25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Ingezonden | Minister van Integriteit Ursell Arends draait de bevolking van Aruba een rad voor ogen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we mr. dr. Ryçond Santos do Nascimento aan het woord.

16 januari 2022

Naar aanleiding van de bijeenkomst met de Aruba Hotel and Tourism Association (AHATA) op maandag 10 januari 2022 over het Carmabi-rapport uit 2019, stelde de minister van Transport, Integriteit, Natuur en Ouderen, Ursell Arends, drie dingen, namelijk (1) dat hij vreest dat het rapport misbruikt wordt door verschillende groepen en de oppositie om een ‘polemiek’ te veroorzaken, (2) dat deze groepen en de oppositie daardoor ‘het toeristisch imago van Aruba’ schaden en tot slot (3) verzekerde de minister ons dat oplossingen onderweg zijn en dat wordt gewerkt aan een nieuw afvalbeleid voor zowel vloeibaar als vast afval.

Laten we deze drie beweringen van de minister eens nader bekijken en bezien of hierop wat valt af te dingen.
Allereerst presenteert minister Ursell Arends het veroorzaken van een polemiek als iets slechts en verwerpelijks. Maar is dat wel zo? Een polemiek is in principe een openlijke pennenstrijd, gevoerd in een krant, meestal tussen twee auteurs.

Daarnaast wordt polemiek ook wel gedefineerd als een discussie, een fel debat of zelfs een twistgesprek. Kennelijk is ook onze minister van Integriteit en Natuur van mening dat de burger, de media en de oppositie de mond gesnoerd moeten worden en mag niets wat de minister doet of zegt worden bestreden of in twijfel getrokken worden.

Daarmee begeeft minister Ursell Arends zich op gevaarlijk terrein en maakt hij zich schuldig aan ondermijning van de democratische rechtsstaat. In een democratische rechtsstaat staat het iedere burger en zeker een oppositielid vrij om ieder woord van de minister te wegen op waarheid danwel leugen en daarover openlijk zijn of haar mening te geven. Juist meningen die voor de regering ongemakkelijk zijn, verdienen het om gehoord te worden. Daarom garanderen onze Staatsregeling en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dit fundamentele recht van vrije meningsuiting.

Vervolgens beschuldigt Ursell Arends diverse groepen en de oppostie ervan ‘het toeristisch imago van Aruba’ te schaden, omdat zij aandacht vragen voor het Carmabi-rapport. Hoezo wordt hiermee het toeristisch imago geschaad? Bedoelt de minsiter dat het Carmabi-rapport zo snel mogelijk weer in de onderste la moet verdwijnen? Wil de minister de Aruba rash afdoen als een lichte allergische reactie als gevolg van te veel zon en zonnebrandolie?

Moet koste wat kost de toerist en de eigen bevolking een rad voor ogen worden gedraaid en moeten we allemaal doen alsof er niets aan de hand is? Beste Ursell, zal het toeristisch imago niet nog veel erger geschaad zijn als de toerist erachter komt dat hij jarenlang heeft rondgezwommen in water dat vrijwel rechtstreeks uit het riool en de beerput afkomstig is en dat hij daardoor allerlei zeer ernstige infectieziekten heeft kunnen oplopen? Het volk informeren over (mogelijk) gevaar is een van de belangrijkste plichten van de overheid.

Dit volgt niet enkel uit de algemene beginselen van behoorlijk bestuur die het Kabinet Wever-Croes continu met de voeten treedt, maar ook uit het eerder genoemde EVRM. Er bestaat een zeer omvangrijke jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de aansprakelijkheid van de overheid wanneer zij op de hoogte is van gevaar voor het leven en de gezondheid van de bevolking en zij nalaat onverwijld en adequaat tegen dat gevaar te waarschuwen en op te treden.

Tot slot stelt Ursell Arends dat oplossingen onderweg zijn en dat gewerkt wordt aan een nieuw afvalbeleid. Is dat echt zo? Al jaren wordt gezegd dat er iets aan de afval- en afvalwaterproblematiek gedaan zal worden. Als er daadwerkelijk oplossingen onderweg zijn en er reeds gewerkt wordt aan nieuw beleid, waarom vertelt onze minister van Integriteit en Natuur dan niet met welke concrete oplossingen hij zal komen en hoe dat nieuwe beleid er in grote lijnen uit zal zien? Of verwacht minister Ursell Arends dat we zijn inhoudsloze beloften op zijn woord moeten geloven?

De regering kent al sinds drie jaar het rapport van Carmabi. Dit rapport zegt niet alleen dat de stand van de koralen in gevaar is, maar zegt vooral met nadruk dat de zee besmet is met ziekmakende bacteriën die afkomstig zijn van afval en afvalwater. Het rapport laat duidelijk zien dat de pieken te vinden zijn waar de vuilnisbelten en de rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn en dat langs de gehele kust sprake is van overschrijding van de aanvaardbare limieten aan ziektekiemen. Vorige week was op 24ora.com nog te zien hoe het afvalwater van Bubali ongezuiverd de zee werd ingeleid. Volgens berekeningen van het Carmabi-rapport worden 32 op 1000 mensen ziek als gevolg van het zwemmen in de wateren rondom Aruba. De aantallen kunnen aldus oplopen tot rond de 30.000 mensen per jaar!

Beste Ursell, de geest is uit de fles en de gemeenschap voelt zich verraden. Als er daadwerkelijk oplossingen zijn en er nieuw beleid komt, geef dan openheid van zaken en maak je belofte waar dat je politiek met inhoud wil voeren!

mr. dr. Ryçond Santos do Nascimento,
Aruba

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -