32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 15:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Small Claim Court’ moet er komen

concept-Landsverordening tot aanpassing van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering ter zake van rechterlijke bevelen in zaken van beperkt geldelijk belang (small claim court)

Willemstad – Achtereenvolgende Justitie- en Economieministers hebben sinds 2015 geen aandacht geschonken aan de door de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK) opgestelde conceptwetgeving voor de oprichting van een ‘Small Claim Court’. Ten einde raad stuurt de FpK de conceptwet nu naar de Staten.

,,We hopen van harte dat deze conceptwetgeving zo spoedig mogelijk door de Staten van Curaçao zal worden aangenomen teneinde de consument eindelijk een reële mogelijkheid tot handhaving van zijn rechten als consument te geven. Deze ontwikkeling zal niet alleen de consumenten ten goede komen, maar ook de Curaçaose economie in zijn totaliteit”, zo voert directeur Marc Marshall in zijn begeleidend schrijven aan de Staten aan.

Uit het archief van deze krant blijkt dat het proces om te komen tot een consumentenrechtbank al vanaf 2000 loopt om consumenten hoge proceskosten te besparen. ,,Consumenten hebben namelijk rechten, vastgesteld in wetten, maar bij een geschil met een verkoper of leverancier trekt de consument vaak aan het kortste eind, omdat een rechtelijke procedure te lang duurt en te kostbaar is. Er is toen al het idee gelanceerd om een commissie in te stellen die de belangen van de consument behartigt en die het geschil kan voorleggen aan het gerecht waardoor zaken sneller en goedkoper afgehandeld kunnen worden.

- Advertentie -

Een conceptwetsvoorstel daartoe werd in 2011 ingediend, aangepast en samengesteld door professor Jan de Boer. De Orde van Advocaten kon echter geen positief advies geven aan het voorstel, waarop er wederom aanpassingen aangebracht werden. In 2013 is met de hulp van De Boer een nieuw voorstel gekomen”, zo werd in 2014 nader uitgelegd in deze krant.

Uit de nu meegestuurde Memorie van Toelichting (MvT) blijkt dat het ontwerp is voorgelegd aan de op Curaçao werkende rechters van het Hof van Justitie, aan de Orde van Advocaten, de FpK en de Kamer van Koophandel (KvK). ,,De rechters zijn akkoord. De Orde van Advocaten heeft twee voorstellen gedaan die zijn opgevolgd. Ook de FpK gaat akkoord, na daartoe de Nederlandse specialist consumentenrecht prof. Mr. G.J. Rijken te hebben geraadpleegd”, aldus de MvT. Ook de KvK is het met het wetsvoorstel eens.

FpK legt over de procedure uit dat een consument eerst langs kan komen bij de stichting, die subsidie ontvangt van de overheid. Een standaardformulier, dat dient als een soort verzoekschrift, wordt vervolgens ingediend bij het gerecht. Hierdoor wordt de consument de optie gegeven om zelf te procederen en zich niet gedwongen te voelen een dure advocaat in de arm te nemen. Voorwaarde is wel dat het geldelijk belang van de vordering van de consument het bedrag van 10.000 gulden niet te boven gaat. De consument betaalt bij het indienen van zijn verzoek ‘slechts’ 50 gulden aan griffiekosten. Tegen de ondernemer kan betaling van een geldsom geëist worden, maar kan ook herstel of vervanging van een product.

De officiële naam is overigens: ‘De concept-Landsverordening tot aanpassing van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering ter zake van rechterlijke bevelen in zaken van beperkt geldelijk belang (small claim court)’.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad 

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

 1. Inderdaad hoog tijd. De oplichters, fraudeurs, malafide bedrijven etc weten maar al te goed dat je als burger niets tegen hen kunt ondernemen. Zolang zij het onder de 3000 a 4000 NAF houden valt er niets te beginnen, de kosten van een gang naar de rechter zijn vele malen hoger en je krijgt hooguit een klein gedeelte vergoed.
  De schade die dit soort figuren jaarlijks veroorzaken loopt in de miljoenen.

  Wil men geen small claims court verander dan de wet dusdanig dat de partij die de zaak wint ALLE gemaakte kosten terugkrijgt. Dus dan niet alleen het gevorderde schadebedrag en een deel van de advocaatkosten.

 2. Wordt hoog tijd.
  Wil je nu jouw geld zien dan betaal je voor een incassobureau en daarna voor de deurwaarder en als het nog niet lukt griffiekosten van Naf. 750. Plus uiteraard de advocaat die jou bijstaat.

  Wil je in Hoger Beroep dan MOET je een advocaat*) nemen en maar liefst 1500 gulden aan griffiekosten neertellen. Hoe zo? Het Hof wordt via de overheid door belastingbetaler in stand gehouden. Niet genoeg geld? Kap al die torenhoge salarissen van de z.g. (semi)overheids directeuren. Gewoon een ambtenaren salaris, dat gezien de economische positie, eigenlijk ook al te hoog is.

  *) Ach ja, soms moet je die stumpers ook wat in de schoot werpen, om hun SUV’s te kunnen betalen, toch?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -