30 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 12:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Aqualectra: Opborrelend water Fuik slechts luchtbellen

Carmabi onderzoek ontziltingsinstallatie levert niets op

WILLEMSTAD — Of een ontluchtingsventiel van de reverse osmosis plant, voor de ontzilting van zeewater, afvalmateriaal (een zoute brij, brine genoemd) lekt kon door Carmabi zaterdag niet worden onderzocht, omdat de installatie toen niet operationeel was. Volgens Willy Maal is dit echter wel het geval. Aqualectra ontkent: “Er is geen reden voor zorg. Het gaat slechts om luchtbellen.”

Er ontstond consternatie nadat vorige week op YouTube een filmpje verscheen onder de titel ‘Strange event at Fuik’ ( zie video onder). Hierop is te zien dat op een bepaalde plek het water in de Fuikbaai hevig opborrelt.
Volgens Aqualectrawoordvoerder Sharo Bikker is wat er op het filmpje te zien is, het ontluchtingsproces dat standaard is bij het opstarten en stoppen van de ontziltingsinstallatie. Bikker zegt dat het absoluut niet zo is dat de pijpleiding scheuren vertoont en er afvalmateriaal bij Fuik de zee in is gestroomd.

Omdat we bezig zijn met een uitbreiding van de installatie en er een nieuwe pijpleiding op de oude gekoppeld werd, is de installatie stopgezet en werd het ontluchtingsproces meerdere malen in gang gezet. De brine-pijpleiding loopt ver naar buiten de zee in, en wordt zeker niet zomaar bij Fuik de zee in geloosd.”

- Advertentie -

Carmabi
Carmabi heeft ter plaatse poolshoogte genomen. Het onderzoek heeft volgens wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij uitgewezen dat het inderdaad om een ontluchtingsventiel gaat.

We hebben twee van dergelijke ontluchtingsventielen gevonden, een in de opening van de baai en een op de plek waar men de bellen heeft waargenomen. De plant is echter niet altijd operationeel, zo ook niet afgelopen zaterdag. Er kon dus ook niet worden onderzocht of de pijp brine lekt.”

Maal in beklag
Eigenaar van een gedeelte van de grond bij Fuik, Willy Maal, heeft zich in het verleden meermaals beklaagd over de aanleg van de installatie.

Ondertussen is deze afval- afvoerpijp op verschillende plekken kapot en spuugt deze met regelmaat intense hete brine uit.”
Hij meent tevens dat de pijp niet conform bestek/vergunningen zou zijn aangelegd qua diepte en lengte. Maal geeft verder aan ‘al jaren geleden te zijn aangesproken door verschillende buurtbewoners uit de streek Fuik/Weg naar Fuik en Porta Blancu, dat hun grondwater sterk verzilt is’.
Dit door het dagelijks oppompen van ruim 23.000 kubieke meter water uit de pompinstallatie, ingetapt op het ondergrondse zoetwater aquifer systeem dat aldaar uitmondt.
Advies van het toenmalige LVV aan enkelen was ‘plant maar iets dat op regenwater rekent, niet op grondwater’, aldus Maal.

- Advertisement -

Snelle conclusies
Vermeij bevestigt dat de toestand van Fuikbaai zorgwekkend is.
In de afgelopen jaren zijn de hoeveelheden koralen, zeegras en vooral het aantal vissen zorgwekkend afgenomen.”
Het is volgens Vermeij echter te vroeg om op basis van een bellenspoor vergaande conclusies te trekken over een relatie met de staat van het onderwaterleven.
De redenen hiervoor zouden nader moeten worden uitgezocht, maar het grote aantal bezoekers van Fuik zou hieraan kunnen bijdragen. Fuik is een drukke plek geworden.”
Ook in een publicatie in een ochtendblad vandaag worden volgens Vermeij te snel conclusies getrokken.

Afgelopen week heb ik vertrouwelijk gecorrespondeerd met medewerkers van de overheid en enkele andere belanghebbenden.”
Deze mailwisseling ging over de vermoedelijke oorzaak van het bellenspoor en beschreef eventueel relevante aspecten van het RO-proces op basis van een onderzoek naar Amerikaanse RO-plants.

Al vrij snel kwamen we tot de conclusie dat we alleen maar konden speculeren en hebben we besloten ter plaatste te gaan kijken.”
Hij betreurt het dat de e-mailwisseling wel is gebruikt voor een artikel, maar dat hij niet is gehoord en er geen aandacht is besteed aan het vervolg.
Vermeij zegt verder dat de aanleg van RO-plant niet in samenwerking met Carmabi is geschied.

Dat gebeurt wel vaker. Mensen bellen ons één keer op en melden dan vervolgens aan iedereen die het horen wil, dat project-X in samenwerking met Carmabi zou zijn opgesteld.”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XMGGJyYhJqo]

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -