27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Water wordt 60 procent duurder op Aruba

Oranjestad – De tarieven van water gaan vanaf vandaag omhoog. Het Water- en Energiebedrijf (WEB) maakte de nieuwe prijzen gisteren bekend, samen met een nieuwe tariefstructuur voor huishoudens. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) is ‘onaangenaam verrast’.

De tarieven worden gemiddeld 1,50 florin per kubieke meter duurder. WEB geeft als reden voor de prijsverhoging dat de prijs van Heavy Fuel Oil (HFO) met 126 procent is gestegen, vergeleken met 2021. HFO is nodig om energie te generen. Om de extra kosten van HFO te kunnen dekken, heeft het bedrijf de operationele kosten al verlaagd met zo’n 6,5 miljoen florin. De salarissen van alle medewerkers zijn in 2022 bevroren. Daarnaast incasseerde WEB minder inkomsten dit jaar.

,,We zijn op een punt gekomen dat dit niet meer verantwoord is”, aldus een verklaring van WEB. ,,Door de watertarieven te verhogen, kunnen we de productie en doorgifte van water en energie in de toekomst blijven garanderen. We kunnen ook doorgaan met het investeringsplan om minder afhankelijk te zijn van HFO.”

Op de waterrekening van augustus 2022 zullen de nieuwe tarieven voor het eerst zichtbaar zijn. Huishoudens krijgen bovendien te maken met een andere structuur om het verbruik van water te meten. Die is eenvoudiger. Elke kubieke meter water kost 7,25 florin (bij een verbruik tot maximaal 12 kubieke meter). Vanaf 13 kubieke meter of meer is het tarief 11 florin per kubieke meter. In de oude structuur was de basisprijs per kubieke meter 4,55 florin.

Het gaat dus om een tariefsverhoging van 60 procent. Bovendien had de oude structuur meer stappen om tot het duurste tarief te komen. Klanten betaalden de prijs van 11 florin per kubieke meter water in de oude structuur bij een verbruik van 13 kubieke meter of meer. Deze prijs is in de nieuwe structuur dus de standaardprijs geworden. Volgens WEB is deze nieuwe tariefstructuur een ‘betere verdeling tussen de grotere en kleine consumenten’.

De nieuwe tarieven voor het bedrijfsleven starten bij 11 florin per kubieke meter. Het oude tarief was 9,50 florin. De prijzen voor de landbouwsector veranderen niet, dat blijft 5,50 florin per kubieke meter.
De beslissing om de tarieven te verhogen, is volgens WEB niet van de ene op de andere dag genomen. Het bedrijf heeft de extra kosten van de HFO nu toe voor eigen rekening genomen, maar dit gaat ten koste van de bedrijfsreserves. Stakeholders zijn sinds 2021 regelmatig geïnformeerd over het beslissingsproces.

WEB realiseert zich dat de tariefsverhoging een impact kan hebben op de samenleving en op de economie. ,,Gezien onze vitale taak op het gebied van water en energie, is het niet langer verantwoord om reserves van het bedrijf te blijven aanspreken om de hoge kosten van HFO te kunnen betalen. Die reserves zijn nodig om te kunnen blijven investeren.”

Premier Evelyn Wever-Croes heeft in een eerste reactie laten weten dat WEB de tarieven verhoogt zonder dat de regering hiervoor toestemming heeft gegeven. ,,We zijn onaangenaam verrast door dit nieuws. Het klopt dat WEB en Elmar hebben gevraagd om de tarieven te verhogen, maar de regering wil eerst van de kant van deze staatsbedrijven bepaalde inzet zien. We zijn met WEB en Elmar hierover aan het onderhandelen. Die gesprekken waren door de storm even stilgelegd.” De premier verwijst voor verdere uitleg naar Energieminister Glenbert Croes (MEP).

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -