32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Rechter is heel duidelijk over toekomst Isla

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Rechter is heel duidelijk over toekomst Isla
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marc Verkade aan het woord.

De rechter was heel duidelijk in zowel zijn vonnis als in het hoger beroep van Stichting Clean Air Everywhere (CAE) in 2019 en 2020!

Voordat de Islaraffinaderij weer opgestart mag worden, moet er eerst nieuwe wetgeving komen waarin de uitstootnormen van de Isla bepaald zijn. De rechter gaf aan dat deze, zoals in 1987 al afgesproken was bij het aangaan van de oude Hinderwetvergunning, in lijn moeten zijn met wat momenteel wereldwijd gangbaar is.

Zolang er geen nieuwe wetgeving is, gelden de (strenge) WHO-normen en mogen de huidige ‘Attachment F’-richtlijnen van de Hinderwetvergunning niet meer gebruikt worden. Een ministeriele beschikking zoals mevrouw Suzy Camelia-Romer in 2020 aan overheids-nv Refineria di K rsou (RdK) wilde geven, is onvoldoende.

Ook zegt het vonnis duidelijk dat de Isla niet opgestart mag worden voordat er aan deze nieuwe normen voldaan kan worden. Hierbij is expliciet aangegeven dat ook een nieuwe exploitant hier direct aan moet voldoen. Dus doorgaan op dezelfde vervuilende en ziekmakende wijze als de Isla deed, mag simpelweg niet meer.

De Isla-installaties moeten dus op voorhand gerepareerd en geüpgraded worden om te zorgen dat de Isla onder de normen van de nieuwe wetgeving/vergunning kan opereren. Deze kosten worden tussen 1 en 2 miljard dollar geschat door de experts.

Een ander groot probleem is dat de producten die de Isla met de huidige installatie kan leveren hoogzwavelig zijn (>1% zwavel). Wereldwijd mag er bijvoorbeeld maximaal 0,5 procent zwavel in stookolie zitten (0,1% in dichtbevolkte gebieden) en het is onmogelijk om dat met de bestaande Islainstallatie te doen.

De enige afzetmarkt die nu nog over blijft is Zuidoost-Azie en Afrika, waar ze zich aan geen enkele mondiale afspraak qua milieuregels houden. Daarbij zou een exploitant (en ook de regering) zich moeten afvragen of ze deze inferieure en milieubelastende producten daar wel naartoe willen exporteren vanwege de huidige maatschappelijke discussies.

Belangrijk is dat er dan ook direct een onafhankelijk handhavings- en toezichthoudend team opgericht wordt om toe te zien dat de Isla zich nu w l aan de opgelegde normen gaat houden. Dit ontbrak in het verleden namelijk volledig, waardoor de PdVSA zich niet geroepen voelde om te voldoen aan de ‘Attachment F’-normen uit 1987, met als resultaat dat de PdVSA voor winst koos in plaats van noodzakelijk onderhoud aan de Isla-installaties.

Hierdoor verpauperde de Isla elk jaar verder, waardoor hij nu helaas onbruikbaar is. CAE heeft al in 2014 voor dit scenario gewaarschuwd en eiste dan ook ‘handhaving van de uitstootnormen door de overheid’ om zo PdVSA te dwingen gedegen onderhoud te plegen aan de installaties en om zo de Isla operationeel en in orde te houden zodat er ook na 2019 een nieuwe exploitant te vinden zou zijn.

Helaas heeft de overheid verzaakt en blijkt het nu nagenoeg onmogelijk om ‘een gek te vinden’ die een paar miljard dollar wil investeren om de Isla te repareren, te upgraden en weer op te starten. Het valt echter niet uit te sluiten dat de regering toch besluit zich niets van de rechter aan te trekken. Dan is dat een schending van de Trias Politica (Hoe werkt dit ook alweer mevrouw Dorothy Pietersz-Janga?) en zullen stichting Schoon Milieu Curacao Smoc en CAE ongetwijfeld procedures opstarten tegen de overheid (die de opstart toestaat ondanks de uitspraken van de rechter) maar ook zullen beslissers zoals de heer Gilmar Pisas en de heer Patrick Newton persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, omdat er tegenwoordig voldoende jurisprudentie is waarbij ook de personen achter de vervuilende bedrijven veroordeeld zijn omdat ze willens en wetens deze vervuiling en gezondheidsrisico’s voor de bevolking toegestaan hebben.

En dan gaat de volgende minister- president het gevang in… Maar ook dat is niet nieuw.

Marc Verkade,
Curacao

9 reacties

  1. @ave sruss,
    Zo zie ik het ook, ongeveer.
    De geboorte van de elite waren de 30 mei onlusten. Uit een wolk van (gestolen) alcohol geweld en plundering ontstond onze nieuwe en huidige “elite”. En toen ze aan de macht kwamen kwam ook de “aan ons de beurt” mentaliteit. Ze voelde zich “gerechtvaardigd” door het trauma van al het onrecht dat hun en hun voorouders is aangedaan.
    De elite heeft zijn wortels in de vakbonden en zijn daar nog steeds mee verbonden.
    Om een oplossing af te dwingen worden de vakbonden in geschakeld om zo zelf de handen in onschuld te wassen.
    De vakbonden zijn nog niet ingezet om coho te voorkomen, wat niet wil zeggen dat het niet meer gaat gebeuren.
    De honden zijn zo uit het hok .

  2. @Dislect, om uw vraag te antwoorden moeten we even terug in het verhaal van Curacao, nu herdoopt en verheven tot Ezelstan. Sinds 1969 (mei), zijn wij overgeleverd aan de Vakbonden. Een groepje domme jongens maar ook gladde ertussen. Vakondsmensen werden verheven tot Ministers en Gedeputeerden. Sindsdien een totale bestuurschaos. Enigste wat er gebeurde was: handje ophouden en geld eisen van de toenmalige Socialistische politici in NL. Joop ging in de Olie werd gezongen in NL, en op Curacao werden de controleurs, die uitgezonden werden om te onderzoeken wat er met het geld gebeurde, ontvangen en rechtstreeks naar Campo gebracht en dagenlangs gefeteerd met drank, eten, jonge hoertjes, en nog meer van hetzelfde. Terug in NL. werd er gemeld: een prima eiland om feest te vieren, lekker eten, veel alcohol, lekkere meisjes. Maar stuur geen geld meer, Veel corruptie. Dat was tegen dovemans oren. En Dovemans luisterde niet naar de Prins, die zei: geef geen eten maar leer ze vissen. Als er een beetje degelijke partij aantrad werd die vanaf het begin tegengwerkt door de Vakbonden met aanhang (Ambtenaren). Geen enkele goeddoelende regering heeft het uitgehouden. En wat hebben wij nu nog? Precies vakbonden in de regering en nog steeds door de domme jongens aangestuurd! Deze keer zijn het aanhangers vanuit de Poltie die de kans krijgen om feest te vieren en hele dure reizen te maken onder het mom van zaken doen. Het geld kan toch niet op, laat NL maar betalen!!!!!

  3. Waarom constant het zelfde kliekje mensen kiezen en niet voor iets nieuws gaan.
    Een paar redenen:
    – opleidingsniveau
    – de Papiaments talige media is afhankelijk van of zit in de zak van de bestaande politiek.
    – de burgers hebben geen vertrouwen in de politiek, zelfs als ze op een “JFK, ghandi” stemmen die wat aan de corruptie zou doen gebeurt dit niet.
    – de duivel die bekend is is betrouwbaarder dan de onbekende duivel.
    – de overheid is direct of indirect de grootste werkgever op het eiland, de meeste werknemers zijn direct of indirect door de bestaande politiek aan hun baan gekomen.
    – als je toch niets van de politiek kan verwachten is het geven van je stem voor een goed feestje toch ook begrijpelijk?
    – dus de partij met het grootste budget wint.
    De partij die het echt voor de bewoners wil doen heeft een zeer bescheiden budget omdat zij geld willen besteden in het algemeen belang en niet, primair, in het belang van hun partij en geen geld willen aannemen van instellingen of personen voor wie ze hun principes, na eventuele verkiezingswinst, moeten inleveren.
    En daarom heeft de zittende politiek een groot voordeel bij verkiezingen en niet bij voorbaat al corrupte partijen en personen zijn nagenoeg kansloos.
    Daarom.

  4. er wordt hier vaak gesproken over domme politici/premier. Maar wie hebben deze mensen gekozen? Waarom constant het zelfde kliekje mensen kiezen en niet voor iets nieuws gaan. Slechter kan het nooit zijn. Dus de fout ligt niet alleen bij de politici maar ook de keuzes die de bewoners van Curaçao maken.

    Blijven geloven in leugens van mensen die alleen aan zich zelf denken en niet aan de bevolking van Curaçao. Het wordt tijd dat de bevolking van Curaçao voor verandering gaan. Jonge mensen aan de macht laten komen met vernieuwende ideeën zonder corruptie en denkend aan een schone en mooie toekomst voor Curaçao.

  5. Dank SmOC
    Het wordt steeds duidelijker: We hebben naast een hele domme Premier (die zich voor elk karretje laat $pannen), klote politici en bestuurders op Curacao!

  6. @TOC: het zou mij verbazen als het een kwestie is van capaciteit gebruik. In Europa zijn er al regels voor diesels ivm lucht uitstoot onafhankelijk van het aantal kilometers je rijdt. Je kijkt dus naar hoeveel vervuiling er is per eenheid (bv km) ipv van de absolute aantallen.

    Ook niet meer verrassend dat Suzy Romer hier weer opdoekt bij een twijfelachtige beschikking

  7. Een Yu rekensommetje.

    De raffinaderij heeft in het verleden met 4 cookers een uitstoot weten te halen van gemiddeld 120. Als er nu met 1 cooker wordt doorgegaan dan heb je nog maar 30 (120/4) en dat is ver onder de WHO norm van 40.
    Als je met 1 cooker werkt dan is ook de zwavelpercentage van slecht <0,5%.

    Verder creëren we 500 banen en hebben 20 toeleveranciers weer werk.

    Dus kunnen we concluderen dat als we starten met 1 cooker we voldoen aan de uitspraak van de rechter. De rest komt wel later. Eerst maar opstarten.

    Ik hoorde dat de struisvogelfarm op zoek is naar politici. Ze hebben een nieuwe manier om toeristen te trekken gevonden nl een politicus die zijn kop in het zand steekt en met zijn h*l omhoog staat om zijn "lider" tevreden te stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties