27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Column Youp | Gooise polonaise

HomeColumnColumn Youp van 't HekColumn Youp | Gooise polonaise
Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad |
Gooise polonaise

Soms droom ik de tijd vooruit. Zoals gisternacht. Het was 2025 en ik wilde de Jumbo van Blaricum in. Het kan ook die van Laren geweest zijn. Het was in elk geval een dorp waar iedereen op de middelbare school skiën & golfen in het basispakket had. In het Gooi dus. Ik trof bij de deur een bont gezelschap met allemaal een eigen Villalozenkrant.

Allereerst Jack van Gelder, die riep dat het gewoon grapjes waren. Oké, misplaatste grapjes van een te zwaarlijvige zestiger, maar iedereen maakte die grapjes. Dat was gewoon de bedrijfshumor. En het merendeel bestond uit zwaarlijvige zestigers. Die lulden meer over neuken dan dat het er werkelijk nog van kwam. Naast Jack stond zijn vroegere hoofdredacteur Maarten Nooter, die via gebarentaal en een morsig briefje uitlegde dat hij slechthorend was.

“Zeg maar doof”, lachte Jack, “en hij moet ook naar de oogarts! Eigenlijk al 20 jaar!”
Maarten stak twee keer tien vingers op en wees expliciet op zijn oren.

Tom Egbers, die er thuis ook uit geflikkerd was, moest hier om lachen. Hij hield zich een beetje afzijdig en bekommerde zich vooral om de goede oude Mart Smeets, die aan alle Jumbo-klanten expliciet vroeg of ze hem nog kenden. Hij was vroeger vaak op televisie. Met sport. Wat dat is? Sport is heel simpel: dat je keer op keer je grenzen verlegt. Mart vroeg of het misschien leuk was als Ivo Niehe hem ging interviewen. Ivo is namelijk net zo’n gigant als hijzelf. Volgens Mart dan. En volgens Ivo natuurlijk.

Naast de vroegere sportredacteuren stond de kleine Dolf, tot voor kort de baas bij Heineken. Hij was daar een jaar eerder vertrokken omdat het bedrijf staatssteun aan moest vragen. Een jaar daarvoor hadden ze glorieus geblunderd in Rusland. Gewoon fout geweest. Beetje fout? Nee, donkerbruin. Dolf wilde wel een biertje, maar die waren best duur voor een steunrukker. Dolf vond ik best een leuke naam in dit geval.

Naast hem stonden de al een tijdje dakloze Wopke en Hugo, die ooit samen een politiek partijtje runden. Een clubje op Christelijke grondslag. In 2023 weggevaagd door een boerin die geen boerin was. Dat was volgens de heren kiezersbedrog. Wopke vroeg wat Hugo toch stond te appen. Dat ging Wopke niks aan. Of zoals hij het afgemeten zei: “Dat hou ik graag tussen Sywert en mijzelf!”

Wopke vertelde dat hij rekende op wat vroegere Minerva-makkers, die hem wel uit de shit zouden helpen en hem een ‘functie elders’ gingen bezorgen. Iets bij Shell of zo. Maar daar was de kas net leeg gegraaid door een vroegere ceo, die in de wandelgangen altijd al Ben die beurde werd genoemd.

Opeens kwamen John & Linda aanlopen. Jack en Mart vroegen of deze broer en zus ook bij dit cluppie hoorden. Maar de rest vertelde dat dit illustere duo na zonsondergang altijd incognito op koopjes kwam jagen. Die haalden ze niet alleen voor zichzelf, maar voor het hele opvanghuis. Dus ook voor Marco, Ali B, Matthijs en de jongste Römer, die daar weer een huiswerkklas voor jonge meisjes runde. Beetje bijklussen.

Mart vroeg wat voor opvanghuis dat was. Een soort weeshuis voor gevallen omroepgiganten. Gerund door John & Linda.

“Te klein voor jouw ego”, zei de langslopende baas van het OM tegen Mart. Deze Gerrit van der Burg, die niet begreep dat ze allemaal hun baantje eraan gegeven hadden, ging vrolijk verder.

“Stoïcijns doorwerken”, riep hij nog, “consequenties zijn voor dombo’s en klojo’s!”

Toen ging de deur van de supermarkt open. Frits van Eerd stapte naar buiten. Duidelijk gebutst en ietwat verward. Met zijn biografie Van Vakkenvuller tot Zakkenvuller onder zijn arm. Wat ie kwam doen? Hij keek een beetje glazig voor zich uit.

Toen huilde hij zacht en mompelde bijna onhoorbaar: “Zullen we samen een gezellige band beginnen? Een Brabants dweilorkest? Een soort Jostiband voor gestruikelde zielen. En dat we dan in een lange polonaise door het Gooi gaan? En dan gaan we ook zwaaien naar de mensen. Heel onderdanig zwaaien!”

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. @Eric, Dat soort dames en dames die bij Citco, EY etc werken die weten wel hoe ze zich omhoog kunnen werken maar ook zij hebben te maken met metoo gedrag van bv klanten. Zo was een verffabriek of een beveiligingskantoor op Curacao 1 van de klanten waar je als dame niet graag heen wilde want de directeur wilde alleen afspreken in een hotelkamer. En anders zou hij de business naar de concurrent brengen

 2. @ Brian S , “Toch wel hulde aan de YDK Dames die allemaal hun mond houden zodat het lijkt dat er geen Metoo op Curacao is”. Nou @Brian, het is hoe je naar kijkt. Er was toch een mevrouw die bij Aqualectra in de financien werkt die door Steven Martina voor de post van minister voor economische zaken was voorgedragen toen Martina even moest afstappen.

  Later bleek dat deze mevrouw een relatie met Steven Martina had, dus Steven Martina laat de belastingbetaler voor zijn wippie betalen. Deze mevrouw behoort tot de grootverdieners bij Aqualectra terwijl niemand bij zo een flut nutsbedrijf als Aqualectra recht heeft op een topsalaris.

  Het is een vorm van prostitueren waarbij Steven Martina niet per beurt betaalt, maar via de belastingbetaler voor de services van deze mevrouw betaalt.

 3. Toch wel hulde aan de YDK Dames die allemaal hun mond houden zodat het lijkt dat er geen Metoo op Curacao is. In Nederland worden ze allemaal afgerekend op dingen van 20 jaar geleden.

 4. @Joop van Velzen, Youp woont aan de Bloemgracht met een boot voor de deur en meer dan één miljoen op de bank. Youp is een professionele grappenmaker dus mogen wij de lat iets hoger leggen, er zijn reageerders op KKC die leuker zijn dan Youp.

  Laten we het toch even over die Jack van Gelder hebben, die heeft ooit voor de TROS gewerkt, het was in de tijd van Apartheid in Zuid Afrika, in die tijd waren omroepers als de VPRO en de VARA die een standpunt tegen Apartheid innamen. De TROS had nooit kritiek op de Apartheid in Zuid Afrika juist het tegenoverstelde. Dat is de omroep waar Jack van Gelder vandaan kwam.

  Jack van Gelder is iemand die als hij zijn mond opendoet moet niemand de illusie hebben dat hij iets zinnigs gaat zeggen. Hoe de man jaren bij de televisie kon werken is voor velen een compleet raadsel.

  Jack van Gelder doet zich ondanks zijn beperkte geestelijke vermogen voor als een patser, een dikke sigaar in zijn bek en een Jaguar onder zijn kont, het is zoiets als Pisas en Calmes met amper zes klassen lagere school met een salaris van rond de 16.000 Naf/maand.

  De meeste mensen hebben het vermogen om zich te ontwikkelen maar Jack van Gelder beheerst die mogelijkheid niet, getuige het feit dat hij op zijn zeventig jaar nog steeds niet kan inzien dat het ongehoord is om tegen een twintigjarige vrouwelijke collega te zeggen, “als je wilt kan je bij mij in bad komen”.

 5. waar haalt Youp het toch elke keer weer vandaan die goede commentaren, niet uit zijn mouw maar uit zijn zeer geleerde hersens. Youp kan je niet eens een mooi verhaal over de regering losers van de MFK/NPN cq F&F van curacrim in de Knipselkrant plaatsen, je moet maar zo denken dat dat in geschreven stuk het beste stuk van over de hele wereld word.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties