AntilliaansDagblad | ‘Verkeer op gang krijgen’

Venezuela centraal in overleg Koninkrijk | Persbureau Curacao

Willemstad – In het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen dat gisteren tussen de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft plaatsgevonden, stond Venezuela centraal. De wens is om het verkeer met Venezuela zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.

Er werd uitvoerig stilgestaan bij de recente verklaringen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro dat hij de grenzen weer wil openen met de ABC-eilanden en hoe de landen hiertegenover staan. ,,De wens is om gewoon grensverkeer te hebben met Venezuela zowel wat betreft personen als goederen, zodra de gezondheidssituatie dit weer toelaat”, zei Blok gisteren na het overleg tijdens een kort persmoment. ,,Maar wel op een wijze dat goed kan worden gecontroleerd wat en wie er binnenkomt.”

De voorgenomen invoering van een visumplicht voor Venezuela lijkt daarnaast nu steeds dichterbij te komen. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken verlopen de voorbereidingen goed en is het – mits de gezondheidssituatie dat toelaat – technisch gezien mogelijk om de visumregeling begin volgend jaar in te voeren.

De visumplicht was een wens van met name Aruba om het binnenkomen van Venezolanen te kunnen beperken. Door langer te blijven dan is toegestaan, wonen er veel Venezolanen illegaal op vooral Aruba en Curaçao. Het idee is om via de visumplicht het aantal Venezolanen dat naar de eilanden komt te beperken tot maximaal 8.000 per jaar.

Ook premier Eugene Rhuggenaath sprak de wens uit de historische banden met Venezuela te herstellen. ,,We hebben een eeuwenoude relatie met Venezuela; zowel wat betreft familie als cultureel en economisch. Het is belangrijk voor ons om Venezuela te benaderen en te kijken of we in gesprek kunnen gaan over een gefaseerde opening van de grenzen. Dat is belangrijk voor beide gemeenschappen”, aldus de Curaçaose minister-president.

Eerder besloot Venezuela eenzijdig de grenzen met de eilanden te sluiten.
Tijdens het Koninkrijksoverleg tussen de vier landen is tot slot ook gesproken over de recente verkiezingen in de Verenigde Staten (VS) en wat de uitslag betekent voor de relatie tussen het Nederlands Koninkrijk en de VS.

,,We kijken uit naar de samenwerking met nieuwe regering in de VS. Het is belangrijk om deze relatie voort te zetten, zeker ook ten aanzien van de continuïteit van onze raffinaderij”, sprak Rhuggenaath, die Blok bedankte voor zijn ‘hulp bij het verkrijgen van verschillende belangrijke licenties voor de raffinaderij’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AntilliaansDagblad | ‘Verkeer op gang krijgen’

 1. Wiens wens? Die van Blok en zijn Maduro-vriendjes. Niet de wil van het volk!

  Er kan nu al niet eens gecontroleerd worden wàt en wíe er binnen komt. Al die militairen, kustwacht, politie, vrijwilligers, etc. ten spijt. Zelfs in de gevangenissen kunnen geen mensen vastgehouden worden. De grenzen zijn net zo lek als de gevangenissen.

  En dan hebben we corona nodig. Iedereen die van het continent komt is een risico voor ons.

  En op dat drugshandeltje van Blok en de zijnen zitten we al helemaal niet te wachten.

  Moet opeens denken aan hoe Rusland dat doet. Reizen er legaal enkele duizenden militairen in burgerkleding de grens vqn één van de buurlanden over, met ieder een grote tas met uniform, wapens, rugzak, etc. En met één vingerknip van Putin was daar een vijfde kolonne. Maduro is ook zo’n militair, dus pas op.

  En Natterug kent zijn geschiedenis niet, anders zou je weten hoe Bolivaroverde eilanden dacht. Zoek het maar eens op!

  En dan wordt als laatste de kaart van de raffinaderij getrokken. Maar dat is helemaal geen troef. Een blok aan het been van een eiland dat afhankelijk is van toerisme. Er hoeft maar een ongelukje te gebeuren en de hele boel zit onder de troep. Tegen de tijd dat dat verwijderd kan zijn is ook het toerisme dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *