32 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Nuance of belangenconflict?

HomeLandenArubaAruba | Nuance of belangenconflict?

Column Renée van Aller en John de Vries

Column Renée van Aller en John de Vries |
Column Renée van Aller en John de Vries | Nuance of belangenconflict?

Volgens de cijfers van de Centrale Bank Aruba (CBA) steeg het aantal toeristenovernachtingen in 2014 (statistische gegevens januari 2015, bijgewerkt in maart 2015, tabel 10 toerisme). Dat gold ook voor het aantal toeristen. Het is van belang te verduidelijken waarmee de cijfers worden vergeleken. Waar al dat extra geld van het stijgend toerisme bleef, is onduidelijk.

Wie is de waakhond van het grote zwarte gat? Minister Bermudez? Tabel 11 geeft ongeveer dezelfde cijfers. Vreemd genoeg publiceert de Centrale Bank sinds 2013 nauwelijks informatie over de financiële positie van de overheid en de toenemende schulden aan het APFA en het AOV fonds. Gezien het recente advies van de Raad van Advies over de begroting 2015, kan alleen een dringende smeekbede tot Jahweh worden gericht om uitkomst. Immers een gebed is altijd verstandig als men met de rug tegen de muur staat. Het financiële overheidsverleden en heden zijn te inventief opgesteld om nog onopvallend omhoog te kunnen worden bijgesteld. Het Venezolaanse toerisme is flink gestegen, maar dat effect is grotendeels schijn. Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen vliegen recent aanzienlijk minder op Venezuela.

Daarom reizen veel Venezolanen via Aruba naar de USA. Zij brengen op de heen- en de terugreis korte tijd door in Aruba. Zij verblijven dan ook nog in de goedkoopste appartementen. Het gaat dus om ‘transito toeristen’, die financieel weinig zoden aan de dijk zetten.

De Arubaanse begroting lijkt op een opgeblazen obligatiebubbel of een overspannen aandelenmarkt. De enige oplossing lijkt de geldpers aan te zetten. Want de goudvoorraad lijkt ook zoetjesaan te verdampen. Nederland geeft het goede voorbeeld door als belastingparadijs te dienen voor Grieken, die geen belasting willen betalen, berichtte het NRC-Handelsblad op 30 maart 2015.

Dus de Nederlandse en Koninkrijksoverheid subsidiëren de misdaad ‘so to say’ met inventieve inzet. In dat geval kan Nederland Aruba ook wel een paar miljard schenken, zodat de schuldpositie versterkt kan worden. De Europese unie moet voorlopig nog gered worden, dus ook in Nederland ondergaan de cijfers van het CBS regelmatig een gedaanteverwisseling. Mensen indoctrineren is eenvoudig en cijfers in der minne bijstellen is een fluitje van een cent. Dat wordt krachtig ondersteund door unieke politieke uitspraken zoals:

“koop eens een nieuwe auto, het consumentenvertrouwen stijgt (waarin?) en het producentenvertrouwen is een fractie beter, ook al wordt er minder gekocht.”

Handel in illusies
Upgraden van de cijfers is altijd een belangrijke business geweest. De werkelijkheid aanpassen aan de wenselijkheid levert een fraai voorbeeld op van hoe men belanghebbenden kan verblinden door hen het juiste zand in de ogen te strooien. Het gaat immers altijd om de eigen perceptie van wat waar en niet waar is?

Wuivende palmen, zonnige stranden, schaars geklede lekkerbekjes, luxe jachten en zakken vullen, vinden kennelijk moeiteloos plaats in het toeristisch vertier. Al dat extra geld leidde niet tot een economisch verantwoorde overheidsbegroting 2014 en 2015. Zodoende kon de put niet gedempt worden, waarin steeds opnieuw hetzelfde mistroostige kalf verdrinkt. Van uitstel komt afstel. Hoge bomen vangen niet altijd veel wind. Dat gebeurt alleen maar als een doofpot aan het licht komt, geheel onverwacht lijken uit de kast vallen en de waarheid voor één keer sneller is dan de leugen.

Dat een half ei beter is dan een lege dop, blijkt in zijn tegendeel te verkeren door een economisch mirakel. Hoe worden de overheidsinkomsten onopvallend opwaarts bijgesteld en de schulden blijmoedig neerwaarts weggemoffeld? De linkerhand weet niet meer wat de rechter doet. Immers een half miljoen in de hand is beter dan tien die verdwijnen. De inzet-opbrengst ratio vereist in ieder geval een gedegen financiële analyse. Die zien we niet van de CBA. De laatste wijziging van de landsverordening CBA ging alleen over de bancaire aansprakelijkheid en niet over een verbetering van de verslaglegging of modernisering.

Wel nemen de investeringen af dus ook de economische bedrijvigheid, berichtte NoticiaCla recent namens de CBA. Er wordt veel minder cement ingevoerd (-25.5%). Dat geldt ook voor metalen en elektronica. Ook de accijnzen dalen omdat er minder containers worden ingevoerd. De dagelijkse levensbehoeften zijn zo duur geworden dat overleven op redelijk voedsel een probleem is.
De regering weet van de prins geen kwaad, maar doet alles wat mogelijk is onder moeilijke omstandigheden. 24ora.com gaf bij monde van Baba Herdé weer een meeslepend exposé over integriteit op 29 maart 2015. Het geldt evident alleen voor de oppositie. Er wordt bekwaam met zand gestrooid. Eén zwaluw maakt voor de regering lente, maar niet voor het CFT. Wat nu?

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange
tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties