26 C
Willemstad
• zondag 2 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Asjes: NHN deze week van start

HNO BWillemstad – ,,Als we het lef hebben om besluiten te nemen dan is het project van het nieuwe ziekenhuis klaar om volgende week (deze week dus, red.) van start te gaan”, zo sprak premier Ivar Asjes tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst afgelopen zaterdag bij de sede van Pueblo Soberano.

Advertentie

,,Het wordt de week van hoop en vertrouwen”, zo sprak de premier die daarmee refereerde aan de slogans van het regeerakkoord.

Het besluit moet in de ogen van de premier genomen worden ‘zodat het project de werkgelegenheid waar wij allen naar verlangen, kan scheppen’.
De premier sprak de hoop uit dat komende zaterdag, wanneer de partij haar kerstactiviteit houdt, ‘er geproost kan worden op een grote mijlpaal voor het Curaçaose volk nadat er gedurende 50, 60 jaar erover is gesproken maar acties achterwege zijn gebleven’.
In zijn toespraak stond de premier ook stil bij het gedachtegoed van wijlen Helmin Wiels dat erop gericht was om sociale cohesie te bevorderen.
De premier noemde in dit verband het project bij Gibraltar waar het wijkcentrum vernieuwd wordt.
Bij dat project waren ruim 10 werknemers betrokken, zo’n 40 procent daarvan bestond uit buurtbewoners.
De kinderen uit de buurt hadden ook voor een kleine vergoeding geholpen met opruimwerk.
Asjes noemde Gibraltar als voorbeeld van een project waarbij de buurt zelf ook economisch baat heeft bij het plan.

,,Door de wijkbewoners bij het project te betrekken krijgen zij het gevoel dat het van hen is, en zullen zij in staat zijn om er goed voor te zorgen.”

Het gedachtegoed van Wiels werd door Asjes omschreven als de filosofie van een groot leider.
De minister-president wees zijn gehoor erop dat zowel Wiels als Mandela op de vijfde dag van de maand waren overleden en op de vijftiende werden begraven.

,,Ik ga hen niet vergelijken, ze waren allebei op hun manier leiders, en wisten op hun manier het volk te beïnvloeden. Zij hadden allebei het welzijn van het volk voor ogen, Wiels sprak in dit verband van ‘krioyo socialisme’.”

Asjes wees in zijn toespraak erop dat de personeelskosten omlaag moeten.
Hij wees erop dat het niet mogelijk is om het geld voor wijkrenovatie te gebruiken voor de personeelskosten.

,,De komende jaren wordt er veel geld vrij gemaakt voor sport. Sedreko, dat straks het nationale sportinstituut moet worden, ontvangt de reguliere subsidie.
In de komende drie jaar wordt er 14 miljoen extra geïnvesteerd in sportfaciliteiten.”

In de toespraak ging de premier niet in op de kritiek die er onlangs gelanceerd werd op de nieuwe sportstichting, Fundashon Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial, FDRS.
Vanuit de Staten was er vorige week kritiek geuit op de kosten die de stichting sinds de oprichting maakte.
De premier trad afgelopen zaterdag weer als spreker op nadat hij de weken daarvoor verhinderd was door werkbezoeken in het buitenland.
Bij aanvang van zijn toespraak pareerde hij de kritiek dat zijn laatste werkbezoek aan Brussel geldverspilling was.
De EU had de reiskosten van hem en andere deelnemers vergoed, zo legde de ministerpresident uit.
De aanwezigheid van de premier had resultaat opgeleverd, doordat het land een overeenkomst van 25 miljoen gulden met de EU tekende voor de wijkopbouw op Curaçao.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -