29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Uit liefde tot het volk van Curacao (CBCS)

- Advertentie -
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marianne van Delden aan het woord.

Beste mensen van Curacao en St. Maarten,

Naar aanleiding van het schrijven van de heer Prof. dr. F.R.M. Kunneman wil ik gedreven door de liefde voor de mensen van Curacao van St.Maarten en ook uit het oogpunt van de rechtvaardigheid het navolgende schrijven.

- Advertentie -

De directie en commissarissen van de Centrale Bank van Curacao en St. Maarten dienen niet het belang van de Centrale bank te behartigen, zoals de Prof. ons wil leren, maar het algemeen belang, met al zijn verschillende deelbelangen; het belang van de rijke vaak academisch gevormde mensen, maar ook het belang van de armen. Dienen zij slechts het eigen belang en het belang van de Centrale bank zoals de Prof. ons wil leren dan is dit zeker niet goed “not good”.

Het volk van Curacao is er niet voor de Centrale Bank van Curacao en St.Maarten maar de Centrale bank van deze landen is er voor het volk.

Een Universiteit, een Centrale bank of welke andere overheidsinstelling ook die alleen maar zijn eigen belang zoekt en bij zijn werk het volk niet dient, dient nergens voor.

Beslissingen omtrent to cent or not to cent, to herdenkingsmunt or not to herdenkingsmunt en alle andere beslissingen dienen genomen te worden naar redellijkheid en billijkheid, waarbij rekening wordt gehouden met en gestreeft wordt naar het welzijn van zowel rijken als armen. Het welzijn van het volk dient altijd voor ogen te worden gehouden.

De Prof. meent de Regering te moeten leren de wet te volgen, en gaat daarmee op de stoel van de staten zitten. De Staten hebben een controlerende taak in deze en niet de prof.

Voor alle duidelijkheid beste mensen wil ik benadrukken dat een Regering die integer is of wil zijn steeds in haar handelen en nalaten het welzijn van het volk voor ogen dient te houden en naar eer en geweten beslissingen dient te nemen.

Hierbij naar de geest van de wet handelend en niet alleen naar de letter van de wet.

Het is niet goed, not good, wat u meent ons te moeten leren!
Prof. dr. F.R.M. Kunneman

Marianne van Delden

- Advertentie -

Artikel delen

7 reacties

 1. Grappig, een vanuit emotie geschreven stuk. Een verhaal lezen is iets echt anders dan het verhaal begrijpen. Je weet dat het instituut CBCS van en voor de bewoners van Curacao en St Maarten is. Dat het instituut CBCS moet waken over de belangen van alle bewoners in deze landen. De poppetjes binnen het bedrijf dienen zich daar aan te houden. Het mag niet zo zijn dat er meer poppetjes zijn die opkomen voor een bepaald land. Dan doe je het andere land te kort.

 2. Laat ik gewoon wat citaten uit het stuk pakken:
  “Internationaal erkende algemene regels van goede governance zoals ‘geen politieke inmenging in overheidsgelieerde entiteiten’, gelden ook voor onze Centrale Bank. Dit is vastgelegd in het zogenaamde Centrale Bank Statuut. Dat zijn zeg maar de statuten van de Centrale Bank, maar dan in de wet neergelegd, om hun belang te onderstrepen.”

  Dit zijn gewoon de beginselen van behoorlijk bestuur.

  “Het is in strijd met de wet. Het raakt ons dus allemaal. Onze regering moet de wet volgen.”

  Dit ook de regering kan en mag geen dingen doen die tegen de wet zijn. Als de regering regels maakt moet de bevolking zich daar aan houden. Als de regering regels maakt maar hoeft er zelf niet aan te houden zit je in een dictatuur.

  “Zodra op voordracht van de landen een commissaris is benoemd, dient deze slechts het belang van de Centrale Bank, niet een ‘eigen’ belang van de regerende partijen. Ook artikel 25 lid 10 van het Centrale Bank Statuut vermeldt met zoveel woorden dat de leden van de raad van commissarissen onafhankelijk dienen te zijn. Hoezo ‘eigen’ commissarissen? Ik kan me eerlijk gezegd niet goed voorstellen dat onze minister dat zou hebben gezegd. ‘Eigen’ bestaat niet. De Centrale Bank is van ons allemaal en zelfs van twee landen. Dus wat moet de regering doen? Gewoon de wet volgen.”

  Hier onderstreept kunneman het belang dat de centrale bank moet dienen, wat dus het belang van de bevolking en 2 landen is.
  En dat de regering de wet dient te volgen.

  Ik weet niet welk stuk u gelezen heeft maar als u in de verdediging schiet omdat u van mening bent dat de regering ondubbelzinnig het belang van de bevolking vertolkt doet u terug te kruipen onder de steen waar u vandaan komt en daar de politieke geschiedenis van het eiland door te nemen en ik betwijfel of we u nog meer op dit forum tegen komen.
  Mag uiteraard wel er zijn er meer die dingen niet begrijpen en toch een uitgesproken mening ventileren.

 3. Volgens mij heeft kunneman zelfs gezicht dat de centrale bank voor de bevolking van Curaçao en st Maarten was en niet het privee bezit van de regering van Curaçao.
  Niets meer en niets minder.
  U insinueert hier dat het belang van de regering van Curaçao het zelfde is als het belang van de bevolking van Curaçao en Sint Maarten.
  Als dit zo is leven we in een dictatuur.
  Is dit wat u wilt?

 4. Volgens mij probeert de heer Kunneman helemaal niet op de stoel van de statenbte gaan zitten, maar zit hij op de stoel van de “Good Governance” principes.

  Hij tracht juist aan te geven dat wat er nu gaande is, en wat de minister wil, tegen de basisprincipes van de good governance indruist.

  En wat de staten betreft: Die doen hun werk niet, nooit gedaan, althans niet naar behoren. En als ze dat doen dan worden ze door hun partijleiders afgestraft.

  RvC leden van de Cbcs dient het belang van de personen die ze daar genesteld hebben!
  Of hun eigen, of die van de directie en de minister. Althans, zo is het in het verleden vaak geweest. Marionetten van de politieke elite zijn het. Alle regels van betamelijk rvc bestuur met voeten tredend!

 5. fijn dat al die mensen moeite doen om stukken te schrijven maar uiteindelijk is het lood om oud ijzer op Curacao: de vorige RvC bestond uit mensen zonder internationale ervaring in de financiele sector, de nieuwe RvC is een zelfde type mensen. Zolang je niet op basis van kundigheid gaat selecteren maar op basis van connecties of feel good dingen (is YDK, woont hier al 10 jaar, is verbonden met het eiland, etc) ga je geen kritische RvC krijgen die in staat is om echt toezicht te houden

 6. Zijn de nieuwe commissarissen nu wel integer of niet, of volgen zij de opdrachten van de touwtrekkers achter de schermen, en voeren die uit. In de Staten zit een zeer belangrijke wet ” in de pipeline”: Ruiten van autos op de wegen mogen zeer donker afgeplakt worden. Dat is zeer gezond voor het volk. Dit klinkt meer dat er geen inkijk in de autos wordt getolereerd. En dat is zeer gezond voor de misdadigrs. De camaras die kunnen alleen de automerk en kenteken vastleggen. Maar bewijs maar wie er de autos zitten, al is die een gestolen voertuig. De staten heeft bewezen de opdrachten van misdadigers uit te voeren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -