25.6 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Ingezonden | Aqualectra doet waar het zin in heeft

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hans van Swoll aan het woord.

Voor mijn huis zie ik een burgermans auto met een in burger geklede man bij de bel voor mijn hek. Ik loop naar buiten en vraag: ,,Zoekt u iets?” Zegt die man: .Ik kom de elektriciteit afsluiten.” ,,Is niet waar toch? Heb alles betaald.” ,,Nee,” zegt die man. ,,In deze brief staat dat u achthonderd gulden moet betalen.”

,,Klopt geen hout van”, zeg ik. ,,Maar ik weet dat ze bij Aqualectra altijd direct de factuur als schuld boeken en pas veertien dagen later de betalingen als ontvangst.”

De man haalt zijn schouders op en zegt dat ik naar Aqualectra moet in Otrobanda. Ik ben pisnijdig. Geen enkel waarschuwingsbriefje, geen telefoontje, geen enkele kans om alsnog de uitstaande rekening te betalen. Neen, het botte mes erin. Boem, pats. Wij zijn de baas, wij Aqualectra, maken hier de dienst uit. Ik realiseer me dat het geen enkele zin heeft om met een ondergeschikte te bakkeleien over wel of niet uitstaande schuld, over wel of niet terechte afsluiting. Zie in ‘s mans brief dat de man het bedrag voor het gemak sterk naar beneden afgerond heeft, want blijkt 895,74 te zijn, inclusief heraansluitingskosten. Heb toevallig 1.000 gulden in huis, rijd op twee wielen naar Otrobanda.

En wat dan gebeurt, is een staaltje klantvriendelijkheid eerste klas. De ingang met de draaideur is afgesloten. Groot bord met ‘Neem de andere deur + een pijl’. De andere deur is gesloten, heeft geen kruk aan de buitenkant, heeft wel een stangsluiting aan de binnenzijde en blijkt een typische vluchtdeur. Hoe dan ook, duidelijk niet bedoeld als ingang. Gelukkig staat aan de binnenzijde een guard, die mij gezien heeft en zo vriendelijk is mij binnen te laten. Ik krijg een volgnummertje in mijn hand gedrukt met het vriendelijke verzoek even plaats te nemen. Dat ‘even’ blijkt meer dan een kwartier te zijn. Let wel, ik kom alleen maar om een vermeende uitstaande rekening te betalen. Hoe lang kan zoiets duren?

Na de wachttijd zegt de guard dat ik naar een andere ruimte moet. ,,Neem de blauwe deur.” Buiten, langs de gevel zie ik verderop een blauwe deur. Naar binnen. Wachten. En wachten. Tot ik in een hokje mag tegenover een mevrouw, bij wie ik kan betalen. Ik geef haar de brief en negenhonderd gulden contant. ,,Mijnheer”, zegt ze. ,,Wij nemen al jaren geen contant geld aan.” He? Geen contant geld? Een Curacaos overheidsbedrijf dat geen Cura aos geld aanneemt? Moet toch niet gekker worden in het Koninkrijk der Nederlanden! OK, betaal ik toch met pin en trek mijn NL-pinpas uit mijn portemonnee. Het blijkt een oud pinapparaat te zijn. Elke winkel, elke snack is inmiddels door de Curacaose banken gedwongen een nieuw pinapparaat aan te schaffen, maar op de grote Aqualectra durven ze kennelijk geen beslissende druk uit te oefenen, dus die ontspringt de inhalige bankendans.

Niettemin krijg ik nu een probleem. Het apparaat accepteert mijn NL-pinpas niet. Lang leve het Koninkrijk der Nederlanden. ,,Nou”, zegt de kassamevrouw. ,,Dan moet u even naar de dichtstbijzijnde Chinees, daar kunt u pinnen. U hoeft niet terug te komen, want ik geloof u wel.” ,,Wilt u dan wel noteren dat ik betaald heb”, zeg ik, want de afsluit-mijnheer had gezegd dat hij tot 12 uur in de buurt van Bottelier zou zijn en als ze hem voor die tijd bellen dan kan hij me eenvoudig weer snel aansluiten.

Ik naar de Chinese toko. Ja hoor. Kan daar betalen via een speciaal apparaatje. Krijg zelfs een betaalbewijs afgedrukt. Als ik weer in de auto stap is het half een. Het heeft dus ruim twee uur geduurd om 800 gulden te betalen bij Aqualectra. Efficiency ten top, mag je wel zeggen. Ik kom thuis. Geen stroom! Stroom is er pas om kwart voor zes ’s avonds.

Ik vind dat ik onterecht ben afgesloten. Kan gebeuren. Het bedrijf doet geen enkele moeite om mijn overlast zo klein mogelijk te houden. Het overheidsbedrijf Aqualectra doet waar het zin in heeft.

Hans van Swoll,
Seru Bottelier te Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Dat factureren en betalen is een dingetje bij AquaLectra. Met enige regelmaat krijg ik *geen* factuur, maat is wel de opname gedaan. Ik moet dan zelf naar het *service* nummer bellen om te vragen hoeveel er ongeveer openstaat. Op mikwenta geen factuur. Bellen naar dat nummer vanuit NL gaat niet. Je kunt kijken in mi kwenta in de grafiek. Daar staat het verbruik. Zelf optellen E + W en dat bedrag betalen is de door mij gevolgde methode. Anders moet ik iemand op Curaçao vragen te bellen naar Aqualectra enz. Hoezo service pfffff

 2. @dislect, Sinds 2018 hebben ze SAP software, om onder andere te factureren en de betalingen te verwerken. Dat is het meest overschatte total software pakket in de wereld. Overigens zijn echte SAP consultants niet te betalen!

 3. “Heb alles betaald.” ,,Nee,” zegt die man. ,,In deze brief staat dat u achthonderd gulden moet betalen.”

  ,,Klopt geen hout van”, zeg ik. ,,Maar ik weet dat ze bij Aqualectra altijd direct de factuur als schuld boeken en pas veertien dagen later de betalingen als ontvangst.” Zegt Hans !!

  Als je alles betaald zou hebben waarom dan nog een keer betalen? Wat klopt er van dit verhaal?
  Gewoon op tijd betalen Hans, dan heb je geen probleem.

 4. @ toc, werkt niet, zelfs niet automatisch het gemiddelde betalen. Als je dan een paar maanden teveel betaalt ben je het plotseling kwijt. Betaal je een paar maanden te weinig gaan de zekeringen er uit.
  Bij voorkeur op het einde van de middag.

 5. In de bario van bottelier is dit de normale aqualectra taktiek. Telaat is afsluiten, geen waarschuwing geen melding vooraf gewoon de zekeringen er uit. Of het in andere wijken ook zo gaat? Ik weet het niet ik heb mijn twijfels.
  Ik heb ook mijn twijfels of de “happy new* wel hun aqualectra betalen.
  Er zijn wijken waar het aftappen van electra van af de straat zichtbaar is en dat is blijkbaar “gedoogd “. Zou aqualectra aan profilering doen?

 6. Een klein bedrag vooruit betalen. Via een bankoverschrijving. Dan heb je een credit en dat verreken ze dan netjes en wordt het een deelbetaling op de open factuur. Geen gezeur met afsluiten. Je heb nl wel betaald alleen niet het volledige bedrag.

 7. Zo te lezen leeft Aqualectra nog in de vorige eeuw .
  En maar reclame maken op tv hoe goed de bediening is bij Aqualectra .
  Nos ta tuma tempu pa bo problema .
  Worden bij bedrijven die achterstand hebben met betaling ook de boel afgesloten ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -