Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]
Wij publiceren uw brief zonder in te korten.
Vandaag laten we Dr. YVES SCHOOP aan het woord…………..
IK HEB met verbazing kennis genomen van de reacties van menigeen op onder andere Facebook op het initiatief van dr. Paul de Windt om een alternatieve weg in te slaan tot de realisatie van een nieuw ziekenhuis voor Curaçao. Ik kan niet anders concluderen dan dat de reacties gebaseerd zijn op de normale menselijke weerstand tegen vernieuwingstrajecten en/of puur emotioneel zijn of men schrijft over een onderwerp waar men onvoldoende kennis over heeft.
Als adviseur binnen het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur beschik ik over voldoende dossierkennis om over dit onderwerp een mening te kunnen geven.
De ene regering na de andere heeft initiatieven ontplooid om tot de realisatie van een nieuw ziekenhuis te komen, echter door prioritering of gebrek aan middelen is het project steeds gestrand.
Thans is na het weigeren van het initiatief van prof. Bob Pinedo om een Deventers model ziekenhuis op Curaçao neer te zetten door de voormalige regering overgestapt op het project Nos Hospital Nobo: een centraal algemeen ziekenhuis van 300 bedden met de complementerende infrastructuur van 100 bedden van de satellietlocaties Taams, Advent en Pain Clinic.
Dit traject liep volgens planning onder projectleiderschap van Stichting Sona, echter ook dit traject strandde toen de Rijksministerraad een aanwijzing gaf aan de Curaçaose regering per 13 juli jl.
Immers de aanwijzing impliceert dat binnen het veld van de volksgezondheid de betaalbaarheid van de zorg een absolute randvoorwaarde is geworden voor de komst van een nieuw ziekenhuis. De gezondheidszorg op Curaçao is pas betaalbaar te maken met de komst van onder andere een algemene basisverzekering, verlagen van de onkosten van geneesmiddelen, introductie van een nieuwe beloningstructuur van de zorgverleners, integratie en optimalisatie van de medisch specialistische zorg in het ziekenhuis met verschuiving naar de dagbehandeling en nazorg thuis en een centrale regierol van de overheid in een nieuw ziekenhuisstelsel.
Al deze trajecten zijn gaande maar nog lang niet geïmplementeerd en optimalisatie zal enkele jaren in beslag nemen.
Daarnaast is de nieuwe inspecteur van de volksgezondheid als een echte rechercheur op onderzoek gegaan binnen de bestaande klinieken en heeft verschillende instructie en dreigende aanwijzingen aangekaart.
Na meer dan veertig jaar de weg naar een nieuw ziekenhuisgebouw zonder de realisatie ervan te hebben gelopen is er plotseling hoop aan de horizon.
De ziekenhuisketen Apollo ziet Curaçao als een gunstige locatie, zijnde dicht bij het Zuid- Amerikaanse continent, om een innovatief en ‘state of the art’ ziekenhuis neer te zetten en dit ziekenhuis te verheffen tot een regionaal centrum dat naast de lokale zorg zich toespitst op het medische toerisme uit de regio.
De Apollo ziekenhuisketen staat bekend om uitzonderlijk klinisch succes en ‘state of the art’ technologie in combinatie met menselijke zorg en warmte, waarbij de wereld gezien wordt als een gehele familie.
Het gaat om zeer ervaren ziekenhuismanagement met een nobele missie om gezondheidszorg van internationale standaard binnen het bereik van ieder individu te brengen en ze committeren zich tot het bereiken en onderhouden van uitmuntendheid op het gebied van onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg ten gunste van de mensheid.
De visie van de Apollo ziekenhuisketen is om zorg te verlenen aan 1 miljard mensen in de volgende fase van hun streven.
Zij hebben nu al aan meer dan 14 miljoen personen zorg en menselijke warmte verleend in meer dan 50 landen (meer dan 8500 bedden).
Het ziekenhuis van 300 bedden voor Curaçao kan er mijns inziens ook bij, zeker gezien de wenselijkheid om te komen tot een top klinisch ziekenhuis met bovenregionale functies dat zich toespitst op het regionale medische toerisme, een economische impuls en werkgelegenheid voor het land Curaçao.
Uiteraard dient het Apollo management zich te houden aan samenwerking met onze lokale medische- en ziekenhuisdeskundigen, aan onze wet- en regelgeving, aan ons streven tot centrale regie van het ziekenhuisstelsel en aan de tarievenontwikkeling die de toegankelijkheid, de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg waarborgt.
Een en ander uiteraard à priori en ondubbelzinnig vast te leggen. A
pollo schijnt de volledige investering gecalculeerd op 250 miljoen dollar op zich te willen nemen.
De tijd is aangebroken dat wij de deuren opendoen voor deze internationale prestigieuze ziekenhuisketen die al over de middelen, kennis en technologie beschikt om ook aan de Curaçaose gemeenschap datgene te geven waar ieder mens recht op heeft: warmte en zorg op niveau!
DR. YVES SCHOOP
Curaçao