31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Aqualectra reageert op uitlatingen

HomeNieuwsAqualectra reageert op uitlatingen

 

Willemstad – Het energiebedrijf Aqualectra informeert het publiek altijd bij stroomonderbrekingen. Dit zegt Sharo Bikker, persvoorlichter bij Aqualectra in een schriftelijke reactie op de uitlatingen van advocaat Gerrit Scheper aan deze krant.

,,Afgelopen maandag en dinsdag heeft Aqualectra wel degelijk middels diverse radiostations en andere media geïnformeerd over de stroomuitval”, aldus Bikker.

,,Bij geplande stroomonderbrekingen bijvoorbeeld in verband met projecten of onderhoud geschiedt de informatievoorziening middels s wekelijks in de lokale dagbladen. Bij ongeplande stroomonderbrekingen wordt het publiek direct via radio, televisie, Facebook ( wel met hun vriend zijn .red kkc), overige websites en kranten geïnformeerd. Onverwachte stroomuitvallen, zoals die van afgelopen maandag en dinsdag, kunnen immers niet van tevoren aangegeven worden en ook niet in welke wijken de stroom uit zal vallen, daar het beveiligingssysteem van het elektriciteitsnet automatisch bepaalde wijken uitschakelt. Dit hangt mede af van het uur van de dag, hoe groot het tekort is, hoe snel de machines weer terug opgestart worden.”

Volgens Bikker is het dus geen vaststaand gegeven dat het altijd om dezelfde wijken gaat; een dergelijke schakellijst waarover in de wandelgangen wordt gesproken is er dus niet. Bikker legt uit dat wanneer duidelijk is hoeveel capaciteit is uitgevallen, het energiebedrijf dan pas overgaat tot het schakelen. Dit is niet al meteen bij de eerste uitval.

Bikker hervat: ,,Bij het schakelsysteem overdag wordt er rekening gehouden om zoveel mogelijk de woonwijken uit te schakelen en om het bedrijfsleven en industrieën te laten draaien. Is er een tekort buiten kantoortijden, worden de bedrijven uitgeschakeld en blijven de woonwijken zoveel mogelijk met stroom.” Er moet volgens Bikker altijd met de grootte van het tekort van de stroomcapaciteit gehouden worden. Zo wordt er rekening gehouden met ziekenhuizen, om het ongemak zoveel mogelijk te vermijden. ,,

Stroomuitvallen wegens ‘loadshedding’ (tekort aan productiecapaciteit, red AD.) gebeuren zo snel bij de eerste wijken dat dit pas direct daarna gemeld kan worden. Aqualectra informeert in deze gevallen middels de radio, de snelste media in dit soort gevallen (indien je stroom hebt red. KKC).

Bij de eerstvolgende wijken die daarna aan de beurt komen voor uitschakelen worden deze wel van te voren aangegeven”, zegt Bikker, ,,maar dit hangt weer af van de samenloop van omstandigheden op dat moment. Ook van belang hierbij is hoe snel het tekort van productiecapaciteit weer opgevuld kan worden. Dus hoe snel andere machines – indien voorhanden – opgestart kunnen worden.”

Storingen in het distributienet kunnen ook niet van tevoren aangekondigd worden, volgens Bikker, daar deze ook onverwachts gebeuren en de oorzaak ook verschilt.

,,Aqualectra streeft ernaar de klant altijd zoveel en zo snel mogelijk van informatie te voorzien om het ongemak zo veel mogelijk te beperken”, aldus de persvoorlichter. Aqualectra is bereikbaar op telefoonnummer 4632000 (indien bereikbaar red. kkc), afdeling Communicatie 4625968 (indien bereikbaar red. kkc). Tijdens kantooruren de afdeling Storing op 08000135 (gratis en 24 uur per dag (wederom: indien bereikbaar red. kkc).

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties