26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Waken voor cybercrime

Inspectieonderzoek legt kwetsbaarheden veiligheid bloot

Willemstad – Cybercrime, terrorisme en grensbewaking moeten volgens de Raad voor de Rechtshandhaving verheven worden tot prioriteiten op het gebied van de nationale veiligheid.

Op de terreinen cybersecurity en terrorisme dient er specifieke wet- en regelgeving en beleid te komen. Dat stelt de raad na een inspectieonderzoek. Op het gebied van de grensbewaking is een baselinestudie gemaakt dat door het Justitieel Vierlandenoverleg is geaccordeerd. Het is nu een kwestie van implementatie hiervan.

,,Alhoewel hard wordt gewerkt aan de integraliteit van de aanpak, komt de raad tot de conclusie dat met uitzondering van de grensbewaking, op de andere terreinen veel werk verzet moet worden om tot een daadwerkelijke integrale aanpak te komen.”

- Advertentie -

Over de vraag welk veiligheidsniveau voor Curaçao geldt, luidt het antwoord van de Raad voor de Rechtshandhaving ‘dat op geen van de onderzochte terreinen het veiligheidsniveau bepaald kan worden’. De aanbeveling is dan ook om op al deze gebieden periodiek de nodige dreigings- en risicoanalyses op te stellen.

,,Een succesvolle cyberaanval kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor de economie en de vitale infrastructuur,” meldt de raad in een perscommuniqué. ,,Curaçao is een mogelijk doelwit voor terroristen vanwege de banden met de Verenigde Staten en Nederland. Het tijdig vergaren van informatie, ook wat betreft de terroristen die van het strijdtoneel in het Midden-Oosten terugkeren, is een belangrijk aandachtspunt.”

Aldus moet internationale samenwerking een prioriteit te zijn, maar ook lokaal is het noodzakelijk voorbereid te zijn om een eventuele terroristische daad het hoofd te bieden. Hiertoe is het Terrorisme Incident Respons Plan in 2015 aangepast.

,,Veiligheid is een thema waarmee de mensheid zich dagelijks bezighoudt”, legt de raad uit. Het zorgdragen voor de veiligheid is echter niet alleen een taak van justitie. De Raad voor de Rechtshandhaving stelt een ‘integrale aanpak’ voor, waarbij alle groepen binnen de gemeenschap een steentje bijdragen.

De raad heeft door middel van het inspectieonderzoek inzicht verkregen in hoeverre de justitiekolom in staat is om uitvoering te geven aan het beleid. Wat betreft de grensbewaking is er dus een begin gemaakt met een integrale aanpak met als resultaat dat nieuw beleid binnenkort geïmplementeerd wordt.

,,Wel dient hard gewerkt te worden aan het vreemdelingenprobleem, waarbij vreemdelingen zowel op legale als illegale wijze het land binnenkomen en hier langer verblijven dan toegestaan is.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | ACU opent deuren voor oud-Girobank klanten

Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU zet de deur open voor oud-Girobank klanten. Dat meldt de Extra vandaag. De klanten kunnen niet alleen een rekening openen bij ACU,...

DH | Former security service chief sentenced for embezzlement

PHILIPSBURG--The Joint Court of Justice on Tuesday sentenced former head of the Security Service St. Maarten VDSM James Adolphus Junior Richardson to eighteen months, nine of which...

AntilliaansDagblad | ‘Toezicht op miljoenen voor BES-eilanden niet op orde’

Den Haag - De Tweede Kamer ontvangt onvolledige of onbetrouwbare informatie over miljoenen euro’s die naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaan. De ministeries van Binnenlandse Zaken en...

AntilliaansDagblad | Scheepswrakken Mullet Pond verwijderd

Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris...

AntilliaansDagblad | Patstelling tussen VMSC en CMC

Willemstad - De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) hoeft niet bang te zijn dat het Curaçao Medical Center (CMC) de 27 vrijgevestigde medici de toegang tot het...
- Advertentie -