28 C
Willemstad
• donderdag 1 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Ingezonden | ‘Nieuwe coronaramp dreigt voor Curaçao door versoepelen van de regels’

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Namen bij redactie bekend aan het woord.

‘Een verbeterd testbeleid noodzakelijk’

Onze economie draait om het toerisme. Tijdens de vorige lockdown was een groot gedeelte van de bevolking afhankelijk van de voedselbank. Het maakte ons méér dan ooit tevoren financieel afhankelijk van Nederland. Een nieuwe coronacrisis hangt Curaçao boven het hoofd.

Terwijl in Nederland het aantal Covid-19-geïnfecteerde personen met grote snelheid aan het stijgen is – in de afgelopen drie weken een stijging van 400 procent – en een vierde golf zich aandient, heeft de Curaçaose overheid de toegang versoepeld. Gevaccineerde toeristen kunnen nu zonder geldige PCR-test met enkel een QR-code in het vliegtuig naar Curaçao stappen. Uit onderzoek in Israël, Singapore en het Verenigd Koninkrijk is inmiddels gebleken dat veel mensen die gevaccineerd zijn, na ongeveer zes maanden, te weinig antistoffen hebben om infectie te voorkomen en daardoor ook anderen weer kunnen besmetten. Hetzelfde geldt voor mensen met een herstelbewijs.

Om deze reden vervalt de QR-code na zes maanden in landen zoals Israël. Daar is een derde prik, na zes maanden, een voorwaarde om het ‘Groene vinkje’ in de QR-code te behouden. Dezelfde onderzoeken tonen ook aan dat gevaccineerde mensen, alhoewel minder dan ongevaccineerde personen, ziek kunnen worden en in het ziekenhuis kunnen belanden. Met een zeer beperkte capaciteit in het Curaçao Medical Center CMC en de relatief hoge zorgkosten die een covidpatiënt met zich meebrengt zou daarom, net zoals op Aruba, maximaal ingezet moeten worden op het beperken van de import van Sars- CoV-2.

Willen we voorkomen dat ons kwetsbare eiland opnieuw wordt getroffen door een volgende coronaramp, dan moet de overheid niet langer veelal leunen op het verhogen van de vaccinatiegraad, maar als aanvulling hierop de betrouwbare PCR-test weer verplicht stellen. Voorafgaand aan de reis en zeer snel na aankomst op Curaçao. Ook ons zuster-eiland Aruba heeft ondertussen al maatregelen genomen.

Voor Curaçao dient te gaan gelden dat alle inkomende passagiers vanuit Nederland, gevaccineerd en ongevaccineerd, binnen 48 uur vóór vertrek een PCR test en voor het vliegtuig te betreden een antigeentest dienen te ondergaan, resulterend in een negatieve testuitslag alvorens af te reizen naar Curaçao.

Voorts dient men op Hato aangekomen in het Hato-gebouw wederom een PCR-test te ondergaan ter vaststelling dat zij niet geïnfecteerd op Curaçao zijn geland. Andere landen, afhankelijk van de prevalentie, vereisen meerdere testen voor vertrek en gaan zelfs zo ver om toeristen voor een beperkte tijd in quarantaine te plaatsen. Ook ter voorkoming van een negatief reisadvies. Een dergelijk advies zou een economische ramp betekenen voor ons toerisme en daarmee onze nationale economie. Deze testgang adviseren gezaghebbende bronnen.

De volgende ontwikkelingen dienen wij in ieder geval te voorkomen:

* Verdere schade aan onze toeristische sector en daarmee onze nationale economie;
* Een tekort aan ziekenhuiscapaciteit en haar medewerkers en een aanzienlijk hogere druk op de gezondheidszorg;
* Het verder overwerkt raken van onze medewerkers in het ziekenhuis;
* Meerdere covidsterfgevallen;
* Sociale onrust en daarmee stress op handhaving van de openbare orde;
* Vele malen hogere covidkosten voor het Land;
* Ingrijpen van landen die Curaçao zouden kunnen aanwijzen als land met code oranje of rood en aldus ons drukken in een lockdown.

De reorganisatie van nieuwe testgangen en introductie van een verbeterd testprotocol zijn van immens belang en is een verantwoordelijkheid van de politici-bestuurders van Curaçao. In Nederland is ‘Testen voor toegang’ met nu 100.000 tests per dag, een doodnormale zaak geworden. In Nederland zijn er verschillende gespecialiseerde bedrijven die zo’n nieuwe testgang in samenwerking met de lokale laboratoria tegen relatief lage kosten kunnen aanbieden.

Het vragen van een kleine bijdrage (middels de toeristenbelasting) van toeristen om de testen te kunnen betalen zal veelal kunnen rekenen op veel bijval. De toerist wil immers zelf graag een veilige ervaring. Let wel, wij wensen dat de Nederlandse toerist naar Curaçao komt en blijft komen, maar wel met de garantie dat die niet geïnfecteerd is.

Wat natuurlijk voor Curaçao belangrijk is, is dat de Curaçaose ingezetene niet wordt geïnfecteerd door de bezoeker. Onze bestuurders en politieke vertegenwoordigers moeten weten en begrijpen dat zij eindverantwoordelijk zijn voor het welzijn van de nationale gezondheid en de economie. Het uitblijven van een verbeterd testbeleid kan alleen maar aangemerkt worden als nalatig handelen. Zelfs mogelijk met de dood tot gevolg.

Anderzijds kan een beter testbeleid Curaçao op de kaart houden als een veilige plaats om op vakantie te komen. Deze open brief ontving het Antilliaans Dagblad van een groep bezorgde inwoners van Curaçao. Zij willen liever niet dat hun identiteit bekend wordt, maar de hoofdredactie weet om wie het gaat.

Namen bij redactie bekend,
Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Onze zorg is niet overbelast door corona en ook nooit geweest.

  Dit klopt niet want ik ken een aantal mensen wiens operaties niet doorgingen.

  De bezorgde burgers reppen helaas weinig over de lokale mensen en hun gedrag. Corona is ook op het eiland gekomen doordat meerdere YDK toch op vakantie gingen en deze YDK waren niet gevaccineerd.

 2. @loes, keep on dreaming over jouw waanideeen. Waar haal je elke keer de tijd voor die lange lappen onzin en complot theorieen vandaan? Waar hang jij allemaal rond op internet? Ga eens iets nuttigs doen met je leven en stop nu eens met de wappie uithangen!! Sla die twee dwaze hersencellen van je beter dood en laat je net als ieder verstandig mens eindelijk eens vaccineren.

 3. Vaccinatie prima voor als je je kwetsbasr voelt of bent. Doen.
  Maar bovenstaand verhaal is overtrokken achterhaald en is gebaseerd op verkeerde veronderstellingen.
  Testen zeggen vrij weinig en houden niet zo veel tegen zelfs nieuw Zeeland bleef niet vrij en het is niet te stoppen.
  Kijk zweden nu met alle vroeg herrie toen. Overal weer paniek “problemen” in europa maar Zweden niet.
  Vaccinatie voorkomt geen besmetting.
  Het maakt alleen de gevolgen minder.
  ja vaccinatie is niet 100% En ja je “kan” nog steeds besmetten en erg ziek worden.
  Het is een autoimuum reactie die zo ziek maakt. Net zo als al die voedsel allergien bij kinderen die we maar niet begrijpen waar dat de laatste 50 jaar plotseling vandaan komt. En ja er zijn behandel methoden en zelfs bestaande medicijnen die echt werken. Ja 60-70 plussers man te dik en andere onderliggende ziekten maken een groot deel uit van de kwetsbaren. En in nl allochtonen. (geen kinder vaccinaties)

  Die maatregelen zijn eigenlijk maar maar voor een erg kleine groep die toch al een sterk verhoogd overlijdens risico heeft door foute leef en eet gewoonten.

  Corona was er altyd al, Corona gaat niet weg. Je kan t niet stoppen en net als griep wat nu plotseling niet meer bestaat je moet er gewoon mee leven.

  Zelfs in de kwetsbaren groep is het ook maar een erg klein deel van waar mensen elke dag aan overlijden.
  Onze zorg is niet overbelast door corona en ook nooit geweest. De paniek maakte dingen erger.
  De politiek en media maakte er een hype van. In nl is er nog steeds geen kabinet er wordt geregeerd per corona decreet en die 25% korting op minister salarissen wordt hier ook maar onder tafel geschoven.
  We hebben een veel te duur CMC gedrocht gebouwt waar we totaal geen geld voor hadden. Dat is het medische probleem.
  Onze economie wordt stelselmatig leeg geroofd met idiote “projecten” en toerist vriendelijk zijn we ook totaal niet.

  Die mensen die zo bang zijn voor corona kunnen zich laten boosteren met kapjes lopen hun handen wassen en alleen gaan wonen in goed geventileerde ruimten. Zich niet vertonen op drukke feesten in binnen ruimten. Kunnen zich opsluiten in bejaarden resorten waar aan de poort gecontroleerd en getest kan worden ipv de 99.5% groep die gewoon nergens last van heeft en zal krijgen te verplichten met maatregelen die toch niks tegen houden en die dingen alleen maar erger maken.
  En dingen als qpassen zijn niet voor corona die zijn om illegalen en andere dingen illegaal in kaart te brengen.

 4. Ik begrijp de angst voor nieuwe besmettingen maar er zit wel iets tegenstrijdigs in dit verhaal. We zijn afhankelijk van toeristen en Nederland. Immers de Nederlandse belastingbetaler heeft de steun aan Curaçao tijdens de Corona crisis betaald. Deels met rentevrijstelling leningen deels met substantiële giften. Ik weet niet of Nederland dit blijft doen zeker niet als er geen hervormingen plaatsvinden.

  Wil Curaçao zonder substantiële steun verder dan moet o.a. het toerisme nieuw leven worden ingeblazen.

  Hier zou overigens een plan voor moeten worden gemaakt want de concurrentie is groot en toeristen worden niet overal altijd vriendelijk ontvangen nog maar te zwijgen over de troep en zwerfhonden.

  Het voorgestelde testregime zal dit niet bevorderen. Het is nog strenger dan het tot voor kort geldende regime.

  Naar mijn weten hebben de toeristen (ik weet niet waarom er alleen over Nederlandse toeristen wordt gesproken) alle testen zelf betaald. Een extra bijdrage vragen begrijp ik daarom niet zo goed.

  Weten we waar de geïmporteerde besmettingen vandaan komen en weten we of deze mensen al dan niet gevaccineerd zijn.

  Misschien dit goed monitoren voordat er weer nieuwe nog strengere regels komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -