28 C
Willemstad
• dinsdag 6 december 2022

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Ingezonden | Afschuw oorlog Oekraine

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dominee Jan Jonkman-em aan het woord.

De pro-Oekrainische wereld gruwt uit afschuw, maar grijpt nog altijd niet in. Je krijgt hierop de hamvraag: ,,Wat wil je dan? Een derde wereldoorlog?” Ja, dan ben je daar mee klaar, want dat wil niemand. Maar daarmee is ons geweten niet schoon. Vandaag weer afschuwelijke beelden moeten zien over de wegtrekkende Russische troepen die genocideachtige, moorddadige taferelen achterlieten, van dode mensen in de voorsteden van Kiev.

En met een glaasje wijn in de hand voor de televisie kijken we er naar. Wat een mensenbeeld wordt ons voorgeschoteld. Ik herken het door God geschapen ‘mensenbeeld’ in Genesis niet meer, een beeld van een ultieme vertrouwensrelatie met God en tussen mens en medemens, dat plaats maakte voor een tweede ‘mensenbeeld’ zonder relatie, maar opgebouwd uit gebrek aan vertrouwen en daarom de mens die zijn eigen machtsidool optrekt en meent God niet meer nodig te hebben.

Ik blijf dicht bij huis. De Nederlandse economie pikt menig graantje mee met de handelsbelangen van Poetin. Wat willen we? De economische hand van Poetin vasthouden, zolang we het moeten, om dan langzaamaan af te bouwen, terwijl de vreselijke moorden voortgaan?

Waarom niet alle Groningers uit het gasrijke Noorden een briljante toekomst met grond en huizen aanbieden om dan het gas te krijgen zolang wij het nodig hebben. Gevolg: loslaten die verduvelde economische hand van Poetin.

Ik wil niet de enige roepende zijn in Jeruzalem.

Dominee Jan Jonkman-em,
Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. Een ieder die moeite doet om uit te zoeken hoe het conflict in elkaar steekt en ook de geschiedenis van ukraine opzoekt, die weet dat het echt geen lieve onschuldige brave hendrikjes zijn.

  Noem ze 1 land of gebied waar alleen maar brave hendrikjes wonen of hebben gewoond.

 2. @ Loes, als altijd weer zeer correct. Ik snap Dominee Jan Jonkman wel hoor. Als men de beelden ziet dan speelt de emotie op, echter moet men goed uitkijken met de media en het meehelpen aan propaganda. Weet men nog de fotos van een paar jaar terug. Een peutertje, dood aan de kant van het water, netjes gepositioneerd en de hectische reacties daarop? Zelfs toen naar buiten kwam dat de vader dit op het geweten had en dat het jongetje netjes in positie was neergelegd door de fotograaf bleef men nog boe roepen. Of de bewijzen dat er WOMD in Irak waren, zelfs toen bleek dat dit gemanipuleerde beelden waren mompelden velen nog dat het hoe dan ook goed was. En nu met deze beelden die vanuit een Amerikaans bedrijf worden geleverd en waar een ieder volop over de rooie gaat.

  Edoch, het eerste wat altijd sneuvelt bij een conflict is de waarheid. Binnen 2 (twee!) dagen was er al bepaald dat ukrainers een werkvergunning, paspoort, geld en onderdak konden krijgen er was zelfs een wet voor doorgedrukt. Daar vallen de onbezonnen uitspraken van Merkeltje bij in het niet. Een ieder die moeite doet om uit te zoeken hoe het conflict in elkaar steekt en ook de geschiedenis van ukraine opzoekt, die weet dat het echt geen lieve onschuldige brave hendrikjes zijn. Spreek eens met de ukrainse vrouwen in den vreemde en die zullen allemaal hetzelfde zeggen over de mannen aldaar. En als we het over naastenliefde hebben, kijk eens hoe de gekleurde bewoners van ukraine de trein en bus uit worden getrapt als ook zij weg proberen te komen. Maar dat mijn beste Dominee, dat soort beelden krijgt u niet te zien. Oproepen tot een boycot zal alleen u en mij treffen beste Dominee. Laten we dus bidden dat dat in ieder geval stopt.

  Rest mij u een gezegende dag en veel wijsheid van den Here toe te wensen. Amen

 3. @Tico Martina
  ‘Ik baseer me op m’n eigen waarnemingen ’
  Je bent echt lol als zelfverklaard non issue figuur.
  Ik heb nog wel wat aliassen in de aanbiedingen, je roept maar en ze rollen zo uit m’n broekzak.

 4. @Joseph, iemand doodwensen die je niet kent, alleen maar omdat de media jou verteld dat je die persoon moet haten.wow, we zijn als mens nog steeds dezelfde inboorling als ten tijde van de heksenjacht.

  Ik ben in ieder geval blij dat dat gezeur met maskers, prikjes en zwaar inperken van vrijheden door de dictators van het “vrije westen” aan een eind is gekomen. Deze ver van mijn bed show raakt mij alleen door de gestegen prijzen. Verder ga ik geen partij trekken voor niemand. Niet mijn zaak of gevecht

 5. [email protected] Putin, [email protected] de pandanoia die langzaamaan ten einde loopt en Fok the clergy too!

  Owwjee, ik vergeet de proleten van Forti met hun [email protected] up Coronitïs noodwet die nog steeds elk moment gebruikt kan worden indien het ze enigzins uitkomt .

  Wordt het hier niet ook wéér eens tijd voor noodwetje inzake vluchtelingen die hier géén gratis treinkaartjes, onderdak of gratis vreten krijgen?

  In Den Haag hebben ze de Pandanoia alweer laten varen en een nieuw noodwetje bedacht….

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2022-133.html

  Wat mij betreft krijgt Vladimir in Moskou vandaag nog een nekshot en mag Haagse Marc MP de komende 7 jaren zijn zonden overdenken in de goelag.

 6. @John voorheen handelend onder de reaguurdersnaam William. Ik weet niet waar ik mee moet beginnen om aan te tonen dat je weeral er naast zit. Basseert u zich vooral op uw bronnen van “onafhankelijke onderzoekbureaus”. Ik basseer mij op eigen waarnemingen.

 7. @Joep. Man verdiep je in Rusland en Ukraine. Pak de kaart erbij en kijk welke landen Rusland aan willen pakken met sancties. Kijk dan aan welke landen Rusland grenst en wonder o wonder het zijn precies de landen die niet meedoen aan de sancties. Ja hoor een rijke rus zal wakker liggen van het wisselgeld dat is bevroren. Geld staat niet op zijn naam, dus binnenkort een rechtzaak waarbij het geld weer vrijkomt plus schadevergoeding. Intussen betaalt de gewone burger van de EU meer dan 2 euro de liter benzine, klappertand van de kou door gebrek aan gas, kan geen friet meer bakken door gebrek aan zonnebloem olie, en ziet een grote inflatie tegemoet. In Rusland intussen stijgt de roebel, daalt de inflatie, zit men er warmpjes bij, en blijft de handel gewoon doorgaan via Turkye, China en Afrika. De tegoeden die bevroren zijn, zijn maar een fractie van de bezitting. En terwijl men probeert te deugen door maatregelen te nemen die alleen de gewone man treft in alle landen behalve Rusland, gaat Rusland vrolijk verder met het doen wat ze kwamen doen in Ukraine.

  Maar vooral blijven luisteren naar de experts hoor, die er altijd naast zitten. Als u dadelijk 1000 euro moet neertellen voor een halve kipashi, blijf moed houden. Het is voor de goede zaak, we krijgen Rusland er wel onder. Het embargo heeft ook prima geholpen in landen als Cuba, Noord Korea, Iran etc.

  De enige die last hebben ervan is de gewone burger mijn beste. De burger die niks van doe heeft met deze hele shitzooi die al meer dan een eeuw gaande is, maar nu opeens groots in het nieuws is.

 8. En als u het over apartheid heeft, verdiep u eens hoe je als zwarte in Ukraine wordt behandeld en kom dan terug.

  Woonden en studeerde anders erg veel kleurlingen daar. Apart als het zo racistisch is

 9. @Tico Martina je kletst zoals gewoonlijk als een ‘haan’ noem ik dat maar even, zonder kop.
  De xenofobie is vooral na de val van de SU flink toegenomen en vooral toe te schrijven aan het feit dat het zulke patriotten zijn.
  Je gaat verder voorbij aan de wel erg veel gepleegde racistische moorden.
  Mss een idee om het onafhankelijke onderzoeksbureau Levada erop na te slaan ipv je domme rhetoriek hier te verkondigen.

 10. @ Tico

  Ik heb je in een eerdere post uitgelegd waarom de roebel is gestegen. Je reageert nu weer met hetzelfde argument, maar hebt dus niet gelezen wat ik heb geschreven. Dat komt nogal dom over, maar dat zijn we van jou wel gewend mbt corona. Ook daar bleef je maar doorblaten, nooit lezend wat anderen schreven.

  De sancties daarentegen werken wel degelijk en ja, het is logisch dat de verzekeraars die inschatting maken. Zij staan immers garant voor veel van de leningen, dus zij zien de bui al hangen. Het is ook niet voor niets dat Obramovich nergens geld kan lenen om aan zijn wekelijkse verplichtingen te voldoen. Velen schatten in dat hij zijn geld nooit meer terug gaat zien en dus nimmer zal terug kunnen betalen.
  Het is voor mij duidelijk dat jij niet veel kaas hebt gegeten van de internationale markten en de impact die sancties kunnen hebben op de economie van een land. Wanneer je het betalingsverkeer van een land platlegt dan komt zo’n land gewoon in de financiële problemen. En nee, de machthebbers zullen wel weten hoe ze daar onderuit moeten komen, doch uiteindelijk is het de gewone man die Putin af zal moeten zetten. En hen mobiliseer je door hen met de neus op de feiten te drukken.
  Overigens is het voor Putin ook een stuk lastiger om nu nog wapens te produceren. Hij heeft veel technologie uit het Westen nodig en daar kan hij nu niet aan komen. Geld om die onderdelen te betalen heeft hij ook niet, dus deze aanhoudende oorlog ‘draint’ Rusland van militair materiaal. En dat is iets dat hij zich niet kan veroorloven.

 11. In Moermansk en novo rusisk en Kaliningrad is de bevolking niet veel toleranter naar kleurlingen dan in Oekraïne en doet de corruptie er ook niet veel voor onder.
  Extreem rechts leeft ook heel erg in Rusland.
  Als Oekraïne snel onder de voet gelopen was waren de andere ex Warschau pakt landen snel aan de beurt geweest.

 12. @John. En men had gelijk. Wat ga je mensen lastig vallen met zaken waar ze niks mee te maken hebben. En als u het over apartheid heeft, verdiep u eens hoe je als zwarte in Ukraine wordt behandeld en kom dan terug. Ben er 2 keer geweest en voor mij is dat 2x teveel. Vreselijk corrupt land en zeer anti kleurlingen

  @Joep. Zo zo de verzekeraars denken dat, dus zal het wel waar zijn. Ik kan me de “experts” nog herrineren die riepen dat de roebel nooit meer zou stijgen, en kijk nu. Wereldwijd wordt de gewone man getroffen door verhoogde prijzen en schaarste, maar nee hoor men blijft volhouden dat dat helpt. Waar komt de drang toch vandaan om anderen op te zadelen met de sorres waar ze niks mee te maken willen hebben. Mensen zouden zich eens moeten verdiepen in wat voor land Ukraine is. En hoe de mentaliteit van vele is. Maar neen, volop achter de propaganda fanfare aanhobbelen jongens. Echt wonderbaarlijk de naiviteit van velen

 13. De Oekraine ontkenners zijn zoals k eerder aangaf de “nieuwe” ontkenners.
  Overigens schatten verzekeraars de kans dat Rusland de komende vijf jaar niet al zijn schulden kan afbetalen op 88 procent, zoals marktonderzoeker CMA vandaag in hun raportage aangaf.
  Rusland moest maandag 84 miljoen dollar (ruim 77 miljoen euro) aan rentes betalen op een dollarlening. Ook verliep de deadline om het laatste deel van een lening van 2 miljard dollar terug te betalen aan schuldeisers. Rusland heeft nog dertig dagen respijt om te betalen, anders is het land officieel een wanbetaler.

 14. Beste Dominee Jonkmans, er zijn op Curacao zo veel mensen die in de Russische propaganda geloven zoals ze ook geloven dat de doden op de straten van Oekraine in scene zijn gezet door zij zelf.En als u uw mening geeft die anders is, dan zeggen ze dat u dom voorkomt. De mensen denken niet meer na en hebben ook geen liefde en respect voor elkaar. En het gaat meestal alleen om het eigen belang en geld en de economie. Diep triest.

 15. @ Tico Martina,

  De reden dat de roebel weer is gestegen is vrij simpel. Rusland heeft nog steeds toegang tot buitenlandse valuta vanwege de olie en gasleveringen. Die vallen buiten de sancties.
  Een tweede reden is dat het geld, dat Rusland in het buitenland heeft, wel is bevroren, maar rentebetalingen mogen er nog wel steeds mee worden gedaan.
  Waarschijnlijk gaat die laatste loophole eind van deze maand dicht, dan mag het geld daar niet meer voor worden gebruikt en wanneer de boycot van olie en gas doorzet dan houden die inkomsten voor Rusland dus ook op.

  Het klopt dat Putin nu nog toegang heeft tot vreemde valuta, waardoor dus ook de wisselkoers weer is gestegen na de eerste schrik effecten van de sancties. Maar lang zal het niet gaan duren.
  Inmiddels verwachten veel verzekeraars dat Rusland uiteindelijk gewoon failliet zal gaan. Men schat die kans inmiddels op 88 % en wanneer dat gebeurt moeten we niet vreemd op staan te kijken wanneer China Rusland overneemt door hen een helpende hand te bieden. Dat is de vaste prik van China wanneer landen failliet gaan, dan nemen ze gewoon de grondstoffen over tegen belachelijk lage prijzen.
  Uiteindelijk zal het dus Putin zijn die Rusland aan China heeft verkocht.

 16. Onvoorstelbare hypocriet ‘boycot waar u en ik last van hebben’.

  Dit zijn dezelfde woorden die gebruikt werden door mensen die tegen de apartheids boycotten in Zuid Afrika waren. Gewoon l’histoire se répète.
  Wanstaltig.

 17. Waarom niet alle Groningers uit het gasrijke Noorden een briljante toekomst met grond en huizen aanbieden om dan het gas te krijgen zolang wij het nodig hebben

  Waar krijgen zij dan die woningen want in Groningen zal weinig over zijn als men al het gas eruit haalt.

 18. @Mano, ondertussen leeest men in de ochtend dat de roebel weer sterk is gestegen. Ondanks al de boycots waar alleen u en ik last van hebben. Maar goed horende blind en ziende doof zoals altijd. En ja ik ken Rusland heel goed

 19. @Tico Martina schreef;
  “Beste Dominee. Als u ook maar 1 moment denkt dat Rusland wakker zal liggen van een boycot, dan bent u nog nooit in Rusland geweest en beschikt u niet over kennis van het land.”

  U leest het goed dominee Jonkman. (Gesjeesde corona covid-19 deskundige) Tico Martina is tegenwoordig dé zelfverklaarde KKC Ruslandkenner/expert/deskundige bij uitstek! Van Kaliningrad in het westen naar de Siberische toendravlakten tot Vladivostok in het oosten, Tico M. heeft het allemaal gezien en bestudeerd. En het zou u niet moeten verbazen als straks blijkt dat Tico M. ook nog vloeiend Russisch praat en schrijft. Persoonlijk verdenk ik Tico M. er zelfs van in het diepste geheim persoonlijke vriendschap te onderhouden met Tsaar Poetin. (lol)

 20. Ds Jonkman, goed dat u er aandacht aan besteed.

  Opvallend is dat sinds de inval in Oekraine dezelfde aanhangers van complottheorieen over corona nu steeds Russische propaganda plaatsen. Vaak wordt beweerd dat de Russen gelijk hebben en dat er niks aan de hand is. Onzinverhalen over Oekraine worden geslikt als zoete koek.
  Een groot aantal complot denkers zijn overtuigd dat Poetin vecht tegen het WEF en nog meer onzin stories.
  Zogezegd is Rusland het nieuwe virus en Oekraine het nieuwe vaccin.

 21. Beste Dominee. De mens wikt, maar God beschikt. Als u ook maar 1 moment denkt dat Rusland wakker zal liggen van een boycot, dan bent u nog nooit in Rusland geweest en beschikt u niet over kennis van het land. Het enige wat een boycot oplevert is armoede en kommer en kwel voor de rest van de wereld. Heb mekander lief en doe wel en zie niet om is mij ooit geleerd. U zou het moeten veroordelen dat er wereldwijd een oproep wordt gedaan om iemand puur op basis van afkomst te veroordelen, te dwarsbomen en af te rekenen. U dient dat niet aan te moedigen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -