27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Asjes stopt sms-loterij

Onderzoek naar betrokkenheid van overheids-nv UTS

wega di numberWillemstad – ,,Smsloterij is illegaal op Curaçao. Het vindt plaats, maar er is nooit een vergunning voor gegeven. Daarom heeft deze regering besloten er een eind aan te maken.” Dat zei minister-president Ivar Asjes gistermiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

- Advertentie -

Asjes zegt zich te baseren op juridische adviezen van de overheid.
Hij geeft gevolg aan een uitspraak van de rechtbank, ruim vier maanden geleden, waarin de overheid werd gevraagd een standpunt in te nemen in deze zaak.
De zaak is opmerkelijk omdat Robbie’s Lottery al jaren samen met overheids- nv UTS het kopen van nummers aanbiedt via sms.
Nadat een ander gokbedrijf ook om een vergunning vroeg, meldde toenmalig minister-president Gerrit Schotte een jaar geleden dat er nooit een vergunning was gegeven voor sms-loterij.
Uit de daarop aangevraagde rechtsgang bepaalde de rechtbank in maart van dit jaar dat er onduidelijkheid bestaat en de overheid een standpunt moet innemen.

,,Alles wat illegaal is, mag niet.
Vandaar onze beslissing.
We gaan via advertenties in de media aangeven dat de sms-loterij wordt gestaakt en gebruiken daarvoor een overgangsperiode van drie maanden.
Daarna ontwikkelen we een beleid over sms-loterij.
Daarbij kijken of het in de toekomst wel legaal zal mogen worden gehouden of dat we er helemaal mee stoppen.”

Belangrijk bezwaarpunt dat Asjes heeft, is dat via sms-loterijen er geen controle is of minderjarigen gokken.

,,Als mensen daadwerkelijk zelf een lotje kopen bij een van de vele nummerkantoren ziet de verkoper of iemand meerderjarig is, via sms kan dat nu nog niet.”

Een ander groot bezwaar is dat er geen goed toezicht is op het betalen van ob over de verkochte nummers.

,,Loterijbedrijven moeten belasting betalen.
Op dit moment hebben we geen informatie dat er over de sms-loterij belasting is betaald.
We gaan dat onderzoeken en nemen stappen om de belasting alsnog te krijgen als er nooit is betaald.
Curaçao wil alle belasting die betaald moet worden.
Dat kunnen we goed gebruiken.”

Aan de zaak zitten enkele pikante aspecten.
Zo is Robbie dos Santos eigenaar van Robbie’s Lottery.
Dos Santos is één van de geldschieters van de MFK, de partij van oud-premier Schotte en broer van oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK).
Verder is overheids-nv UTS bij de zaak betrokken.
Asjes laat uitzoeken in hoeverre de overheidsnv betrokken is bij illegale activiteiten en in hoeverre bestuurders daarvoor aansprakelijk kunnen worden gesteld.

,,Wellicht dat de directeur of de Raad van Commissarissen schuldig is aan het feit dat ze zijn begonnen aan een business met een ander bedrijf zonder dat ze hebben gekeken of er een vergunning voor is afgegeven.
Dat zoeken we uit.”

Want dat vindt Asjes, naast het feit dat jongeren via de sms-loterij illegaal kunnen gokken, heel bezwaarlijk: er is nooit een vergunning uitgegeven en toch is de sms-loterij begonnen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Illegaal, in strijd met de wet dus, maar omdat de politiek is betrokken gaan we dit soepel regelen. Of mogen we aannemen dat de regering aangifte gaat doen van deze wetsovertredingen en vervolging gaat eisen. Niet met twee maten meten svp.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -