27.4 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 00:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Asjes roept vergadering over staat van bestuur maar niet op

In strijd met reglement van orde

WILLEMSTAD — Statenvoorzitter Ivar Asjes handelt in strijdt met de democratische rechten van het land door een aangevraagde openbare vergadering nog steeds niet te beleggen. De PAR-fractie in de Staten die de vergadering heeft aangevraagd verzoekt Asjes erop toe te zien dat de vergadering, conform het reglement van orde, uiterlijk aanstaande donderdag wordt belegd.

De PAR heeft op donderdag 2 augustus een openbare vergadering van de Staten aangevraagd om over het staat van bestuur te praten.
De partij had er kennis van genomen dat al de zondag daarvoor het kabinet van minister-president Gerrit Schotte (MFK) was gevallen omdat Statenlid Eugene Cleopa zijn steun aan de coalitie had ingetrokken.
De gele partij vroeg een spoeddebat aan binnen tweemaal 24 uur. Dit verzoek werd niet door plaatsvervangend Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK) gehonoreerd.
Op dat moment was Asjes in het buitenland in verband met een Parlatino-vergadering.

Binnen 14 dagen
Asjes is sinds zondag 5 augustus weer op het eiland en sinds maandag 6 augustus zijn de Staten terug van reces.
Volgens artikels 64 lid 3 van het reglement van orde moet de Statenvoorzitter een aangevraagde openbare vergadering binnen veertien dagen beleggen.

- Advertentie -

Indien de vergadering op de ingevolge het eerste lid voorgeschreven wijze is aangevraagd, wordt zij binnen veertien dagen gehouden.”

De PAR wijst er in een brief van vandaag aan Asjes op dat de vergadering, conform het reglement van orde, uiterlijk op 16 augustus moet plaatsvinden.
Verder stelt het reglement van orde in lid 4 dat de oproepingsbriefjes ten minste viermaal 24 uur voor de vergadering naar de Statenleden moeten zijn verstuurd.

De leden worden schriftelijk tot de vergadering opgeroepen. De oproepingsbriefjes worden, spoedeisende gevallen uitgezonderd, ten minste 4 x 24 uur voor het houden van de vergadering aan de leden verstuurd. Ze vermelden zo veel mogelijk de zaken waarover de vergadering belegd is. Tegelijk met deze oproeping worden dag, uur en agenda ter openbare kennis gebracht.”

Dit houdt in dat Asjes de oproepingsbrieven uiterlijk afgelopen zondag al had moeten versturen naar de leden.
Het feit dat de Statenleden de oproep nog niet hebben ontvangen, is voor de PAR het bewijs dat de Statenvoorzitter handelt in strijd met het reglement van orde.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -