiën vervolgens op zijn beurt op 23 maart in alle stilte in onder-mandatering het toezicht op die sector aan de volkomen onervaren Gaming Control Board heeft opgedragen.

De ingreep van Den Haag – met de instelling van De Nederlandse Bank als toezichthouder op de Centrale Bank – kun je met niet al te veel fantasie een ‘onder curatele stelling’ noemen. De vuile was van 35 jaar Tromp-governance zal gevonden worden. Of die opgehangen wordt, de vuile was dan, is de vraag. Want het inzichtelijk maken van die geldstromen zal mogelijk leiden tot een run van de offshore bankingsector met de trustkantoren (lees: goksector) er achteraan. Wellicht naar Malta, waar de oude garde al zit.

Slavenhandel
Een oude bankier zei mij ooit eens dat de slavenhandel door de West-Indische Compagnie al geruime tijd aan de gang was, maar de burgerbevolking in Nederland er nog niets van wist en ieder geval daarbuiten werd gelaten.

Dat veranderde toen een schip van de Compagnie averij opliep en in Alkmaar moest aanmeren. Haar ‘lading’ slaven werd gedwongen en geketend van boord gehaald. De verontwaardiging op de markt over zoveel onrecht was groot. “We zijn 400 jaar verder, en het volk weet nog steeds niet wat er gebeurt. Er is nog niets veranderd.”

Voorwaar een schone taak voor De Nederlandse Bank om anno 2020 eindelijk geschiedenis te maken.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

De Rijksministerraad coronavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier (PDF).

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

30 reacties

 1. @CR : Goed artikel, CBCS nog steeds een grote politieke beerput, er was ook een engelstalig artikel gisteren in de Amigoe, over de sevice van de banken….de CBCS en de MCB en Giro

 2. @KKC: zou u ook het artikel in het AD kunnen plaatsen? Nu of nooit? daar stond in dat de raad van bestuur van CBCS voldoet aan de hoogste fit & proper standaarden: kennelijk zijn deze standaarden niet bijzonder hoog binnen CBCS

 3. @ Rudy ik weet niet onder wat voor steen jij bent gekropen, maar dat zal een steen zijn met het opschrift, ik heet Hans en ben nog dommer als een Gans.

 4. Ik denk dat het niet zover komt daar de MAN al heeft laten blijken via Steven Martina dat ze desnoods de “ democratie “ zal redden en haar ministers zal terugtrekken uit de regering. Die gaat op verkiezingen aansturen. En eerlijk gezegd denk ik dan ook niet dat er veel tegenstand zal zijn want de PAR is hersendood en PIN kan je niet serieus nemen lijkt mij.Dan komt het neer op de huidige oppositie en die zijn zonder een echte leider. Kan het feest gewoon doorgaan voor de boeven.

 5. Wat doen we met de vuile WAS die blijft zoals altijd gewoon lekker vuil, en niet lullen over die banaan gewoon doorgaan

 6. Ben dan ook benieuwd naar het functioneren van de Raad van Commissarissen onder leiding van dhr. Etienne Ys….

 7. “En inderdaad, hang eindelijk eens de vuile was van Ennia en Girobank buiten (wist niet dat PSB ook op omvallen stond).”
  when you are part of the problem, you can’t be part of the solution. Maw hele directie van ENNIA, PSB, en Giro ontslaan en vervangen en bij afscheid double checken of de credit card van Reinald Curiel geblocked is.

 8. Rudy, geen onzin uitkramen, landverrader schotte is het die honderden miljoenen gejat heeft, ben jij ook een van de pro-criminals,

 9. En inderdaad, hang eindelijk eens de vuile was van Ennia en Girobank buiten (wist niet dat PSB ook op omvallen stond).

  Ik denk dat alle banken wellicht gaan omvallen.. Alleen onze banco amigoe maar goed die krijgt zo veel geld van het volk.

 10. Girobank is niet alleen volledig kaalgeplukt door Stephen Capella, met een gelijktijdige Stevie Wonder annex Jose Feliciano act van Neysa Insane-ia, ook de Centrale Bank bobs hebben zich vette bonussen laten uitbetalen van Giro gelden.

  Vraag me af de Belastingdienst ooit achter de naar Panama gesluisde 3 1/2 ton USD van Capella is aangegaan.

  Maar waarschijnlijk heeft directeur Ontvanger Alfons Trona het te druk met het runnen van zijn hoerentent.

  Misschien kan Beflapas dat bevestigen.

 11. “En Stephen Capella en zijn (Pana)ma krijgen dan eindelijk hun enkere reis Bon Futuro.”
  Samen met Reinald Curiel, kunnen zij samen op hun zonden reflecteren.

 12. Goed artikel van Dick, beter dan het optreden van dick tijdens de persconferentie vorige week dat wel een paar van de kutpipos van William verdiende.

  En inderdaad, hang eindelijk eens de vuile was van Ennia en Girobank buiten (wist niet dat PSB ook op omvallen stond).

  Daar hebben rekeninghouders recht op.

  En Stephen Capella en zijn (Pana)ma krijgen dan eindelijk hun enkere reis Bon Futuro.

 13. Fantastisch artikel. Straight to the point en geen doekjes omheen gebonden.

  “Voorwaar een schone taak voor De Nederlandse Bank om anno 2020 eindelijk geschiedenis te maken.”

  De komende dagen gaan bepalend worden voor de toekomst van het eiland. Zullen Eugene & Friends kiezen voor zichzelf en niet voor het eiland door niet akkoord te gaan met deze nodige sanneringsmaatregelen en financiële steun ?

  Eugene heeft alvast laten weten de voorwaarden onrealistisch te vinden en dat is allesbehalve een goed teken.

 14. Beste reageerders,

  Een vriendelijk verzoek zo veel mogelijk woorden in hoofdletters, emoticons en uitbundige leestekens te mijden. Onze securitysoftware heeft hier moeilijkheden en geeft daardoor (veel) alerts. Ook kan het plaatsen hiervan langer duren omdat we ze individueel en handmatig moeten modereren. Hopende u zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd, alvast dank voor de moeite,

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie
  Ook namens de Commentpolis

 15. KNOEK-KOE. een vraag; ik zie en lees regelmatig NAMEN en TOENAMEN van personen binnen de regering die “lange vingers” hebben, dus veelvuldig stelen uit de kas(???). Maar waarom doet niemand (binnen of buiten de regering) iets, of het laten onderzoeken, de namen doorgeven, of……..whatever. Ze zijn toch bekend bij het volk???? Of zijn ze allemaal van hetzelfde laken een pak????of………..ik weet echt niet wat ik moet denken. Luistert de regering niet naar de stem van het volk?????????? Vertel vertel KNOEK-KOE.

 16. Ach Dick Drayer. Je weet toch drommels goed dat vuile was áltijd, maar ook áltijd buiten wordt gehangen……………………………………..of niet????

 17. Laat dnb ook meteen maar alle happy hour facturen van Reinald Curiel inlezen. Controle Victor Bergisch is niet voldoende

 18. “Poppetjes rondom Tromp hielden zich stil”
  Dit zijn de Chos Romero’s en Reinald Curiel’s van deze wereld die niet ingrijpen en gaan borrelen om hun problemen te vergeten

 19. @Rudy
  De staatsschuld werd 101010 gesaneerd met 1.7 miljard euro. In de jaren 2011-12 waren de overheidsuitgaven niet voldoende aangepast aan de inkomsten met als gevolg et ontstaan van tekorten van Naf 154 milj in 2011 en NAF 35 milj in 2012 terwijl dit niet vgs de nieuwebegrotingsregels en Cft mocht. Dit leidde i n 2012 tot een aanwijzing door de RMR om haar begroting in overeenstemming te brengen conform de RFT. Het tekort van 2011 van 98 milj moest gecompenseerd worden en het gebrek aan besparingen in 2012, geraamd op 55 milj moest gecompenseerd worden door inkomstenverhogingen ofuitgavenverlagingen. De aanwijzing was een duidelijk signaal van slecht Openbaar Bestuur, een gebrek aan financiele discipline en een gebrekkig financieel beheer.

  Ik vind als je slechts spreekt over “geboren worden met een schuld van” dat je beter het complete plaatje” kunt vermelden.

 20. …..het”kan niet anders dan onderkennen dat het hoogste monetaire en economische instituut van het land Curaçao en Sint-Maarten zoveel jaren achter elkaar heeft zitten prutsen”…..

  Zoveel jaren? Zeg maar gerust decennia!
  Decennie lang geprutst, maar ook geplezierd en versierd! In de Heeren, was elke middag raak, al vanaf 4 uur PM.

  Danki , thank u, gracias, merci, dankje..

 21. ….”De opvolging van Emsley Tromp en twee voormalige ministers van Financiën wisten overigens ook geen orde te scheppen binnen CBCS; er kwamen zelfs weer interne strubbelingen bij”……

  Ja, wie zouden daar nou mee bedoeld worden?

 22. En wat te denken van de pensioen fondsen, waar miljoenen “verdampt” zijn. FF de rekenrente veranderen, zit er niet meer in voor al die breinen. Trouwens, het meerendeel van die “breinen” werden ingehuurd, opdat experse zelf niet ter plaatse was. Ook dit volk onder het vergrootglas.

 23. Uitstekend artikel, Dick. Dank Nardy voor het plaatsen.
  Eindelijk is de beer echt los, laten we hopen dat het OM dan ook ‘voortvarend’ te werk gaat. Dit worden uitermate interessante tijden.
  Wellicht moet er een dependance van de bajes komen om de HH gentlemen op te sluiten?

  Wat een afgang,’onder curatele plaatsen’.

 24. KAAT, voor alle duidelijkheid. Land Curaçao werd op 10-10-10 geboren met een schuld van Fl 160 miljoen. Tijdens kabinet Schotte is de schuld met geen ene rode cent gegroeid! Ten tijde van de val van kabinet Schotte was de schuld nog precies hetzelfde. Nu is de schuld bijna 400 miljoen! Zit geen onzin uit te kramen!

 25. 10-10-10 ‘n schone lei, die heel snel bevuild werd. Landverrader schotte is daar debet aan in 2 jaar tijd weer in schulden, fijn klungel van ‘n gooser.

 26. Prima artikel. Op heldere en bondige wijze verwoord waar de schoen wringt voor Curacao en Sint Maarten. Ben benieuwd of het NL lukt beide regeringen in een houtgreep te krijgen en te houden.

 27. En vandaar dat SXM en Curaçao moeite hebben met de lening. Ze moeten nu voor de financiële sector met de billen bloot en dat wordt geen prettig gezicht.

  Maar alleen in die sector het overige, isla, en de andere overheidsentteiten worden, op salarissen en beloningen na. Met rust gelaten. En daar zouden ze ook het zelfde moeten doen ook daar zitten de producten van nepotisme en mismanagement die ten koste gaan van staatskas en bevolking .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties