26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Asjes: ‘Hoofdstuk Marvelyne Wiels gesloten’

HomeMediaAlgemeen nieuwsAsjes: 'Hoofdstuk Marvelyne Wiels gesloten'

 

 Willemstad – De Staten hebben gisteren tijdens een urenlange vergadering waarbij de Gevolmachtigde minister het onderwerp van gesprek was, een motie van afkeuring tegen Marvelyne Wiels met 8 stemmen voor en 11 tegen verworpen. Hiermee is het hoofdstuk Wiels volgens premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) afgesloten.

De Statenvergadering van gisteren werd door de oppositie aangevraagd om de vermeende cv-fraude van Wiels en haar twijfelachtig personeelsbeleid binnen het Curaçaohuis te bespreken. Asjes, die verantwoordelijk is voor de Gevolmachtigde minister, was aanwezig in de Statenzaal om tegenover de parlementariërs verantwoording af te leggen.

Het felbegeerde bewijs dat Wiels de waarheid spreekt over de door haar in het verleden vervulde functies, bleef gisteren echter, net als tijdens de persconferentie in november en zelfs na herhaald verzoek van de oppositieleden, wederom uit. Want, zo maakte Asjes gisteren maar al te duidelijk in de Statenzaal:

,,Degene die denkt dat de regering iets te bewijzen heeft, vergist zich.”

Verschillende punten kwamen gisteren aan bod; van de vermeende fraude op haar cv tot het gehanteerde personeelsbeleid waarbij vrienden en familieleden banen kregen toegewezen en van de restauratie van de ambtswoning van de Gevolmachtigde minister in Den Haag tot aan het verkleinen van de dienstauto van Robert Candelaria, de interim-directeur van het Curaçaohuis. De oppositieleden uitten gisteren felle kritiek op Wiels en gingen hierbij geen enkele inspanning uit de weg om hun gelijk te bewijzen.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vraagt zich af wat voor regering het kabinet Asjes is. ,

,Als we integer willen zijn, kunnen we onmogelijk iemand op die post plaatsen die liegt.” En: ,,Kunnen we haar geen behandeling aanbieden zodat ze kan worden genezen van deze ziekte? Ze is naar Curaçao gekomen en heeft ons beticht van het hebben van een vloeibare ruggengraat, terwijl zij zelf over een flexibel geweten beschikt. Wij worden op de vingers getikt omdat zij heeft gelogen.”

Ook Jacinta Scoop-Constancia, Statenlid voor MFK, uitte felle kritiek waarbij de Gevolmachtigde minister werd vergeleken met een topsporter. Alleen was Wiels in dit geval kampioen van de leugen.

,,Dit jaar is het jaar van onze sporters gebleken. Ze zijn op elk gebied uitgeblonken. Hetzelfde geldt voor mevrouw Wiels. Zij is kampioen leugenaar”, aldus het Statenlid.

Alex Rosaria fractievoorzitter en tevens leider van regeringspartij PAIS, liet gisteren weten bij Wiels geen ‘smoking gun’ te hebben gevonden.

,,PAIS bedekt geen slechte dingen van een ander. Als je iets verkeerd doet, moet je daar verantwoording over afleggen. Dat geldt voor iedereen.”

Rosaria heeft een dag na de persconferentie van Asjes en Wiels in Fòrti samen met Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) en de Gevolmachtigde minister aan tafel gezeten.

,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik op zoek ging naar een smoking gun. Toen Wiels mijn vragen beantwoordde, bleken de beschuldigingen echter niet op waarheid te berusten.”

Het verzoek van Marvelyne Wiels om medewerkers te benoemen is al oud en kwam niet pas toen de brief werd gestuurd met het verzoek om verschillende personeelsleden met terugwerkende kracht te benoemen. Dat heeft Asjes gisteren bekendgemaakt. De premier gaf onder andere het gouvernementele apparaat de schuld van de vertraging die is opgelopen bij het beantwoorden van de eerdere verzoeken van de Gevolmachtigde minister. Volgens de premier kampt het Curaçaohuis al jaren met een groot personeelstekort. Asjes citeerde uit een brief gedateerd 18 december 2012 van de toenmalige Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa (MFK). ,

,Resumerend bestaat de organisatie uit 24 fte’s. Feitelijk bestaat de organisatie hierdoor thans uit 15 medewerkers uitgaande van 9 vacatures”, zo luidt de brief van Osepa waarin wordt aangegeven dat op 24 werkposten in het Curaçaohuis, slechts 9 vacatures zijn vervuld. Ook uit brieven van Wiels citeerde Asjes gisteren. Zo zou ze vlak na haar aanstelling al op 24 juni een brief hebben gestuurd aan de premier waarin het grote personeelstekort wordt aangekaard.Op 26 oktober stuurt ze wederom een brief: ,

,Bij mijn aantreden op 10 juni bij dit kabinet in Den Haag trof ik onder andere op het gebied van human resources een zeer zorgelijke situatie aan die een snelle en adequate handeling vereist om een effectieve en verantwoorde bedrijfsvoering te garanderen.”

Asjes liet weten dat Wiels samen met de interim-directeur, Robert Candelaria, de situatie in beeld heeft gebracht om te zien hoe het probleem het beste kon worden aangepakt.

,,Binnen het kabinet bleek er een structurele kwantitatieve en kwalitatieve onderbezetting van personeel te bestaan”, zo vervolgt de brief van Wiels die hierin aangeeft dat het noodzakelijk is om al dan niet tijdelijk de vacatures van kritische functies te vullen. Deze kritische functies betreffen het hoofd van de algemene en juridische zaken, adviseur voorlichting, werving en selectie en een medewerker financiële administratie.

,,De fout voor de vertraging ligt bij het gouvernementele apparaat”, zo liet Asjes weten. ,,Er moeten verschillende adviezen worden aangevraagd en dit vergt allemaal tijd. Ondertussen moeten de functies binnen het Curaçaohuis wel worden vervuld. Dus heeft Wiels zelf een contract getekend met enkele werknemers.”

Asjes liet gisteren tot slot weten het te betreuren hiervoor naar de Staten te zijn gekomen.

,,Het is triest dat ik hiervoor een vergadering met de Raad van Ministers over het nieuwe ziekenhuis heb geschorst. Maar we zijn hier en we zullen hier blijven. Het volk weet precies wat er gebeurt. Het volk luistert mee en trekt zijn eigen conclusie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Bronnen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Idd Asjes “het volk” heeft zijn conclusies getrokken jullie zijn een ongehoord stel onwaardige figuren.
    De naam Rosaria zal ik en velen met mij niet meer in de mond nemen, Een non ppoliticus die beter in aan de Sta Rosaweg in het café had kunnen blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties