26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 08:09

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoeAqualectra: Opborrelend water Fuik slechts luchtbellen

Aqualectra: Opborrelend water Fuik slechts luchtbellen

Carmabi onderzoek ontziltingsinstallatie levert niets op

WILLEMSTAD — Of een ontluchtingsventiel van de reverse osmosis plant, voor de ontzilting van zeewater, afvalmateriaal (een zoute brij, brine genoemd) lekt kon door Carmabi zaterdag niet worden onderzocht, omdat de installatie toen niet operationeel was. Volgens Willy Maal is dit echter wel het geval. Aqualectra ontkent: “Er is geen reden voor zorg. Het gaat slechts om luchtbellen.”

Er ontstond consternatie nadat vorige week op YouTube een filmpje verscheen onder de titel ‘Strange event at Fuik’ ( zie video onder). Hierop is te zien dat op een bepaalde plek het water in de Fuikbaai hevig opborrelt.
Volgens Aqualectrawoordvoerder Sharo Bikker is wat er op het filmpje te zien is, het ontluchtingsproces dat standaard is bij het opstarten en stoppen van de ontziltingsinstallatie. Bikker zegt dat het absoluut niet zo is dat de pijpleiding scheuren vertoont en er afvalmateriaal bij Fuik de zee in is gestroomd.

Omdat we bezig zijn met een uitbreiding van de installatie en er een nieuwe pijpleiding op de oude gekoppeld werd, is de installatie stopgezet en werd het ontluchtingsproces meerdere malen in gang gezet. De brine-pijpleiding loopt ver naar buiten de zee in, en wordt zeker niet zomaar bij Fuik de zee in geloosd.”

Carmabi
Carmabi heeft ter plaatse poolshoogte genomen. Het onderzoek heeft volgens wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij uitgewezen dat het inderdaad om een ontluchtingsventiel gaat.

We hebben twee van dergelijke ontluchtingsventielen gevonden, een in de opening van de baai en een op de plek waar men de bellen heeft waargenomen. De plant is echter niet altijd operationeel, zo ook niet afgelopen zaterdag. Er kon dus ook niet worden onderzocht of de pijp brine lekt.”

Maal in beklag
Eigenaar van een gedeelte van de grond bij Fuik, Willy Maal, heeft zich in het verleden meermaals beklaagd over de aanleg van de installatie.

Ondertussen is deze afval- afvoerpijp op verschillende plekken kapot en spuugt deze met regelmaat intense hete brine uit.”
Hij meent tevens dat de pijp niet conform bestek/vergunningen zou zijn aangelegd qua diepte en lengte. Maal geeft verder aan ‘al jaren geleden te zijn aangesproken door verschillende buurtbewoners uit de streek Fuik/Weg naar Fuik en Porta Blancu, dat hun grondwater sterk verzilt is’.
Dit door het dagelijks oppompen van ruim 23.000 kubieke meter water uit de pompinstallatie, ingetapt op het ondergrondse zoetwater aquifer systeem dat aldaar uitmondt.
Advies van het toenmalige LVV aan enkelen was ‘plant maar iets dat op regenwater rekent, niet op grondwater’, aldus Maal.

Snelle conclusies
Vermeij bevestigt dat de toestand van Fuikbaai zorgwekkend is.
In de afgelopen jaren zijn de hoeveelheden koralen, zeegras en vooral het aantal vissen zorgwekkend afgenomen.”
Het is volgens Vermeij echter te vroeg om op basis van een bellenspoor vergaande conclusies te trekken over een relatie met de staat van het onderwaterleven.
De redenen hiervoor zouden nader moeten worden uitgezocht, maar het grote aantal bezoekers van Fuik zou hieraan kunnen bijdragen. Fuik is een drukke plek geworden.”
Ook in een publicatie in een ochtendblad vandaag worden volgens Vermeij te snel conclusies getrokken.

Afgelopen week heb ik vertrouwelijk gecorrespondeerd met medewerkers van de overheid en enkele andere belanghebbenden.”
Deze mailwisseling ging over de vermoedelijke oorzaak van het bellenspoor en beschreef eventueel relevante aspecten van het RO-proces op basis van een onderzoek naar Amerikaanse RO-plants.

Al vrij snel kwamen we tot de conclusie dat we alleen maar konden speculeren en hebben we besloten ter plaatste te gaan kijken.”
Hij betreurt het dat de e-mailwisseling wel is gebruikt voor een artikel, maar dat hij niet is gehoord en er geen aandacht is besteed aan het vervolg.
Vermeij zegt verder dat de aanleg van RO-plant niet in samenwerking met Carmabi is geschied.

Dat gebeurt wel vaker. Mensen bellen ons één keer op en melden dan vervolgens aan iedereen die het horen wil, dat project-X in samenwerking met Carmabi zou zijn opgesteld.”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XMGGJyYhJqo]

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties