24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Aqualectra: Opborrelend water Fuik slechts luchtbellen

Carmabi onderzoek ontziltingsinstallatie levert niets op

WILLEMSTAD — Of een ontluchtingsventiel van de reverse osmosis plant, voor de ontzilting van zeewater, afvalmateriaal (een zoute brij, brine genoemd) lekt kon door Carmabi zaterdag niet worden onderzocht, omdat de installatie toen niet operationeel was. Volgens Willy Maal is dit echter wel het geval. Aqualectra ontkent: “Er is geen reden voor zorg. Het gaat slechts om luchtbellen.”

Er ontstond consternatie nadat vorige week op YouTube een filmpje verscheen onder de titel ‘Strange event at Fuik’ ( zie video onder). Hierop is te zien dat op een bepaalde plek het water in de Fuikbaai hevig opborrelt.
Volgens Aqualectrawoordvoerder Sharo Bikker is wat er op het filmpje te zien is, het ontluchtingsproces dat standaard is bij het opstarten en stoppen van de ontziltingsinstallatie. Bikker zegt dat het absoluut niet zo is dat de pijpleiding scheuren vertoont en er afvalmateriaal bij Fuik de zee in is gestroomd.

Omdat we bezig zijn met een uitbreiding van de installatie en er een nieuwe pijpleiding op de oude gekoppeld werd, is de installatie stopgezet en werd het ontluchtingsproces meerdere malen in gang gezet. De brine-pijpleiding loopt ver naar buiten de zee in, en wordt zeker niet zomaar bij Fuik de zee in geloosd.”

Carmabi
Carmabi heeft ter plaatse poolshoogte genomen. Het onderzoek heeft volgens wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij uitgewezen dat het inderdaad om een ontluchtingsventiel gaat.

We hebben twee van dergelijke ontluchtingsventielen gevonden, een in de opening van de baai en een op de plek waar men de bellen heeft waargenomen. De plant is echter niet altijd operationeel, zo ook niet afgelopen zaterdag. Er kon dus ook niet worden onderzocht of de pijp brine lekt.”

Maal in beklag
Eigenaar van een gedeelte van de grond bij Fuik, Willy Maal, heeft zich in het verleden meermaals beklaagd over de aanleg van de installatie.

Ondertussen is deze afval- afvoerpijp op verschillende plekken kapot en spuugt deze met regelmaat intense hete brine uit.”
Hij meent tevens dat de pijp niet conform bestek/vergunningen zou zijn aangelegd qua diepte en lengte. Maal geeft verder aan ‘al jaren geleden te zijn aangesproken door verschillende buurtbewoners uit de streek Fuik/Weg naar Fuik en Porta Blancu, dat hun grondwater sterk verzilt is’.
Dit door het dagelijks oppompen van ruim 23.000 kubieke meter water uit de pompinstallatie, ingetapt op het ondergrondse zoetwater aquifer systeem dat aldaar uitmondt.
Advies van het toenmalige LVV aan enkelen was ‘plant maar iets dat op regenwater rekent, niet op grondwater’, aldus Maal.

Snelle conclusies
Vermeij bevestigt dat de toestand van Fuikbaai zorgwekkend is.
In de afgelopen jaren zijn de hoeveelheden koralen, zeegras en vooral het aantal vissen zorgwekkend afgenomen.”
Het is volgens Vermeij echter te vroeg om op basis van een bellenspoor vergaande conclusies te trekken over een relatie met de staat van het onderwaterleven.
De redenen hiervoor zouden nader moeten worden uitgezocht, maar het grote aantal bezoekers van Fuik zou hieraan kunnen bijdragen. Fuik is een drukke plek geworden.”
Ook in een publicatie in een ochtendblad vandaag worden volgens Vermeij te snel conclusies getrokken.

Afgelopen week heb ik vertrouwelijk gecorrespondeerd met medewerkers van de overheid en enkele andere belanghebbenden.”
Deze mailwisseling ging over de vermoedelijke oorzaak van het bellenspoor en beschreef eventueel relevante aspecten van het RO-proces op basis van een onderzoek naar Amerikaanse RO-plants.

Al vrij snel kwamen we tot de conclusie dat we alleen maar konden speculeren en hebben we besloten ter plaatste te gaan kijken.”
Hij betreurt het dat de e-mailwisseling wel is gebruikt voor een artikel, maar dat hij niet is gehoord en er geen aandacht is besteed aan het vervolg.
Vermeij zegt verder dat de aanleg van RO-plant niet in samenwerking met Carmabi is geschied.

Dat gebeurt wel vaker. Mensen bellen ons één keer op en melden dan vervolgens aan iedereen die het horen wil, dat project-X in samenwerking met Carmabi zou zijn opgesteld.”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XMGGJyYhJqo]

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -