‘Aruba werkt nu wel mee aan Cft-onderzoek’

eindrapport Landsbegroting mogelijk later

220px-Mike_Eman

‘Aruba werkt nu wel mee aan Cft-onderzoek’

ORANJESTAD — De regering wil nu wel, maar onder protest, meewerken aan het onderzoek naar de Landsbegroting 2014 door het College Financieel Toezicht (Cft). Sinds vorige week hebben ambtenaren de opdracht gekregen om medewerking te verlenen aan leden van de onderzoekscommissie naar de begroting.

De regering heeft bovendien drie ambtenaren aangesteld om het Cft-onderzoek verder te faciliteren.

Aanvankelijk werd medewerking geweigerd omdat de regering meent dat het Koninklijk Besluit om de begroting door de gouverneur aan te laten houden, onrechtmatig is en een Nederlandse inbreuk betekent op de (financiële) autonomie van Aruba, het zogeheten budgetrecht.

De gespannen verhoudingen tussen de Arubaanse en Nederlandse regering werden in de afgelopen weken echter stilletjes aangepakt. Minister Mike de Meza zegt tegen nieuwssite Noticiacla dat er op dit moment ‘meer en meer een goede verstandhouding begint te komen met Nederland en het Kabinet van de Gouverneur’.

Dat is ook de reden, althans volgens de regering, dat er nu wel wordt meegewerkt. Ook de ‘onvolkomenheden’ uit het voorlopige rapport (de quick scan), die enkele weken terug werd opgeleverd, moeten door de samenwerking worden voorkomen in het eindrapport.

Niet op tijd

Overigens is het de vraag of de medewerking op tijd komt. Volgens dagblad Awemainta heeft de aanvankelijke tegenwerking voor een achterstand in het onderzoek gezorgd en zal het eindrapport niet zoals gepland eind deze maand klaar zijn.

Dat zou inhouden dat ook de ondertekening van de Landsbegroting opnieuw vertraging oploopt. De regering hoopt dat het niet zover komt en dat het rapport op tijd klaar is.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *