AntilliaansDagblad | Uitzondering voor hotels

Drooglegging geldt niet voor gasten van hotels

,,We zijn minister Martina bijzonder erkentelijk dat hij deze uitzondering heeft willen maken en de moeite heeft genomen om echt naar ons te luisteren.”

Willemstad – Er wordt een uitzondering gemaakt voor hotels op de Lei Seku, ofwel de drooglegging die sinds gisteren van kracht is.

Dat bevestigt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling tegenover het Antilliaans Dagblad. Vandaag ondertekent hij de ministeriële beschikking om dit besluit te bekrachtigen.

Het besluit houdt in dat geregistreerde hotelgasten wel bij het hotel waar ze verblijven alcohol kunnen kopen en nuttigen. Dit in tegenstelling tot andere horecagelegenheden waar in ieder geval voor de komende drie weken een alcoholverbod geldt. De hotels zijn gisteren in de late namiddag door de minister over het besluit ingelicht.

De Lei Seku is een besluit van de regering in een poging samenscholing en daarmee de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Op Curaçao is nu sprake van wijdverspreide transmissie; daarmee komt het eiland in fase vier van het escalatieplan terecht en worden er strengere maatregelen getroffen, waaronder de drooglegging.

De hotelsector liet zich na bekendmaking van de Lei Seku, maar vooral dat deze ook voor de hotelsector zou gelden, fel uit tegen dit besluit van de regering. Hospitalityvereniging Chata laat bij monde van voorzitter Hans Slier weten dat dit besluit funest zou zijn voor de branche en zou leiden tot boze reacties van en annuleringen door vooral gasten die bij een all inclusive hotel zouden verblijven waar alcoholische dranken in de prijs is inbegrepen. Maar Slier wijst ook op de claims die ongetwijfeld zouden volgen.

,,Bij de all inclusive hotels is het overgrote deel Amerikanen. Als je daar een claim van krijgt, dan gaat het niet om een bedrag van een of twee biertjes, maar om grote bedragen, want dan menen ze dat hun hele vakantie in het water is gelopen. Ze willen dan alle kosten terugbetaald krijgen, maar ook emotionele schade die ze zouden hebben geleden. Het gaat dan al snel om duizenden dollars”, aldus Slier. ,,Dat zou een enorm probleem zijn voor hotels die het nu al zo moeilijk hebben.”

Bij de andere hotels die niet all inclusive zijn, regent het sinds de beperkingen al annuleringen en is dat sinds maandag, toen nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, verergerd. Volgens Slier gaat het per hotel om de 30 tot 40 annuleren, die allemaal tussen de 7 en 10 nachten blijven.

,,De personen die met de eerdere beperkingen toch wilden komen, zouden dat met de drooglegging niet meer doen omdat ze naast de andere beperkingen nu ook geen cocktailtje op het strand of een biertje of wijntje aan de bar zouden kunnen drinken”, aldus de Chata-voorzitter, die erop wijst dat de mensen die nu annuleren, hun reis niet verzetten na 21 december, wanneer de situatie met betrekking tot corona opnieuw wordt geëvalueerd.

,,De reis wordt naar volgend jaar verschoven omdat deze mensen de garantie niet hebben dat de beperkingen na de 21e worden opgeheven. En dan ben je zo je hele hoogseizoen kwijt.”

Met het besluit van minister Martina om hotels uit te zonderen van de Lei Seku, gloort er voor de hotelsector hoop aan de horizon. ,,We zijn hier erg blij mee. We hebben niet veel nieuwe boekingen, maar wat er is; daar kunnen we van overleven. En daar gaat het nu om: het overleven. Er zijn nog steeds hotels die dicht zijn. Sommige hotels zitten op een capaciteit van 50 procent en ik hoop dat in december dit ondanks de situatie naar 55 of 60 procent stijgt”, geeft Slier aan, die naast Chata-voorzitter ook eigenaar is van het Papagayo Beach Resort.

,,We zijn minister Martina bijzonder erkentelijk dat hij deze uitzondering heeft willen maken en de moeite heeft genomen om echt naar ons te luisteren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AntilliaansDagblad | Uitzondering voor hotels

 1. Het zou goed zijn als er gehandhaafd wordt op de maatregelen die wel voor (ook) restaurants van hotels gelden. Kijk even bij Moods. Alsof er niets bekend is over Corona volle schreeuwende tafels en een volgepropte bar. Mondkapjes? Niemand. Nee, ook het personeel niet.

 2. Stap 1.
  Onderscheid tussen burgers en touristen.
  Oh de burgers slikken het allemaal als zoete koek.
  Stap 2???
  Gedurende de kerstvakantie een eilandwijde lockdown voor de inwoners zodat 20.000 touristen zich vrij over Curacao kunenn bewegen?
  Echt ik begrijp er geen hol van, hoe is het mogelijk dat wij het accepteren dat onze rechten worden ingeperkt terwijl in de resorts de barren en restaurants gewoon tot middennacht open zijn, terwijl zij gewoon alcohol blijven schenken, met toestemming van gobiernu.
  En het argument, ja maar jij kan ook een staycation boeken, Vettel dat maar eens aan de mensen die het afgelopen jaar hun werk zijn kwijtgeraakt, die al jaren in armoede leven.

  Well done Gobiernu, het is overduidelijk dat jullie de vele buitenlandse ondernemers ondersteunen en de bevolking afstraffen.

 3. Waar blijven de advertenties van de half leegstaande hotels als:
  Boek nu voor gereduceerde prijs een paar hotelkamers en kom gezellig eten en een nachtje doorzakken met al uw vrienden.

 4. Het valt op dat na deze reacties in KKC https://knipselkrant-curacao.com/pbc-de-maatregelen-vanaf-1-december-op-een-rij/#comments de minister plotseling uitleg geeft. Blijkbaar hadden ze voor de maatregelen niet aan hotels gedacht.

  Het blijft toch wat met al die randdebielen die zichzelf minister mogen noemen in dit land.

 5. annet harte

  Regering, houd nu toch eens op!
  Kijk eens in de goede richting.
  Komen de besmetting van de toeristen? Nee!
  Ga zoeken bij de snack, boom en kerk!
  Daar zit het kwaad.
  Koester die enkele toerist die nog durft te komen!
  mamacamba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *