29 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

ArenaPoliti.co | MEP: Onze mensen moeten weer trots op Aruba worden, trots op ons bestuur en ons parlement

HomeMediaAlgemeen nieuwsArenaPoliti.co | MEP: Onze mensen moeten weer trots op Aruba worden, trots...
Evelyn Wever-Croes (MEP): Onze mensen moeten weer trots op Aruba worden, trots op ons bestuur en ons parlement
Wij wonen in een land waar wij veel van houden en waar wij vredig met elkaar wonen. In tegenstelling tot andere landen waar er oorlog en onrust is, is Aruba een rustig en goed land om te wonen. Ons volk is van nature een zeer trots volk, trots op onze geschiedenis, trots op onze prestaties, trots op onze mensen.

Deze trots is de laatste jaren weggeëbd. Het is daarom dat het belangrijk is om aan het begin van dit jaar stil te staan en te evalueren wat er goed gaat, en wat minder goed gaat in ons land. Ik wil me, in een serie van drie artikelen, concentreren op drie gebieden. Het eerste is integriteit.

INTEGRITEIT IN BESTUUR EN PARLEMENT
Ons land is altijd zeer trots geweest op onze bewindslieden die veel voor het land hebben regering en een eigen parlement te hebben. Wij zijn niet gewend aan corrupties en schandalen. Het is daarom dat de schandalen en corruptieve praktijken in het bestuur die de laatste jaren het licht hebben gezien, ons zorgen baren. Zeker omdat deze praktijken niet worden onderzocht noch worden aangepakt.

De grootste wens van ons volk is integriteit in bestuur, en bewindslieden die zeggen wat ze gaan doen en die doen wat ze zeggen. Om dit te bereiken moeten we met tradities breken en moeten we wetten introduceren.
Eén van deze wetgevingen is de Landsverordening financiering politieke partijen, die Aruba als enig land in het Koninkrijk niet kent. Deze wetgeving is zeer belangrijk, omdat in de afgelopen verkiezingscampagne duidelijk is gebleken dat de huidige regeringspartij ettelijke miljoenen in de verkiezingscampagne heeft gestoken, maar het is niet duidelijk waar het geld vandaan is gekomen. In ieder geval niet van de locale bevolking. In tegenstelling tot onze partij die fondsen werft door middle van het verloten van auto’s (gemiddeld drie per jaar), het organiseren van Bingo, het houden van koffiemorgens (bijna wekelijks gedurende campagnetijd), etc. Recentelijk is een nieuwe politieke partij opgericht en voor de organisatie van de eerste bijeenkomst zijn kosten noch moeite gespaard. En dit terwijl die nieuwe politieke partij nog geen fondsen heeft kunnen werven. Waar komt al dit geld vandaan? Het antwoord op deze vraag is zeer belangrijk, omdat zonder deugdelijke controle de onderwereld middels financiering van deze partijen zich in de bovenwereld kan mengen. En signalen daarvan hebben wij in Aruba de afgelopen 7 jaar wel gezien.

Ook moeten we met prioriteit een deugdelijke wetgeving inzake screening van politici, en wetgeving inzake gedragscodes voor politici hebben, zodat elke schijn van corruptie kan worden vermeden.

Wetgeving die burgers moeten beschermen die aangifte doen, mogen niet uitblijven, zoals klokkenluidersregeling en de Ombudsman. Er wordt al jaren over deze thema’s gesproken; onze fractie heeft reeds drie jaar geleden een nota opgesteld “Integriteit, het juiste doen ook als niemand kijkt”, en dit thema wordt jaarlijks behandeld in de vergaderingen tussen deparlementen van het Koninkrijk. Maar de resultaten blijven uit, en het ziet er niet naar uit dat Aruba deze wetgevingen zal kennen voor de volgende verkiezingen in September 2017, omdat het de regeringspartij gewoon niet goed uitkomt.

Om integriteit in bestuur te kunnen garanderen, moet er ook toezicht worden uitgeoefend. Aruba heeft een Openbaar Ministerie nodig die zonder angst de corruptieve praktijken van de bewindslieden en hun adviseurs onderzoeken. En als sluitstuk moet het parlement moet kritischer zijn tegenover de regering, om de regering daadwerkelijk kunnen controleren. Het fenomeen dat de leden van de regeringspartij met weinig stemmen in het Parlement terecht komen, en dan niet durven op te komen voor hun mening tegen een minister met veel meer stemmen, moet tot het verleden gaan behoren. Elk parlementslid moet stem en authoriteit krijgen om daadwerkelijk de regering te kunnen controleren.

Wij van de MEP-partij zullen ons inzetten om deze wijzigingen te introduceren en op deze wijze integriteit in bestuur en parlement te waarborgen. Als het niet lukt voor de verkiezingen, dan zullen deze onderwerpen zeker prioriteit krijgen in de volgende regeringsperiode waar wij deel van zullen uitmaken. Want alleen op deze wijze zullen de Arubaanse burgers weer trots kunnen zijn op hun regering en hun parlement.

Bron: ArenaPoliti.co

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties