27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

Ingezonden | Time out

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Miguel Goede aan het woord.

Time-out Commander in chief, eigen verantwoordelijkheid, time-out en de gedragswetenschappen. In tijden van crisis treedt bij ons een tijdelijke structuur op die minder democratisch is. Om dit duidelijk te maken wordt de minister-president tijdelijk ‘opperbevelhebber’ genoemd.

Dit heeft een gedragswetenschappelijke basis; in tijden van crisis moet men snel kunnen beslissen en moet derhalve de structuur daartoe worden aangepast. Nu geeft de ‘commander in chief’ het commando om eigen verantwoordelijkheid te dragen, om via een ‘time-out’ (ik zou zeggen: ‘retreat for a better position’) deze slag in de oorlog tegen het virus te winnen. Wat is de gedragswetenschappelijk basis van dit bevel? Welk ander land heeft deze strategie met succes toegepast? De gedragswetenschapper zou duidelijk maken dat wij geen volk zijn dat eigen verantwoordelijkheid draagt en dat zal nu ook niet gebeuren. Wij zijn een verwend volk.

Ik kan vele argumenten aanhalen, maar volsta met het mes dat ons snijdt, want wij snijden niet onszelf. Dan nog het punt van ‘lead by example’. Wij hebben te maken met een kabinet dat geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor het opstellen van een kort regeerprogramma en nu ook niet om de begroting van 2022 op tijd te publiceren.

Is dit het voorbeeld van eigen verantwoordelijkheid dragen? Is het niet de ‘commander’ die zijn verantwoordelijkheid moet dragen? Ik vraag mij al jaren af wanneer gedragswetenschappers betrokken worden bij processen.

Miguel Goede,
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. @knoek-koe.
  All of the above.
  Maar het zijn niet alleen de ministers met die afkomst, alle staten leden, het gros van de entiteiten inclusief stichtingen en NV’s.
  Waar weer parallellen gevonden kunnen worden van F&Fcratie die de kleptocratie completeren.
  Een kleptocratie is een samenleving waar gekozen bestuurders manieren bedenken en bezigen om fondsen van belastingen om te leiden naar “eigen doelen”. En daarvoor worden de ander cratieen gebruikt.
  De dombocratie is er om te vergoedelijke.
  De fiestacratie is er om te spatten.
  En alles mag

 2. Tja wat is Curaçao nou precies, kleptocratie? Ze jatten de kist immers leeg.
  Dommiecratie, ministers zonder verstand van zaken die kareoke zingen, want er is niets te doen?
  Een fiestacratie, de bloemetjes worden altijd goed buiten gezet, pueblo betaalt.
  Een f&f cratie, een grote incestboel met broers aanhang, kinderen, vooral (schoon)dochters.
  Of een negrocratie, alle ministers zijn van afroïde komaf, diversiteit for you but not for me?

 3. In vollybal is Time-out een instrument voor de coach om de groep spelers strategisch bij te praten en weer de team gedachte een zet in de goede richting te geven.
  Ben benieuwd of het Curaçaose volk een team gedachte heeft. Als ik zo de feestjes en partijen zie……

 4. Yep! Een commander in Chief die geen verantwoordelijkheid neemt, maar die wel kareoke zingt in volle cafeetjes.
  Je hebt er niets aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...