25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Waken voor cybercrime

Inspectieonderzoek legt kwetsbaarheden veiligheid bloot

Willemstad – Cybercrime, terrorisme en grensbewaking moeten volgens de Raad voor de Rechtshandhaving verheven worden tot prioriteiten op het gebied van de nationale veiligheid.

Op de terreinen cybersecurity en terrorisme dient er specifieke wet- en regelgeving en beleid te komen. Dat stelt de raad na een inspectieonderzoek. Op het gebied van de grensbewaking is een baselinestudie gemaakt dat door het Justitieel Vierlandenoverleg is geaccordeerd. Het is nu een kwestie van implementatie hiervan.

- Advertentie -

,,Alhoewel hard wordt gewerkt aan de integraliteit van de aanpak, komt de raad tot de conclusie dat met uitzondering van de grensbewaking, op de andere terreinen veel werk verzet moet worden om tot een daadwerkelijke integrale aanpak te komen.”

Over de vraag welk veiligheidsniveau voor Curaçao geldt, luidt het antwoord van de Raad voor de Rechtshandhaving ‘dat op geen van de onderzochte terreinen het veiligheidsniveau bepaald kan worden’. De aanbeveling is dan ook om op al deze gebieden periodiek de nodige dreigings- en risicoanalyses op te stellen.

,,Een succesvolle cyberaanval kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor de economie en de vitale infrastructuur,” meldt de raad in een perscommuniqué. ,,Curaçao is een mogelijk doelwit voor terroristen vanwege de banden met de Verenigde Staten en Nederland. Het tijdig vergaren van informatie, ook wat betreft de terroristen die van het strijdtoneel in het Midden-Oosten terugkeren, is een belangrijk aandachtspunt.”

Aldus moet internationale samenwerking een prioriteit te zijn, maar ook lokaal is het noodzakelijk voorbereid te zijn om een eventuele terroristische daad het hoofd te bieden. Hiertoe is het Terrorisme Incident Respons Plan in 2015 aangepast.

,,Veiligheid is een thema waarmee de mensheid zich dagelijks bezighoudt”, legt de raad uit. Het zorgdragen voor de veiligheid is echter niet alleen een taak van justitie. De Raad voor de Rechtshandhaving stelt een ‘integrale aanpak’ voor, waarbij alle groepen binnen de gemeenschap een steentje bijdragen.

De raad heeft door middel van het inspectieonderzoek inzicht verkregen in hoeverre de justitiekolom in staat is om uitvoering te geven aan het beleid. Wat betreft de grensbewaking is er dus een begin gemaakt met een integrale aanpak met als resultaat dat nieuw beleid binnenkort geïmplementeerd wordt.

,,Wel dient hard gewerkt te worden aan het vreemdelingenprobleem, waarbij vreemdelingen zowel op legale als illegale wijze het land binnenkomen en hier langer verblijven dan toegestaan is.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -