27 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 22:59

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoArchief Amigoe: Ex-gedeputeerde Constancia hoort taakstraf eisen

Archief Amigoe: Ex-gedeputeerde Constancia hoort taakstraf eisen

 

WILLEMSTADTegen ex-FOL-gedeputeerde Jacintha Constancia (31) is vanmorgen een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist van vier maanden en een taakstraf van 160 uur. Bij een aanrijding met een dienstwagen, vorig jaar april, verklaarde ze dat zij achter het stuur had gezeten. Haar broer bleek echter te hebben gereden.

Constancia was toen gedeputeerde van Sociale Zaken en had een dienstwagen (Chevrolet Impala) tot haar beschikking. Beleid is dat die alleen mag worden gereden door de chauffeur of de gedeputeerde. Als iemand anders achter het stuur zit en schade veroorzaakt, wordt de gedeputeerde aansprakelijk gesteld. Twee weken hield Constancia de leugen vol, maar de stroom berichten dat zij niet had gereden nam steeds meer toe. Tenslotte bekende ze voor de televisie en trad af.

Vanmorgen bleef Constancia, tegenwoordig werkzaam bij de Dienst Werk en Inkomen (DWI), bij haar verklaring dat ze naast haar broer Siegfried had gezeten. Maar Siegfried verklaarde bij de Landsrecherche dat zijn zus hem de dienstwagen had geleend. Samen met Constancia’s toenmalige vriend, Shurman Lodowika, bracht hij iemand thuis. Op de kruising van de Parallelweg en St. Michielsweg, bij Julianadorp, botste Siegfried tegen de grijze Toyota Corolla van Daylien Ramones, die gewond raakte. Ramones verklaarde: “Ik stapte uit, ik had pijn en liep naar de wagen, waar twee mannen stonden. Ik vroeg wie had gereden. Eén van hen (Lodowika, red.) reageerde agressief, de ander zeer beleefd.” Volgens Siegfried heeft Lodowika toen Jacintha opgebeld, die pas later kwam.
Zeker drie getuigen, die op het moment van de botsing of iets later ter plaatse waren, verklaren dat Constancia later kwam aanrijden in een rode bus en zich profileerde als gedeputeerde Constancia, die de aanrijding af zou handelen. Lodowika heeft telkens geweigerd om een verklaring af te leggen, ‘omdat ik niets met justitie te maken wil hebben’. En bij de landsrecherche antwoordt Constancia op de vraag of zij in de auto had gezeten: “Daar wens ik geen antwoord op te geven.”

Constancia, die vanmorgen zonder advocaat verscheen, zei hierop: “Mijn broer wil mij zeker beschermen, ik kan het ook niet anders verklaren. Die avond kwamen we van de Seú terug. Ik was onwel en een beetje dronken, daarom vroeg ik mijn broer om te rijden. Na de botsing ben ik even blijven zitten en daarna raakte ik overstuur. Ik had mijn rijbewijs niet bij me en er gingen toen geruchten dat ik geen rijbewijs had. Ik belde naar Sun Valley, waar ik toen woonde, maar daar lag het niet. Daarna belde ik naar mijn moeder op Boca Sami. De bestuurder van een rode bus die voorbijreed, en die ik ken, gaf me een lift naar Boca en weer terug.”

De verklaring veroorzaakte irritatie bij de rechter. “Er is een slachtoffer en uw prioriteit is uw rijbewijs.” Constancia: “Ik ben gelijk naar haar toe gegaan en ben ook later een paar keer bij haar thuis geweest, samen met mijn broer. Ik heb eten voor haar meegenomen.” Twee weken nam Constancia vervolgens vrij. Het incident bezorgde haar slapeloze nachten, voor ze besloot om open kaart te spelen bij het Bestuurscollege en ontslag te nemen. Deze maand is de ex-gedeputeerde begonnen met de eerste afbetaling aan het eilandgebied van de ruim 14.000 gulden schade die de Impala op had gelopen.
Op Curaçao had ze tot dit autoschandaal een blanco strafblad. In Nederland werd Constancia op haar zeventiende veroordeeld tot een taakstraf wegens winkeldiefstal. Ook kreeg ze een tijdje onterecht studiefinanciering. Maar ook die is ze aan het terugbetalen. De relatie met Lodowika is inmiddels uit.

Daylien Ramones diende, op aandringen van de rechter en de officier, vanmorgen een vordering in van 55 gulden voor een medisch rapport dat ze had laten opmaken. “Binnen is binnen”, spoorde de rechter aan. De rest van de rekeningen van de acht maanden durende therapie had Ramones nog niet ontvangen. Daarvoor zal ze een civiele zaak moeten beginnen. “Het was nooit mijn opzettelijke bedoeling om de boel voor de gek te houden. Ik heb mijn zoon altijd geleerd om de waarheid te spreken. Maar ik was overstuur en in de war”, was het laatste woord van de ex-gedeputeerde. Uitspraak op 23 februari. (Amigoe)

 

Bron: Archief Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties