Curaçao levert autonomie niet in

WILLEMSTAD — Accordering van de Sanctielandsverordening houdt niet in dat Curaçao zijn autonomie aan Nederland zal inleveren, zoals MFK-leider Gerrit Schotte op zijn facebook-pagina heeft verklaard. Dit bracht premier Ivar Asjes (PS) afgelopen zaterdag naar voren tijdens de partijbijeenkomst van Pueblo Soberano.
In een openbare vergadering van de Staten staat het parlement morgen stil bij een voorstel voor wijziging van de Sanctielandsverordening. Deze wet gaat er momenteel van uit dat sancties die door de Verenigde Naties zijn overeengekomen, middels een lokale wet worden overgenomen.
Het voorstel dat nu op tafel ligt stelt dat sancties die door de Europese Unie zijn overeengekomen ook middels de lokale wetgeving zullen worden overgenomen. Asjes benadrukte afgelopen weekeinde dat er een duidelijk verschil is tussen de beide wetten.
Hij wees erop dat het Koninkrijk der Nederlanden deel uitmaakt van de Verenigde Naties, maar dat Nederland lid is van de Europese Unie. Curaçao is een LGO (Landen en Gebieden Ovezee) en heeft als zodanig een band met de Europese Unie. Verzet tegen de voorgestelde wetsaanpassing heeft volgens de premier weinig zin, omdat Nederland het toch in de Rijksministerraad zal doordrukken.
Volgens hem zal deze situatie voortduren zolang Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom werkt zijn partij aan de bewustwording van het Curaçaose volk, zodat het eiland ooit op een dag op eigen benen kan staan.
De premier waarschuwde ieder Statenlid dat erover nadenkt om morgen in de Staten tegen de wetswijziging te stemmen, zich goed te bedenken wat hij of zij doet.
“Iedere stem tegen de wijziging is een stem vóór dat Nederland deze wet middels een Rijkswet invoert. Denk eraan, het wordt dan een Rijkswet. Geen consensus-Rijkswet, waar wij tenminste iets over te zeggen hebben.”
Asjes verklaarde afgelopen zaterdag de opstelling van Schotte vreemd te vinden. Hij wees erop dat Schotte nu tegen de wet is, en in 2012 publiekelijk aankondigde tegen sancties van de Europese Unie tegen Irak te zullen stemmen, iets wat de toenmalige premeier op veel kritiek vanuit Nederland kwam te staan.
Maar vervolgens gaf Schotte toch aan zijn partijgenoot, toenmalig gevolmachtigde minister Sheldry Osepa, opdracht om in de Rijksministerraad vóór de sancties te stemmen.
Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten