27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Te weinig huisartsen op Aruba

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Te weinig huisartsen op Aruba


Oranjestad – De Arubaanse huisartsenpraktijken zitten te vol. Gemiddeld telt een praktijk 2.300 patiënten. Dat komt omdat er te weinig huisartsen zijn. Dat zegt de Huisartsen Vereniging Aruba (Hava).

De vereniging startte gisteren op sociale media een ludieke campagne. Drie huisartsen staan op de foto, ze dragen een T-shirt met op de voorkant de tekst ‘Ik wil voor iedereen een huisarts’. Op de achterkant staat het aantal patiënten vermeld dat ze elk in hun praktijk hebben.

Huisarts Van Trigt (tevens voorzitter van de Hava) heeft op zijn T-shirt staan dat hij 2.523 patiënten heeft. Dokter Singh-Tewarie heeft volgens haar T-shirt 2.408 patiënten. De praktijk van huisarts Wever is het kleinst, met 2.389 ingeschreven patiënten. Dat is nog altijd fors meer dan het gemiddelde van 2.300 patiënten.

Volgens de Hava zit Aruba met dit gemiddelde aantal patiënten nog steeds boven het gemiddelde van bijvoorbeeld Nederland. Daar heeft een gemiddelde huisartsenpraktijk 2.095 patiënten.

De reden waarom huisartsen op Aruba overvol zitten, is omdat er een gebrek aan huisartsen is. De werkdruk van een huisarts is daardoor heel hoog en dit gaat ten koste van de zorg voor de patiënten.

De Hava stelt dat huisartsen er extra taken bij hebben gekregen. Ze moeten meer administratieve taken doen en ze moeten voldoen aan kwaliteitseisen. De tijd die ze aan deze werkzaamheden moeten besteden, gaat ten koste van de tijd die aan patiënten kan worden besteed. Met andere woorden, een huisarts heeft te veel patiënten en te weinig tijd per patiënt.

Met de ludieke campagne en de serieuze boodschap erachter, trekt Hava aan de bel over de zorg van de eerstelijn, zoals de huisartsen worden genoemd. Stakeholders zouden meer moeten samenwerken om te zorgen dat een huisarts een maximum aantal patiënten heeft. Dan wordt de eerstelijn niet overbelast. De Hava noemt de huidige ontwikkeling zeer zorgwekkend.

Een dag voordat de Hava met haar campagne kwam, werd bekendgemaakt dat Aruba weer een huisarts verliest. Dokter Wijngaarde heeft haar praktijk per 1 juli gesloten, omdat ze niet op Aruba blijft. Ze vertrekt naar Nederland. Alle patiënten van deze huisarts worden ondergebracht bij de Huisartsen Onder Eén Dak (HOED)-praktijk. Dit is een gecombineerde praktijk in de buurt van het ziekenhuis. De praktijk van Wijngaarde was in Paradera. Hava meldt dat de patiënten automatisch worden overgezet naar de andere praktijk en daarvoor niets hoeven te doen. Patiënten moeten wel, om medische zorg te krijgen, een grotere afstand afleggen. Het ziekenhuis ligt niet in de buurt van Paradera.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties