28 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 21:33

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAsjes roept vergadering over staat van bestuur maar niet op

Asjes roept vergadering over staat van bestuur maar niet op

In strijd met reglement van orde

WILLEMSTAD — Statenvoorzitter Ivar Asjes handelt in strijdt met de democratische rechten van het land door een aangevraagde openbare vergadering nog steeds niet te beleggen. De PAR-fractie in de Staten die de vergadering heeft aangevraagd verzoekt Asjes erop toe te zien dat de vergadering, conform het reglement van orde, uiterlijk aanstaande donderdag wordt belegd.

De PAR heeft op donderdag 2 augustus een openbare vergadering van de Staten aangevraagd om over het staat van bestuur te praten.
De partij had er kennis van genomen dat al de zondag daarvoor het kabinet van minister-president Gerrit Schotte (MFK) was gevallen omdat Statenlid Eugene Cleopa zijn steun aan de coalitie had ingetrokken.
De gele partij vroeg een spoeddebat aan binnen tweemaal 24 uur. Dit verzoek werd niet door plaatsvervangend Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK) gehonoreerd.
Op dat moment was Asjes in het buitenland in verband met een Parlatino-vergadering.

Binnen 14 dagen
Asjes is sinds zondag 5 augustus weer op het eiland en sinds maandag 6 augustus zijn de Staten terug van reces.
Volgens artikels 64 lid 3 van het reglement van orde moet de Statenvoorzitter een aangevraagde openbare vergadering binnen veertien dagen beleggen.

Indien de vergadering op de ingevolge het eerste lid voorgeschreven wijze is aangevraagd, wordt zij binnen veertien dagen gehouden.”

De PAR wijst er in een brief van vandaag aan Asjes op dat de vergadering, conform het reglement van orde, uiterlijk op 16 augustus moet plaatsvinden.
Verder stelt het reglement van orde in lid 4 dat de oproepingsbriefjes ten minste viermaal 24 uur voor de vergadering naar de Statenleden moeten zijn verstuurd.

De leden worden schriftelijk tot de vergadering opgeroepen. De oproepingsbriefjes worden, spoedeisende gevallen uitgezonderd, ten minste 4 x 24 uur voor het houden van de vergadering aan de leden verstuurd. Ze vermelden zo veel mogelijk de zaken waarover de vergadering belegd is. Tegelijk met deze oproeping worden dag, uur en agenda ter openbare kennis gebracht.”

Dit houdt in dat Asjes de oproepingsbrieven uiterlijk afgelopen zondag al had moeten versturen naar de leden.
Het feit dat de Statenleden de oproep nog niet hebben ontvangen, is voor de PAR het bewijs dat de Statenvoorzitter handelt in strijd met het reglement van orde.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties