26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 07:46

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Staten ongeloofwaardig’

AntilliaansDagblad | ‘Staten ongeloofwaardig’

Rhuggenaath schrijft namens ministerraad brief aan parlement

Willemstad – Door het dwarsbomen van vergaderingen door oppositieleden in de Staten, komt dit hoogste democratische orgaan – de volksvertegenwoordiging – niet meer geloofwaardig over.

Dat schrijft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) namens zijn voltallig kabinet in een brandbrief aan de Staten, waarin hij zijn beklag doet over de impasse die er is ontstaan nu bij veel vergaderingen de oppositie niet komt opdagen waardoor er geen quorum is.

Het Land Curaçao bevindt zich in een (corona)crisis en slagvaardigheid is vereist om verschillende wetgevingstrajecten te kunnen behandelen zoals wordt voorgeschreven in de Staatsregeling.

Niet alleen bepaalde wetgeving kan zo niet besproken worden, ook boycot de oppositie de behandeling van de geloofsbrieven en installatie van een nieuw PAR-lid in de Staten. Hierdoor is de verhouding coalitie-oppositie tien-tien waardoor er, als ‘iedereen’ aanwezig zou zijn, niet snel een meerderheid van stemmen is (tenzij een oppositielid meestemt) en wetten niet aangenomen kunnen worden.

De brief is verstuurd op advies van de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) en na goedgekeurd te zijn in de ministerraad. De Raad van Ministers bestaat uit bewindslieden van de regeringspartijen PAR en MAN.

Rhuggenaath vindt dat de dwarsliggende oppositieleden de waarden en normen van de parlementaire democratie verwerpen en ook de door hen afgelegde eed of belofte van zuivering.

,,Het orgaan dat binnen het staatsbestel de bevolking vertegenwoordigt, is het orgaan dat het hoogste aanzien verdient binnen een parlementaire democratie. De huidige impasse ondermijnt direct de geloofwaardigheid van de Staten en van de overheid in het algemeen. Door de huidige impasse als gevolg van het bewust frustreren van de gebruikelijke procedures van de Staten wordt het belang van de bevolking door een aantal leden duidelijk op de tweede plaats gezet”, aldus Rhuggenaath.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. …..”Ons land wordt geregeerd onder de paraplu van de Staatsregeling (de moeder der wetten) die vol zit met fouten en kontradicties. Welke benaming moet ik gebruiken voor al het bevoegd gezag dat deze situatie niet aanpakt? Of misschien zien zij dat niet eens”……

  @Felix Pinedo, er is een (ex) Minister die dit zeker zou moeten zien , ze noemt zichzelf “dotá”! Dat is ze ook als we het over juridische kennis hebben.

  Ondanks al haar dotá”heid”, ziet ze geen reden om deze “contradicties” aan te pakken.
  Het “schuift” namelijk erg goed financieel!

  Datom haten deze mensen toezicht, ze kunnen dan niet meer in hun uppie een miljoenensalaris uitdelen aan projectmanagers, stiefkinderen, BP& T directeuren of echtgenotes.

  Deze glad ( jat) janussen zijn echter niet zo dotá als het op goede maak en bon/onesto gobernashon aankomt.

  Egoïstische politieke cultuur hebben we! Hebberig, inhalig, en ook onsportief als je ze er op wijst.

 2. Ons land wordt geregeerd onder de paraplu van de Staatsregeling (de moeder der wetten) die vol zit met fouten en kontradicties. Welke benaming moet ik gebruiken voor al het bevoegd gezag dat deze situatie niet aanpakt? Of misschien zien zij dat niet eens.
  Plotseling zult u zien dat ze een ‘very good friend’ tonnen geld aanbieden om de Staatsregeling te gaan scrutineren. Zij zullen dan al de door mij vermelde fouten en onduidelijkheden gebruiken om met de buit er vandoor te gaan.
  De minister president, met zijn kabinet en het Parlement zijn wel geloofwaardig of niet?
  Felix

 3. Hier is dus de algemene politiek ongeloofwaardig.
  De gehele politiek neemt niet zijn verantwoordelijkheid en stelt eigen (Friends and family) belang voor het belang van degene die ze verkozen hebben. En dat geld dus voor alle staten en regeringsleden. Ik heb in de staten nog geen voice off reason gehoord.van geen enkele partij en van geen enkel individueel staten lid.

 4. In dit geval ben ik het met Ruggenaath eens;
  De staten zijn het belangrijkste democratische orgaan, na de kiezers. En hebben een plicht om het volk te vertegenwoordigen, dit kunnen ze niet doen door vergaderingen te boycotten.
  Maar weten zowel regering als staten wel dat de regering verantwoording aan de staten schuldig is?
  Weten de staten leden dat hun stem, hun stem en niet die van hun partij is. Dat zij er dus niet mee wegkomen met tegen hun oordeel in met hun partij mee stemmen?

  En hoeveel is het waard om nu nog even een benoeming te doen? Is dat om wetgeving nog te bekrachtigen of, net als ter elven uren, nog even een vriendje helpen?

  Ook al is er geen meerderheid kan er nog steeds wetgeving worden aangenomen. Op basis van uitleg en ratio. De voorwaarden is dan wel dat ook de statenleden van de oppositie naar eer en geweten stemmen.
  Het is in een, normaal functionerende, democratie niet ongewoon dat een deel van de oppositie voor een wetsvoorstel stemt en een deel van de regering tegen.
  Zo kan een wet met meerderheid van stemmen worden aangenomen terwijl een deel van de regering er niet mee eens is. Zonder dat dit tot een crisis hoeft te lijden.
  De volksvertegenwoordiging is het hoogste democratische orgaan. Niet de regering.

 5. Ruggenaath, 100% gelijk.
  Maar betrek het ook op jezelf.
  Je komt ook zéér ongeloofwaardig over als je ministers als Suzy, Alkaka walle, Gijsbertja en Zita niet aanspreekt op nepotisme, zelfverrijking, verkwistende dienstreisjes, grove incompetentie, maar vooral bevoordelen van familie enterprises!

 6. Niet alleen bepaalde wetgeving kan zo niet besproken worden, ook boycot de oppositie de behandeling van de geloofsbrieven en installatie van een nieuw PAR-lid in de Staten

  En daar gaat het om… Om 1 loser weer 1 jaar een dik salaris te geven om 3 weken Statenlid te zijn!

 7. ” Rhuggenaath vindt dat de dwarsliggende oppositieleden de waarden en normen van de parlementaire democratie verwerpen en ook de door hen afgelegde eed of belofte van zuivering.”
  En Suzy Romer, Alcala Walle en vele andere regerings leden hebben de waarden en normen niet verworpen?!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties