WILLEMSTAD — Dat Statenvoorzitter Ivar Asjes de directie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ‘mucha mandá’ (loopjongens) van de minister heeft genoemd, is niet in goede aarde gevallen bij de MFK-fractie. De fractie distantieert zich van de uitlatingen, die Asjes dinsdag tijdens de vergadering van de centrale commissie heeft gedaan.
“Weer toont Asjes, die pretendeert dat hij alle wetten en regels van het parlement kent, weinig respect voor professionals door hen loopjongens van de minister te noemen. En dat in naam van het parlement”, zegt MFK-Statenlid Amerigo Thodé.
Volgens het Statenlid kan een Statenvoorzitter, die het parlement vertegenwoordigt, zich niet tot een verwerpelijk niveau verlagen, alleen omdat de directeur heeft aangegeven dat hij zich aan de regels van zijn organisatie wil houden.
In een persbericht stelt Thodé dat de Statenvoorzitter het goede voorbeeld moet geven en niet moet denken dat hij de macht heeft om te doen en laten wat hij wil.
“Hij doet net alsof hij de machthebber van het land is en wil dat iedereen naar zijn pijpen danst”, aldus Thodé.
Tijdens de Statenvergadering weigerde Asjes om zijn woorden terug te trekken. Het dispuut tussen de MFK-fractie en de Statenvoorzitter is een langslepende zaak. Dinsdag culmineerde de discussie, nadat de SVB-directie voor de tweede keer weigerde om de Staten voor te lichten over de huidige stand van zaken rond de verschillende fondsen die ze beheren, waaronder het AOV-fonds, cessantia en ziektekosten. De vergadering was aangevraagd door oppositiepartij PAR. Vervolgens debatteerden de Statenleden uren over de procedures die gevolgd moeten worden om externe partijen uit te nodigen, zonder dat de fracties op één lijn kwamen. Volgens de MFK-fractie klopt het inderdaad dat het parlement vrij is om iedereen uit te nodigen voor een vergadering, maar kan het niet zo zijn dat het parlement entiteiten verplicht om tekst en uitleg te geven.
“Het parlement moet zich aan de wet houden en dat betekent ook de vigerende regels van andere entiteiten respecteren.”
Volgens de MFK geldt het Reglement van Orde (RvO) van de Staten niet voor andere entiteiten, maar is het een richtlijn voor het intern functioneren van het parlement.
“Noch de voorzitter, noch het parlement heeft de autoriteit om te beslissen dat een entiteit zich aan het RvO moet houden en aanwezig moet zijn om informatie te geven. Het is de minister die naar de Staten kan worden geroepen om tekst en uitleg te geven aan de volksvertegenwoordigers”, aldus Thodé.