AntilliaansDagblad | Zee door regen meer vervuild

Overtollig water Klein Hofje in Piscaderabaai | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Als het veel regent op Curaçao, is de zee rond het eiland nog meer bacteriologisch vervuild vanwege lekkende riolering en beerputten. Dat stelt Yvette Raveneau van Amigu di Tera.

Mark Vermeij, hoofd onderzoek bij biologisch instituut Carmabi, bevestigt dit door aan te geven dat 20 procent van het grondwater lekkend rioolwater is. Het rioolwaterprobleem blijft een belangrijk punt van aandacht, zo vindt Raveneau. Het onderwerp speelt op tijdens de regentijd.

Onlangs is geconstateerd dat er overtollig water van de waterzuiveringsinstallatie bij Klein Hofje via een poreuze en oude buis geloosd wordt in de Piscaderabaai. Overigens zijn de meningen verdeeld over de vraag of dit water ook echt vervuild is. Stinken doet het in elk geval wel.

Volgens ingewijden loopt er water vanuit Klein Hofje het binnenwater in, doordat het zoveel geregend heeft en de zuiveringsbakken van de waterzuiveringsinstallatie overlopen. Volgens Vermeij zou het water getest moeten worden om na te gaan of het ook echt vervuild is. Maar, zo voegt hij eraan toe:

,,Het blijft rioolwater en afhankelijk van hoe lang het bezonken is bij Klein Hofje is het water meer of minder verontreinigd. Vissen, mensen en koralen kunnen er in elk geval ziek van worden.”

Een expert binnen Dienst Openbare Werken (DOW) legt uit dat het water mogelijk wel stinkt maar niet per definitie verontreinigd is. De landbouw bij Soltuna wordt ook met water van Klein Hofje geïrrigeerd, evenals de tuinen van de hotels en de beplanting langs de weg. De vijvers bij Blauwbaai worden gevuld met dit water.

Volgens Raveneau is het binnenwater van Piscadera met of zonder overstroming van Klein Hofje sterk vervuild omdat in het verleden chemicaliën van de raffinaderij hierin geloosd zijn. ,,Er mag vanwege de chemische vervuiling niets met de bodem gedaan worden”, zo voegt zij eraan toe.

Over Klein Hofje constateert zij dat het in principe goed functioneerde maar dat de installatie nu te weinig reinigingskracht heeft, omdat er een groter wateraanbod is en het hemelwater zorgt voor een nog groter overschot. Er zijn bijvoorbeeld in de loop der jaren meer hotels bij gekomen.

,,Neem het Corendon Hotel. Dat was niet aangesloten op de riolering. Dat is nu aangelegd, maar of het allemaal werkt durf ik niet te zeggen”, aldus Raveneau tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AntilliaansDagblad | Zee door regen meer vervuild

 1. Alle straten zijn schoongespoeld, waardoor het zwerfvuil nu in de zee drijft.

  50 jaar lang hebben onze politici en gezagsdragers niets noemenswaardigs gedaan asn watermanagement, afwatering, kanalen, rioleringen.

  Elk jaar groeien de rooien weer dicht met wabi.

  Maar ja, daar mag je niets van zeggen. We moeten altijd aardig en vriendelijk blijven tegen onze gezagsdragers. Ze hebben imeers het beste met ons voor.

  Zita Hesus Leitu, danki , grasias, thank you..
  En ook al uw medeministers. You are evidently NOT in “control”..

  En dat vormt onderdeel van het land dat overal ter eeteld waterwerken van de eerste orde neerzet.

  Maar wij willen die expertise hier niet.

  “Ons” wil “dat” expertise van “wij” familie en vriendjes

  Hoge facturen tegen amateursdiensten, zie het gemiddelde accountants en consultantsbureau

 2. Wie in de zee rond curaçao zwemt, zwemt in de stront. De Ganges is er niets bij. De meeste wc producties gaan ongezuiverd naar buiten, de zee in. Sommige buizen zijn wel heel zichtbaar en dicht bij stranden.
  Maar daar blijft het niet bij. Zwembaden met zeewater, dolfijnen met gezwellen, massale koraalsterfte, vreemde infecties, en nog veel meer doofpot.

 3. Ziet er niet gezond uit , maar ja wat doen we eraan .
  Nos sushi di korsou .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *