28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Schoon schip bij Ontvanger

HomeAuteursOpiniesAD commentaar | Schoon schip bij Ontvanger
Zonder uitdrukkelijk groen licht van de teamleider en/of het (adjunct-)hoofd van dienst bij de Ontvanger zouden volgens de minister geen inningsinspanningen worden gedaan richting een selecte groep van belastingplichtigen

Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën heeft afgelopen vrijdag in de Staten een bom laten afgaan: op Curaçao worden belastingplichtigen níet op gelijke wijze behandeld. Hij spreekt zelf van ‘Apartheid den kobramentu di impuesto’ (Apartheid bij de invordering van belastingen).

Afhankelijk van welke positie iemand inneemt op de maatschappelijke ladder – maar dan specifiek binnen het overheidsapparaat, inclusief ministers en Staten, alsmede het geheel van overheidsentiteiten, zoals overheids-nv’s – is sprake van een andere (lees: meer soepele) behandeling.

Zonder uitdrukkelijk groen licht van de teamleider en/of het (adjunct-)hoofd van dienst bij de Ontvanger worden geen inningsinspanningen gedaan richting deze selecte groep van belastingplichtigen. Om zijn woorden kracht bij te zetten en het duidelijker te maken, zegt de bewindsman dat voor ‘Ma Yeye’ – als aanduiding voor de gewone man en vrouw – deze bijzondere behandeling niet van toepassing is. Want Ma Yeye moet wél volgens de bestaande regels gewoon belasting betalen. En dit mogen de invorderaars wél afhandelen zonder toestemming van hun chef of directeur. Silvania zegt dat hij ook hier het mechanisme van ‘friends & family’ heeft geconstateerd. Ongelooflijk, zo voegt de bewindsman er zelf aan toe.

Daar is geen woord te veel mee gezegd. Hoe is het mogelijk dat anno 2022 er kennelijk geen sprake is van een eenduidig belastinginningsbeleid, waarbij iederéén – rijk of arm, invloedrijk of gewoon burger, met een hoge functie binnen het overheidsapparaat of Ma Yeye – op dezelfde manier wordt behandeld? De overheid mag burgers verplichten belasting te betalen. Welke belastingen burgers moeten betalen, staat in de wet. En de wet geldt voor álle burgers.

De Belastingdienst moet gelijke gevallen op een gelijke manier behandelen. Dat is het gelijkheidsbeginsel, namelijk dat personen in dezelfde (fiscale) omstandigheden op dezelfde manier dienen te worden behandeld. Dit is echter kennelijk niet de praktijk, zo moeten wij uit de schokkende woorden van de minister opmaken.

Hij trad medio juni 2021 aan en heeft tegen al heel wat aangeschopt. Soms ruw en onbetamelijk, zoals de manier waarop Silvania voor het oog van de (uitgenodigde) tv-camera tekeerging tegen het hoofd van de Inspectie. Maar inmiddels ook al vaker met het gelijk aan zijn zijde, zoals in het geval van de kabinetschef van zijn voorganger op het ministerie onder meer in verband met een irregulier verkregen lucratief driejarig contract.

Als het klopt wat de minister in de Staten zegt over de voorkeursbehandeling bij en door de Ontvanger – en hij zal zich baseren op hard feitenmateriaal – dan moet urgent de bezem door de Ontvangersorganisatie. Dat is deels al gebeurd met de aankondiging dat met ingang van 15 februari een externe functionaris bij het kantoor van de Landsontvanger ‘verantwoordelijk is voor de implementatie van alle maatregelen die nodig zijn om de geformuleerde doelstellingen te realiseren’. Maar de Landsontvanger zelf behield zijn positie. Het is de hoogste tijd voor schoon schip.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Dit zijn de vier best betaalde directeuren van publiekrechtelijke organen, waarvan hun salariëring ooit door een minister is bepaald. Het gaat onder anderen om salarissen van SVB directeur Philip Martis, Franklin Sluis (BTP), Yamil Lasten (Curoil), en Paul de Geus (UTS). Die hebben (hadden) de volgende overheidsdirecteurs salarissen:

  • Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
  • Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
  • Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)
  • Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes
salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

10 reacties

  1. 65% minimaal vloeit weer direct terug in de staats kas.

    Ze zullen wel vriendjes hebben die wat voor ze regelen zodat ze vrijwel niets betalen.

  2. 65% minimaal vloeit weer direct terug in de staats kas. Via directe en indirecte belastingen maar het blijft idioot veel meer dan de Balkenende norm.
    Ben ook benieuwd welk rondje ze moeten rijden als ze salaris hebben ontvangen. En naar welke “bedrijfjes” ze moeten “overboeken” voor verleende diensten.
    Die eerste kamer bezoekers kunnen weer smullen, wat een timing.

  3. Staten mauwen over ruitjes , zeggen dat ze niks met Ned te maken hebben terwijl ze ondertussen ‘n luxe leventje leiden dankzij Ned , staten heb je niks aan zeker niks van ministers, en zie ze maar weer eens staan met de Ned delegatie, huichelaars.

  4. Onze heldhaftige staten leden zijn voor een groot deel zelf de bevoorrechte elite waar silvania het over heeft.
    Dus die gaan of niets zeggen of de opmerkingen van opmerkingen naar het rijk der fabelen verwijzen.
    Een mogelijkheid is dat dit leid tot een motie van wantrouwen tegen de minister welke ongetwijfeld ook gesteund gaat worden door een deel van zijn eigen partij en die van de coalitie partner.
    Wat tot het aftreden van silvania leid.
    Wat de statenleden in elk geval niet willen is dat de regering valt en er verkiezingen moeten komen.
    Dan zou silvania’s revolutie wel eens kunnen komen.

  5. Ik begin me steeds meer af te vragen of Silvania beter zijn tijd kan besteden aan het leiding geven aan het ministerie in plaats van op de stoel te gaan zitten van de belastingdienst directeur. Er zijn nog weinig vorderingen gemaakt mbt de afspraken voor de eerste trance.

    Het lijkt er steeds meer op dat zijn ‘eindeloze’ drang om zoveel mogelijk geld uit het volk te op te halen ingegeven wordt door zijn nee tegen het COHO.

  6. Bij dat soort organisaties heb je altijd van die volgevreten varkens aan het roer staan. Slonzig, obese, lelijk en met een domme uitstraling. Waarschijnlijk is dat de criteria. Zo een Trona moet je het eiland af laten lopen onderwijl met een tak afzwiepend, zodat hij dat blubbervet verliest.

    Hulde alweer aan de heer Silvania. Een waardige opvolger van de heer Helmin Wiels. Een ieder die zeikt en zannikt over zijn zogenaamde gebrek aan takt, krijgt een driedubbele dikke middelvinger. Takt heeft nooit geholpen. Benoemen van die zwijnerij keihard en meedogenloos.

  7. “Begin maar om de directie naar huis te sturen!”

    eens directie zijn betekent niet allen de lusten maar ook de lasten. Lusten zijn status, goed salaris, pensioen, lasten zijn dat je kop van jut bent en als dingen fout gaan (welicht door toedoen van anderen) jij nog steeds verantwoordelijk bent.

    Helaas zijn onze “toppers” (politici, “topmensen elders”) wel van de lusten maar niet echt van de lasten. Vreemd dat wij bijna niets exporteren

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties