30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Aruba | Merry Crisis & A Happy New Fear

HomeLandenArubaAruba | Merry Crisis & A Happy New Fear

Column Renée van Aller en John de Vries

Aruba
Columnserie Renée van Aller en John de Vries over Aruba

Blijkbaar is de maffia overal dezer dagen. Is dat zo? Hoe doorslaggevend is de maffia in het Konink-rijk? Wij deden enig onderzoek. Maarten Veeger berichtte in het Financieele Dagblad van 27 december 2014 dat er grote ophef in Rome ontstond door de alarmerende vervlechting van politiek, bestuur en de maffia. In Rome zijn onlangs 37 personen opgepakt wegens corruptie en smeergeldbetaling. Luigi Ciotti, een priester uit Turijn bestrijdt al jaren de maffia.

“Deze week werden ook drie Italiaanse marineofficieren gearresteerd. Samen met onder meer de uitbaters van een ENI-benzinestation in Rome en een Deense oliehandelaar lieten ze de marine 11 miljoen liter brandstof kopen voor het schip Victory I. Een schip dat in 2013 is vergaan op de Atlantische Oceaan en waarvan een deel van de bemanning nog steeds wordt vermist. De schadepost voor de marine bedraagt Ђ 7,5 mln.

Vaststaat dat hoe corrupter de politici zijn, hoe machtiger de coca maffia is. Die vooronderstelling wordt ondersteund door de feiten (Saviano).

Onder invloed van de economische situatie zijn meer mensen bereid om samen te werken met de maffia.

“Landbouworganisatie Coldiretti deed onderzoek. Van de werklozen blijkt 61% bereid een werkplek te accepteren in een bedrijf dat in handen is van de maffia. Een op de tien is zelfs bereid kleine misdrijven te begaan om zo een baan te krijgen. Het wil zeggen dat 230.000 mensen bereid zijn tot het plegen van strafbare feiten. Dat zijn vaders van families. Vaak keurige mensen, maar wanhopig. 53% van de jongeren denkt volgens een onderzoek op 94 scholen dat de maffia sterker is dan de Italiaanse staat. De maffia is niet enkel een criminele organisatie. De maffia is een sociaal cultureel fenomeen, dat is ontstaan omdat de politiek zich afzijdig houdt. Zoals op het gebied van werk, recht en sociaal beleid. En door het ethisch analfabetisme. Een maatschappij waar privébelangen de publieke belangen verwoesten, waar verantwoordelijkheid en eerlijkheid zeldzaam zijn, creëert een ideaal klimaat voor de maffia. Naast de normale maffia bestaat nu ook de maffia die perfect Engels spreekt, goede manieren heeft, die de wereld van de haute finance kent en reist. Er wordt minder gemoord, maar er komen wel meer levende doden met dit soort maffia. Mensen rondom wie alles is verbrand, inclusief de hoop en waardigheid. In zo’n omgeving is het onmogelijk iets eerlijk te doen.”

Structurele werkloosheid op grote schaal werkt dus misdaad in de hand. Dat zouden onze regeringen zich goed moeten realiseren. Als de vraag stagneert wegens gebrek aan middelen kan de overheid weinig doen. De middenstand produceert alleen als er afzetmogelijkheden zijn.

Hoera voor de maffia
Wat kunnen we verwachten van onze politici? Wie hebben warme banden met welke maffia? Wie heeft ze toegang verleend en waarom? Het geweld van de Mexicaanse maffia is deplorabel. Arnon Grunberg zegt over politici het volgende in de Volkskrant van 30 december 2014.

“Een burger die bezieling van de politiek verwacht doet mij denken aan een huisvader die beweert in het bordeel liefde te zoeken. De bezieling kan zo ver gaan in de politiek dat de mensen bereid zijn te moorden en te sterven voor hun bezieling”.

De oproep van de Paus aan de maffioso zich te bekeren en te stoppen, mocht niet baten. Dat is misschien zo, omdat het Vaticaan ook geïnfiltreerd is door de maffia. De Paus stelde in zijn verzengende kersttoespraak dat: “een curie die niet kritisch naar zich-zelf kijkt en niet wil verbeteren, ziek is”. Dat geldt natuurlijk ook voor onze bestuurders en onszelf als zij/wij in de val lopen van het eigen belang, smeergeld, corruptie, witwassen en zo meer.

Ronald van Raak (SP) meende in het NRC van 25 november 2013 dat in Curaçao de maffia aan de macht is. De schatkist werd geplunderd. Alle overheden doen dat van tijd tot tijd, daarvoor is infiltratie van de maffia niet noodzakelijk. Worden in de moord op Helmin Wiels de onderlinge verbanden tussen criminelen en bestuurders in kaart gebracht, vraagt Van Raak zich af. Ook op Sint Maarten lijken volgens Van Raak ‘de banden tussen onderwereld en politiek sinds de nieuwe status hechter geworden’. Voor zover de diverse lokale veiligheidsdiensten niet zijn overgenomen door de maffia kunnen zij onafhankelijk onderzoek doen naar infiltratie. En dan? Hoe kom je van de maffia af als ze eenmaal binnen zijn? Nederland heeft naar het oordeel van het SP-Kamerlid in de aanloop naar 10-10-’10 grote fouten gemaakt.

‘We hebben nieuwe landen gemaakt, zonder de verantwoordelijkheden helder te maken, zonder het Statuut aan te passen. Steeds meer mensen op de eilanden leven in diepe armoede en kunnen nauwelijks rond komen. Terwijl rijke buitenlanders steeds rijker worden en steeds harder profiteren. En de onderwereld steeds meer boven komt en steeds meer infiltreert in het bestuur. Ik vraag de minister: gaan we onze verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen, of laten we het Koninkrijk verder uit elkaar vallen?’

Volgens het NRC Handelsblad van 15 november 2013 onderschat Nederland de Italiaanse maffia. In november 2013 werd een van de grootste maffiabazen van Italië, Francesco Nirta in Nieuwegein opgepakt. In het Koninkrijk bestaat geen wetgeving die samenwerking met maffiosi strafbaar stelt, zodat politie en justitie effectiever kunnen optreden, meent Marc Leijendekker. De Italiaanse schrijver en onderzoeksjournalist Roberto Saviano wijst erop dat prominente leden van de ’ndrangheta, de Calabrese maffia die de cocaïnehandel in Europa domineert en een van de machtigste misdaadgroepen ter wereld is, in Nederland opereren. Nederland is schuilplaats omdat maffiawetten ontbreken. Roberto Saviano schreef de bestseller Gomorra, over de Napolitaanse maffia. Vooral de wereldwijde handel in verdovende middelen is van groot belang. Hij leeft al zeven jaar ondergedoken op een geheime locatie.

“Tijdens mijn onderzoek naar de camorra realiseerde ik me hoe belangrijk de handel in cocaïne is voor westerse economieën. Ik wilde laten zien hoe groot en bedreigend het is. Iedereen kan coca verkopen, en je maakt er enorme winsten mee. Als je er duizend euro in investeert, maak je 180.000 euro winst, omdat het zo goed te versnijden is. Met zulke winsten kan je bijna alles en iedereen corrumperen.”

De cocaïnehandel was eerst in handen van de Colombianen, maar werd op het westelijk halfrond overgenomen door de Mexicanen in de jaren 90. De ’ndrangheta, de maffiabendes uit de regio Calabria werd de leider in de cocaïnehandel in Europa. Zij hebben duidelijke regels en handelen ernaar. De Mexicaanse kartel zijn het wreeds. Ze vermoorden mensen op straat, het liefst rond zeven uur, om de opening van het journaal te krijgen. Ze zijn geobsedeerd door slagerswerk: ze hakken handen af en geslachtsdelen, naaien een varkenskop op een lijk. Het kartel van de Zetas is het ergste. De leden zijn jong, zeer wreed, extreem gemilitariseerd: opgericht door elite-eenheden van het leger.

Mogelijk worden de IS strijders ook zo opgeleid?

Misgreep
“De ’ndrangheta gebruikt Nederland als schuilplaats, overslagpunt, onderhandelcentrum en meer. De Italiaanse maffia’s, de Albanezen, Russen, Serven, Bulgaren, ze zitten in heel Europa. Overal in de economie kom je coca-geld tegen. Maar het interesseert niemand. Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de banden tussen maffia en banken. De financiële wereld zit vol maffioos kapitaal.”

Savano ziet als enige oplossing een volledige mondiale liberalisering van cocaïne. Het is moreel verwerpelijk, maar wel de enige oplossing. Vergelijk het met abortus. Wie abortus verbiedt, stimuleert illegale abortussen. Maar als alles illegaal is, kan er nauwelijks iets tegen worden gedaan. Voor coca geldt hetzelfde. Wie een einde wil aan de macht van de cocaïnehandel, moet die legaliseren. Jacob Gelt Dekker schreef op 1 oktober 2012 in Just keeping them honest dat de Siciliaanse maffia zich aard- en nagelvast gevestigd heeft in de Nederlandse Cariben. De vaak vermelde namen werden weer genoemd. Maar ook in Nederland heerst de maffia. In 2009 werd in Diemen de Calabrese maffiabaas Giovanni Strangio en zijn zwager aangehouden. Hij woonde waarschijnlijk al sinds 2006 in Nederland. Zij werden gezocht voor een zesvoudige moord in Duitsland en moeten nog een straf in Italië uitzitten voor coca-handel. Uitlevering naar Italië volgde. De Belastingdienst stuurde Strangio een aangifte over 2007, 2008 en 2009 voor zijn werkzaamheden en vermoedelijke coca-handel. Dat is een nadeel in een voordeel omzetten meende de Belastingdienst. Het Belastinghof besloot dat geen belasting kan worden geheven van Strangio omdat er geen duurzame relatie met Nederland is en betrokkene niet binnenlands be-lastingplichtig is (ECLI:NL:GHAMS:2013:4084).

Wij menen dat de enige oplossing is om in Koninkrijksverband samenwerking met criminele organisaties strafbaar te stellen en verdovende middelen te legaliseren. Dan kunnen er niet langer van die gigantische winsten worden gemaakt die mensen op het slechte pand brengen. Ook is het dan minder aantrekkelijk om bestuurders om te kopen. Degenen die overgenomen zijn door de maffia komen er nooit meer uit en zullen voortijdig het tijdelijke met het eeuwige verwisselen. Requiescat in pace, Italiaans: riposi in pace, vaak afgekort tot R.I.P.

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

3 reacties

  1. De infiltratie van de maffia in het moederland wordt uitgebreid behandeld in het door u afgekeurde artikel. De connecties van de maffia op de eilanden zijn al eerder in kaart gebracht. Uw veiligheidsdiensten kunnen u daarover inlichten. Kent u het onderzoek van Tom Blickman, The Rothschilds of the Mafia on Aruba uit 1997, gepubliceerd door het Transnational Institute als onderdeel van TNI’s voormalig Crime and Globalization Project http://www.tni.org? De Curaçao redactie van de Amigoe berichtte op 19 december 2014 dat: “Een grootschalige Interpoloperatie, genaamd de Lionfish 2, in het Caribisch gebied en Centraal Amerika heeft een drugsvangst van ruim 27,5 ton opgeleverd. In totaal deden 35 landen, waaronder ook Aruba, mee aan de actie. Of er ook Arubanen zijn gearresteerd is nog niet bekend. De actie startte op 1 december en duurde tot 12 december. In totaal werden 422 mensen gearresteerd, zo laat Interpol weten. Niets aan de hand in onze regio? Renée van Aller en John de Vries

  2. Wat is dit toch een waardeloos bij elkaar gerammelt verhaal-slaat nergens op-lijkt wel weer echt een manier om moedwillig kwaad te spreken over een van de eilanden-kijk even goed naar eigen MOTHERLAND- elke dag is het wel raak met politieke corruptie-openbare criminele liquidaties etc
    aub eerst eigen huis opschonen voordat je over anderen kunt spreken en onzin verhalen de wereld in stuurt.

  3. Degenen die overgenomen zijn door de maffia komen er nooit meer uit en zullen voortijdig het tijdelijke met het eeuwige verwisselen. Requiescat in pace, Italiaans: riposi in pace, vaak afgekort tot R.I.P.

    Helmin Wiels?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties