32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

ArubaNieuws | Aruba komt er alleen niet uit

HomeMediaArubaNieuws | Aruba komt er alleen niet uit
In 2013 waarschuwde toen nog oppositiepartij MEP in een nota voor financieel wanbeleid door het Kabinet Eman.

Oranjestad/Den Haag – Aruba staat er financieel zo beroerd voor dat het vrijwel uitgesloten is dat het land er zonder hulp van Nederland uitkomt. Zelfs ingrijpende bezuinigingen en verhoging van belastingen volstaan niet om de overheidsschuld (ruim 4 miljard) terug te dringen.

De Arubaanse minister van Financiën Xiomara Ruiz-Maduro reist morgen naar Den Haag om een klemmend beroep op Nederland te doen een actieve bijdrage te leveren aan een herstelprogramma. Het begrotingstekort dreigt dit jaar op te lopen tot 275 miljoen. De Rijksministerraad heeft, zoals eerder bericht, vrijdag op voorstel van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten Aruba tot 30 april de gelegenheid te geven een begroting te presenteren die aan de normen van het College Aruba financieel toezicht voldoet. Anders volgt een dwingende aanwijzing.

Minister-president Evelyn Wever-Croes  heeft verklaard zich niet te verzetten tegen een aanwijzing, maar wil wel alles op alles zetten om het niet zo ver te laten komen. Inzet van het overleg dat minister Ruiz-Maduro de komende dagen voert is onder meer de herfinanciering van de overheidsschuld door Nederland tegen een lagere rente. Dat levert een voordeel van 150 miljoen op waarmee het begrotingstekort meer dan gehalveerd wordt.

Tot nu toe – ook in de tijd van het Kabinet Eman – heeft de Nederlandse regering dat geweigerd zolang Aruba niet eerst op eigen kracht begrotingsevenwicht zou weten te realiseren. Bronnen in Den Haag verwachten dat een deal over een lagere rente nu wel bespreekbaar is omdat het duidelijk is dat de problemen Aruba ver boven het hoofd zijn gegroeid.

Aan een eventuele herfinanciering worden wel strikte voorwaarden gesteld: de Arubaanse regering moet instemmen met verlenging van het financieel toezicht en bereid zijn harde afspraken te maken over een stevig ombuigingspakket. Daarvan maken onder meer deel uit inkrimping van het overheidsapparaat, belastingverhoging en versobering van het sociale voorzieningenstelsel.

Verwacht wordt dat ook premier Wever-Croes op korte termijn naar Den Haag reist.

Zij beschuldigt de vorige regering ervan te hebben gemanipuleerd met cijfers. In een gesproken verklaring maakt zij eveneens Nederland verwijten: dat zou te laat hebben ingegrepen, terwijl de MEP Den Haag al in 2013 voor financieel wanbeleid door het Kabinet Eman heeft gewaarschuwd met de nota ‘Feestend ten onder’.

Bron: ArubaNieuws

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Verwijten aan alle adressen, en natuurlijk ook aan Nederland want “die hebben niet ingegrepen”. Nu Nederland dreigt om wel een maatregel af te kondigen is het kippenhok al te klein, wat wil men hier nu eigenlijk? Wat men hier eigenlijk kan dat is duidelijk, maar met geld omgaan hoort er niet bij helaas.

  2. Volgens mij een vooropgezet plan van zowel AVP als ook MEP : schulden maken tot het ons aan de lippen staat en dan Nederland laten betalen. Zo nodig schakelt Aruba de VN in indien Nederland halsstarrig weigert want de Rijksoverheid heeft toch zorgplicht…..? Er is door dezen en genen al langer voorspeld dat het zo zou gaan. ( de grote kostenpost is niet aan te pakken: ambtenaren. – de stemmers bij verkiezingen- zijn wettelijk niet te ontslaan . Natuurlijk verloop duurt jaaaaren). M.i. een perfide wijze van doen van het eiland.

  3. Geld uitgeven alsof er geen grenzen aan zijn om vervolgens in Nederland je hand te gaan ophouden. Curaçao kijkt mee, want gezien de gevorderde status van Aruba en het mogelijk hier intrappen door Nederland werkt dat kans verhogend voor het moment dat het hier ook zover is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties